Poraz umirovljenika na EU izborima: Evo kako su prošli ‘Umirovljenici zajedno’ i HSU

Jasmina Grgurić Zanze
10. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Dvije umirovljeničke liste podbacile su na EU izborima. HSU je dobio svega 0,70 posto glasova. Lošije od njih prošli su ‘Umirovljenici zajedno’ s 0,57 posto. Povjerenje očito nisu dobili ni od samih umirovljenika, unatoč slaboj izlaznosti od oko 21 posto. Njihove ideje o povlačenju europskog novca za potrebe umirovljenika nisu uvjerile birače. Rezultati europskih izbora preslika su onih parlamentarnih, s iznimkom Mosta koji je podbacio. Otvorilo je to prostor za ‘Možemo’ čija je Ivana Kekin izborila mjesto u Europskom parlamentu, uz Stjepu Bartulicu iz Domovinskog pokreta. HDZ je dobio šest zastupničkih mjesta od 12, a SDP-ova koalicija četiri.

EU parlament i novac

Mjesto u EU parlamentu donosi ogromne povlastice | Foto: srednja.hr/canva

Ako je suditi po izlaznosti, EU izbori podbacili su u Hrvatskoj, a podbacile su i dvije umirovljeničke liste. Jučer je na birališta izašlo 752.264 birača, što je svega 21,35 posto. HDZ je s 34,6 posto glasova dobio šest od 12 mandata, a SDP-ova koalicija s 26 posto četiri mandata. Jedan mandat ide Stjepi Bartulici iz Domovinskog pokreta, a jedan Ivani Kekin iz Možemo. Andrej Plenković (101.721 glasova), Biljana Borzan (83.551 glasova) i Stjepo Bartulica (35.239) tri su kandidata kojima su birači poklonili najveće povjerenje.

HSU dobio 0,70 posto, Umirovljenici zajedno 0,57 posto

‘Umirovljenici zajedno’, s kojima su SU, BUZ i DSU, dobili su 4.294 glasa, što je samo 0,57 posto. Listu je predvodio Milivoj Špika koji je od toga dobio 33 posto, točnije 1.417 glasova. Drugi na listi, Lazar Grujić, dobio je samo 101 glas.

Dvoje umirovljenika sjedi na klupici
Umirovljenici u borbi za EU parlament: HSU i 'Umirovljenici zajedno' predali liste za izbore

Premda su posljednje ankete prognozirale da će Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) proći lošije od Umirovljenika zajedno, o čemu smo pisali ovdje, to se nije dogodilo. Doduše, ni oni se nemaju baš čime pohvaliti, jer su dobili samo 5.225, odnosno 0,70 posto glasova. Nositeljica liste Ema Culi, očito ne toliko poznata javnosti, dobila je 990 preferencijalnih glasova, dakle jedva 19 posto. Ostatak glasova se otprilike ravnomjerno rasporedio među ostalima na listi, za razliku od platforme ‘Umirovljenici zajedno’ gdje na neki način postoji ‘kult vođe’.

Mala izlaznost svjedoči o priličnoj nezainteresiranosti hrvatskih birača, očito i među samim umirovljenicima kojih je oko milijun. Sindikat umirovljenika Hrvatske javno ih je pozvao da izađu na europske izbore, o čemu smo pisali ovdje. Međutim, građani očito i dalje percipiraju EU parlament kao udaljeno tijelo koje nema prevelik utjecaj na nacionalnu politiku.

Bartulica treći zastupnik s najviše glasova

Jedan od argumenata ‘protiv’ zasigurno su i vrlo visoke povlastice koje tamošnji zastupnici uživaju, o čemu smo pisali ovdje. Sasvim sigurno je i da većina građana nije prepoznala osobu kojoj bi poklonila povjerenje da ih zastupa u EU. Umirovljenici pritom nisu glasali ni za umirovljenike, jer ih očito ne vide u toj ulozi. Prema anketi koju je proveo portal Mirovina.hr, većina ispitanih uoči EU izbora je rekla da neće podržati umirovljeničke opcije, a svaki četvrti je rekao da neće izaći na ove izbore, o čemu smo pisali ovdje.

EU parlament i novac
Evo zašto svi žele u Europski parlament: Plaća zastupnika 7.850 eura, dodaci, a dobivaju i dodatnu mirovinu

‘Umirovljenici zajedno’ vodili su daleko intenzivniju kampanju od HSU-a, ali birači to nisu prepoznali. Obećavali su tako da će se boriti za europski novac i usmjeravati ga za potrebe umirovljenika u Hrvatskoj, dok je HSU-ova Ema Culi ponudila, između ostaloga, borbu za uvođenje minimalne mirovine u Hrvatskoj. Ipak, njihovi programi nisu dali rezultata.

Birači su daleko više povjerenja dali, primjerice, Domovinskom pokretu, koji se nametnuo kao treća snaga sa 65.383, odnosno 8,82 posto glasova. Više od polovine njih (54 posto) dobio je drugi na listi, Stephen Nikola Bartulica koji time postaje europarlamentarnim zastupnikom. Bartulica je u izbornu noć ‘uplovio’ u crvenom Ferrariju, što je očito bio njegov odgovor na javne napise o kupnji kuće na Prviću, kreditnim zaduženjima, korištenju skupog unajmljenog Audija stranke i slično. Domovinski pokret imao je i gaf na predizbornim plakatima, o čemu smo pisali ovdje, ali biračima to očito nije smetalo.

Birači kaznili Most, što je ispalo odlično za Možemo

‘Možemo’ je dobilo skoro 6 posto glasova, gotovo 44.000, od čega je četvrtina otišla Ivani Kekin, supruzi Mile Kekina iz benda ‘Hladno pivo’. Svoje mjesto ona ipak prepušta stranačkom kolegi, Gordanu Bosancu.’Možemo’ se sada već ozbiljno nametnuo kao četvrta najuvjerljivija politička opcija u zemlji, što se kao i u slučaju Domovinskog pokreta naslanja na rezultate parlamentarnih izbora. Međutim, to su mjesto preuzeli Mostu koji je pao na sedmo mjesto.

Možda i najveći poraz na EU izborima doživio je upravo Most koji nije prešao prag pa njihovog zastupnika nećemo gledati u EU parlamentu. Dobili su nešto manje od 30.000 glasova, odnosno svega četiri posto. Nešto više od trećine njih pripala je nositelju liste Boži Petrovu. Nema nikakve sumnje da su birači kaznili Most zbog nedavnog raskola u stranci s Ninom Raspudićem i Marijom Selak Raspudić nakon parlamentarnih izbora.

S liste SDP-a za Europski parlament izabrani su Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić i Tonino Picula. Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovko kandidati su HDZ-a, no tu će svakako biti preslagivanja. Tako je za očekivati da će umjesto Plenkovića i Šuice s te liste ići netko drugi. Zanimljivo je kako je treća po broju glasova na listi, nakon Plenkovića i Stiera, Marijana Petir (21.067, odnosno 8,21 posto) ali kako kao zadnja nije dobila više od 10 posto glasova, prednost imaju kandidati po rednom broju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap