Maras za minimalnu mirovinu u visini 75 posto prosječne plaće

Jasmina Grgurić
6. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvati će za manje od tri tjedna birati svoje predstavnike u Europskom parlamentu. Izbori su 26. svibnja, a kako se oni bliže, obećanja su sve veća. Ono o većim plaćama, ali i mirovinama, stiže iz redova SDP-a. Naime, kandidat Gordan Maras minimalnu mirovinu za puni staž podigao bi na 75 posto prosječne plaće.

Gordan Maras Snimak zaslona/Dnevnik Nove TV

SDP se s europarlamentarne razine planira boriti za veća primanja u Hrvatskoj. Naime, najavljuju da će pokrenuti inicijativu da se na razini cijele Europske unije, dakle za sve zemlje članice, propiše iznos minimalne plaće i minimalne mirovine.

Ideju je iznio SDP-ov kandidat za europske izbore Gordan Maras koji se zalaže za jasno definirane kriterije na ovom planu. Njima bi se odredili i iznos najniže mirovine za puni staž, pri čemu predlaže iznos od 75 posto prosječne plaće, prenosi Dnevnik.hr Nove TV.

Alarmante brojke: Više od 840.000 Hrvata živi s mirovinama nižima od minimalne plaće

Kako je prosječna plaća za veljaču iznosila 6.369 kuna, riječ je o iznosu od oko 4.700 kuna, odnosno 635 eura. Minimalan iznos mirovine već propisuju neke članice, a u Njemačkoj ga žele povećati na čak 900 eura.

Na ovaj način za 22 od 28 članica već je definirana minimalna plaća, među kojima je i Hrvatska.

S druge strane, HDZ nije za to da nam Bruxelles diktira socijalne standarde i politike koje bi trebale biti prepuštene svakoj pojedinoj zemlji. Da ovakav prijedlog SDP-a nije realan smatraju i iz Mosta, jer imamo različite standarde u odnosu na druge zemlje. Da je ideja na tragu populizma, smatraju i iz Amsterdamske koalicije. Naime, i stručnjaci smatraju kako ovo vjerojatno ne bi prošlo u Europskom parlamentu.

Pročitajte i kolike mirovine čekaju naše zastupnike nakon mandata u Europskom parlamentu:

Naše zastupnike u EU parlamentu čeka 1.000 eura dodatka na mirovinu po mandatu!
Maras za minimalnu mirovinu u visini 75 posto prosječne plaće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap