Sindikat poziva umirovljenike da izađu na izbore: ‘Birajte one koji će uvesti europsku mirovinu’

Jasmina Grgurić Zanze
23. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Da izađu na europske izbore umirovljenike poziva Sindikat umirovljenika Hrvatske. Predsjednica Jasna A. Petrović poručuje da biraju one koji će se boriti za uvođenje europske mirovine i dostojanstvenu starost. To uključuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, pristojno stanovanje i socijalnu uključivost. U javnom apelu ističe da je važno izabrati 12 kandidata koji će u Europskom parlamentu zastupati i interese umirovljenika. Starije osobe sve lošije žive, mirovine stagniraju ili čak gube na svojoj vrijednosti, a siromašnih je sve više.

EU parlament i novac

Ilustracija EU parlamenta | Foto: srednja.hr/canva

Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva sve starije ljude i umirovljenike da izađu na europske izbore te glasaju za one koji će se boriti za uvođenje europske mirovine i pravo na dostojanstvenu starost. Ona uključuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, pravo na pristojno stanovanje i socijalnu uključivost. U Europi je danas, kažu, oko 30 milijuna siromašnih, starijih građana. Javni poziv SUH-a koji potpisuje predsjednica Jasna A. Petrović prenosimo u cijelosti.

Mirovine stagniraju ili čak gube na vrijednosti

Za nešto manje od tri tjedna, u nedjelju 9. lipnja 2024., u Hrvatskoj se održavaju europski izbori. Na svakoj od 25 kandidacijskih lista nalazi se po 12 kandidata za prestižnu europsku fotelju. Iznimno je važno iskoristiti glasačko pravo i odabrati kojih će vas 12 kandidata zastupati u Europi.

euro
Kad mirovinski sustavi zakažu: Uskoro dolazi "europska mirovina"

Prema podacima FERPA/Europske federacije za umirovljenike i starije osobe, čiji je Sindikat umirovljenika Hrvatske punopravni član od 2004. godine, u Europi trenutno živi 30 milijuna siromašnih građana. Među njima nalazi se i veliki broj starijih osoba, jer iz godine u godinu mirovine stagniraju ili čak realno gube na vrijednosti i time umanjuju dostojanstvo starijih građana koji su izgradili svoje zemlje.

Različiti programi štednje i restrikcija posljednjih godina su pogoršali uvjete života umirovljenika, a naročito umirovljenih i starijih žena, čije su mirovine prosječno čak 25 posto niže pod onih koje primaju muške kolege, što ih čini najugroženijim dijelom populacije. Stariji su platili i tešku cijenu pandemije Covida povišenim stopama mortaliteta, ali i pomanjkanjem osoblja za dugotrajnu njegu u domovima i obitelji.

‘Neka vas ne obeshrabri bolest i slaba pokretljivost’

Zato napravite taj mali korak, proučite kandidate i njihove programe te glasajte za one koji će se boriti za uvođenje modela europske minimalne mirovine i vaše pravo na dostojanstvenu starost koja uključuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, pravo na pristojno stanovanje i socijalnu uključenost.

Dvoje umirovljenika sjedi na klupici
Umirovljenici u borbi za EU parlament: HSU i 'Umirovljenici zajedno' predali liste za izbore

Ne budite nevidljivi i tihi dio statistike, iskoristite svoje demokratsko pravo i glasajte. To je jedini način kako otvoriti vrata boljoj budućnosti jer i mi je imamo i u poodmakloj dobi. Živimo sve duže, ima nas sve više i pošteno je da nakon višedesetljetnog rada, u  kojemu smo pridonijeli razvoju svoje zemlje, ali i čitave Europske Unije, dobijemo pošten i dostojanstven povrat.

Neka vas ne obeshrabri bolest ili slaba pokretljivost. Na izbore možete doći u pratnji ili se na vrijeme javite biračkom odboru koji će odrediti najmanje dva člana i omogućiti vam glasanje od kuće.

Ne zaboravite, 9. lipnja imamo mogućnosti iskrojiti vlastitu budućnost. Vaš je glas itekako važan, iskoristite ga za postizanje dostojanstvene starosti, apelira SUH-ova čelnica Jasna A. Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap