Ministarstvo rada: Ne pregovara se o drugačijem usklađivanju mirovina

Josip Mihaljević
8. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Premijerov savjetnik za ekonomiju Zvonimir Savić u jednom gostovanju na televiziji kazao je kako se vode pregovori o drugačijoj indeksaciji mirovina u koju su uključeni sindikati i tri ministarstva. Iz resornog Ministarstva rada stigla je potvrda – da u ovom trenutku nema takvih pregovora. Je li premijerov savjetnik neistinom htio umiriti umirovljenike i dati im tračak nade prosudite sami…

zvonimir savić

Foto: Zvonimir Savić | Youtube screenshot

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomska pitanja Zvonimir Savić prošloga je tjedna u javnost izašao s informacijom da Ministarstvo rada, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija vode pregovore sa sindikatima o drugačijem modelu indeksacije mirovina. Kazao je to u kontekstu poskupljenja i energetskog udara koji će najviše pogoditi siromašnije građane koji su mahom umirovljenici:

zvonimir savić
Premijerov savjetnik: Pregovara se o novom modelu usklađivanja mirovina

“Što se tiče indeksacije, pregovori sindikata, Ministarstva rada, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija traju. Naći će se sigurno neko rješenje i sigurno tu neće biti nezadovoljnih. (…)

Doći će sigurno do pomaka na bolje, no kažem, rezultat samih ishoda sigurno ćete čuti iz usta ministra rada. Pregovori traju, tu ne vidimo nikakvih problema”, samouvjereno je kazao Savić.

Drugačija formula usklađivanja svakako bi bila jedna od većih vijesti za umirovljenike kojima se u narednom periodu ne smiješi previše promjena na bolje. Sve što vlada planira za umirovljenike je (poprilično velika) reforma modela obiteljskih mirovina, a planiraju i dva povećanja najniže mirovine od 1,5 posto do 2025. godine. Sadašnji model usklađivanja već je naišao na kritike umirovljeničkih udruga pa i HSU-ovog veterana Željka Šempera koji tvrdi da trenutačni model nije najsretniji u godinama kada bilježimo veliku inflaciju. Dok dođe do usklađivanja, kaže Šemper, inflacija “pojede” povećanje i zbog toga sugerira da umjesto dvogodišnjih usklađivanja prijeđemo na kvartalna, dakle svaka tri mjeseca.

Mali problem – pregovori o usklađivanju mirovina ne postoje

Međutim, suprotno tvrdnjama premijerovog savjetnika, koji je još i glavni ekonomist u Hrvatskoj gospodarskoj komori i član Nadzornog odbora Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima – ni o kakvom drugačijem modelu indeksacije mirovina se u ovom trenutku ne pregovara. To smo doznali iz Kabineta ministra rada:

novcanik
Ministarsvo kao FBI: Ne žele potvrditi ni opovrgnuti da rade na novom usklađivanju mirovina

“U ovom se trenutku ne vode pregovori o drugačijem modelu indeksacije mirovina”, kratko su poručili iz Ministarstva.

Inače, radi se o drugom odgovoru na naša pitanja o drugačijem usklađivanju mirovina. U prvom nisu htjeli otvoreno demantirati Savića te su poručili kako u izmjenama zakonodavnog okvira, osim već predviđenih mjera, ako bude novca u proračunu “razmotriti daljnje mogućnosti unapređenja materijalnog položaja umirovljenika.”

Premijerov savjetnik, dakle, u javnom prostoru nije govorio istinu o drugačijem modelu indeksacije mirovina, bilo iz neznanja ili je možda htio impresionirati i umiriti umirovljenike s dobrim vijestima koje nemaju temelja u stvarnosti.

Inače, što se tiče “starog” modela usklađivanja mirovina, za desetak dana Državni zavod za statistiku objavit će posljednji podatak koji je potreban za izračun usklađivanja. Kako sada stvari stoje, umirovljenici će u isplati mirovine za ožujak (u travnju) dobiti 2,22 posto veću mirovinu temeljem usklađivanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap