Rejting na europskim izborima: Pogledajte kolike šanse imaju umirovljeničke stranke

Jasmina Grgurić Zanze
6. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Prema posljednjoj anketi uoči izbora za Europski parlament, vodi HDZ s 28,4 posto, što bi im trebalo donijeti pet od 12 mandata. SDP je drugi s 20,5 posto podrške, a Možemo treći sa 7,4 posto. Domovinski pokret je na 6,9, a Most na 5,7 posto. Na samostalnim listama kandidiraju se i dvije umirovljeničke stranke pri čemu, prema anketi, nijedna nema šanse za prolaz. ‘Umirovljenici zajedno’ su na 1,5 posto biračke podrške, dok Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) kotira još lošije s 1,1 posto glasova.

Milivoj Špika i Ema Culi

Nositelji lista Milivoj Špika (Umirovljenici zajedno) i Ema Culi (HSU) | Foto: YT/HSU

Među 25 lista s 300 kandidata hrvatski će birači ove nedjelje birati 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Promocija plus za RTL je provela posljednje istraživanje prije EU izbora, od 1. do 4. lipnja na uzorku od 1.300 ispitanika, uz mogućnost greške uzorka od 2,7 posto te razinu pouzdanosti od 95 posto.

HDZ-u pet mandata, SDP-u četiri

EU parlament i novac
Sindikat poziva umirovljenike da izađu na izbore: 'Birajte one koji će uvesti europsku mirovinu'

Prema rezultatima ankete koju je objavio net.hr, HDZ osvaja pet mandata, uz mogućnost još jednog dodatnog mandata. SDP osvaja četiri mandata, od kojih je jedan granični. Stranka ‘Možemo’ prema istraživanju dobiva jedan siguran mandat. Na jednom mandatu su i Domovinski pokret i MOST, ali kod obje opcije u pitanju su granični mandati. Lista Pravo i pravda Mislava Kolakušića i šarena lista IDS-a, SDSS-a, HSLS-a i partnera prema ovoja anketi ne osvajaju mandat, ali se bore za granične mandate, od kojih su ipak udaljeniji od ostalih.

HDZ-ova lista koju predvodi Andrej Plenković prva je s vodećih skoro 30 posto glasova. SDP-ovu listu s Biljanom Borzan na prvom mjestu bira više od petine ispitanika. Slijede Možemo s Goranom Bosancem, Domovinski pokret s Ivanom Penavom te Most s Božom Petrovom.

HSU s 1,1 posto lošiji od ‘Umirovljenika zajedno’

Zanimljivo je pritom vidjeti kako kotiraju dvije umirovljeničke stranke koje na EU izbore idu samostalno. ‘Umirovljenici zajedno’ s Milivojem Špikom prema anketi osvajaju 1,5 posto glasova. Lošije od njih stoji Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) s Emom Culi kao nositeljicom liste, sa svega 1,1 posto glasova. Tko se sve nalazi na listama Umirovljenika zajedno i HSU-a pogledajte ovdje.

Podsjetimo, nakon što je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević na parlamentarnim izborima izborio mjesto u Hrvatskom Saboru na listi HDZ-a, na izbore za Europski parlament odlučili su izaći samostalno. Gabričević je kao šesti na HDZ-ovoj listi u sedmoj izbornoj jedinici osvojio svega 183 glasa, odnosno 0,22 posto preferencijalnih glasova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap