Kolakušić predao preko 20 tisuća potpisa i objavio: “Završio sam sudačku karijeru”

Josip Mihaljević
10. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Otkada je Mislav Kolakušić najavio svoju kandidaturu za predstojeće izbore, velike su se polemike vodile smije li se on uopće kao sudac kandidirati. Ispostavilo se da može, a on je kao nezavisni kandidat morao skupiti 5 tisuća potpisa za svoju listu. I uspio je, skupio je preko 20 tisuća i objavio kako je njegovoj sudačkoj karijeri došao kraj.

Foto: Mislav Kolakušić Snimak zaslona: Youtube/Nu2

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić uspješno se kandidirao na izbore za europski parlament. Budući da nastupa kao nezavisna lista, morao je skupiti 5.000 potpisa za uspješnu prijavu na izbore. Skupio je 20.700 potpisa i uvjeren je da će na izborima osvojiti tri mandata.

Uvjeren da osvaja tri mandata

Jutros je gostovao u Novom danu na N1 televiziji gdje je komentirao svoje šanse na izborima:

“Mi jedini imamo legitimitet nastupiti na izborima, imamo 20.700 potpisa. Ako želimo demokratsko društvo, svaka lista mora skupiti potpise. Kada građanska lista prikupi potpise, podrška građana je iza toga. Zato sam uvjeren da će građanska lista ostvariti jako dobar rezultat. Mi dobivamo tri mandata, uvjereni smo”, kazao je Kolakušić.

Priča o tri mandata potječe iz ankete provedene početkom ožujka na uzorku od 1.600 građana, a prema kojoj HDZ osvaja četiri, Kolakušić tri, SDP dva, Živi zid, Most i Start po jedan mandat.

Važno je napomenuti kako je to jedina anketa koja predviđa takav rezultat.

Bilo je upitno smije li se uopće kandidirati

Sudačka i politička funkcija ne idu zajedno, a različiti stručnjaci su na različite načine komentirali njegovu kandidaturu. Primjerice, predsjednig Vrhovnog suda Đuro Sessa kazao je kako Kolakušić svojom kandidaturom krši zakon, da bi kasnije promijenio priču i kazao kako je “situacija sa zakonima fluidna.”

Ipak, sada kada je službeno kandidat za europske izbore, Kolakušić je javio kako je njegova sudačka karijera gotova:

“Prestajem s funkcijom s danom kada stupim na dužnost u EU parlamentu. Političar je isključivo ona osoba koja obnaša političku funkciju, sve ostalo je pravo govora, a ne vršenje političke dužnosti. Političku dužnost možete vršiti jedino ako za to dobijete mandat”, kazao je.

Na pitanje voditelja što će napraviti ako taj mandat ne osvoji, odnosno hoće li ponovno biti sudac Trgovačkog suda, Kolakšuć je bio odriješit:

“Ja sam završio svoju karijeru, želim da me građani pošalju u Europski parlament. Kad me izaberu, isti dan kreće kampanja za predsjedničke izbore, a onda kampanja za parlamentarne izbore koji su najvažniji jer se na njima mogu promijeniti stvari u zemlji”, kazao je Kolakušić.

U međuvremenu je i Državno izborno povjerenstvo prihvatilo njegovu kandidacijsku listu, a osim Kolakušića na njoj se nalaze: Davor Banović, Marjana Botić, Igor Ćutuk, Marina Zelić, Katarina Jukić, Kristijan Stipaničev, Petra Žitko, Milan Puharić, Nada Tušak, Aleksandar Milošev i Alan Sanković.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap