Zašto se s isplatom usklađenih mirovina od 1. siječnja čeka do travnja?

Josip Mihaljević
31. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenici će usklađene mirovine plus zaostatke za siječanj i veljaču dobiti tek u travnju, zajedno s mirovinom za ožujak. Iako je referentni datum usklađivanja 1. siječnja, novac im stiže tri mjeseca kasnije. Međutim, u drugom dijelu godine cijela procedura traje mjesec dana kraće. Pitali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zašto do toga dolazi.

hzmo

Foto: HZMO | Youtube screenshot

Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju dva puta godišnje. Referentni datumi su 1. siječnja i 1. srpnja, ali novci na račune umirovljenika sjedaju nekoliko mjeseci kasnije. Konkretno, kod prvog usklađivanja umirovljenici čekaju tri mjeseca, a kod drugog usklađivanja samo dva mjeseca od referentnih datuma.

Novi podaci: Provjerite koliko će mirovine rasti u prvoj polovici 2022.!

Zanimalo nas je zašto se kod prvog usklađivanja čeka mjesec dana dulje pa smo pitali Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zašto do toga dolazi. Važno je napomenuti kako umirovljenici u ovoj priči nisu oštećeni, kako i tvrde iz HZMO-a, jer se odmah prilikom usklađivanja isplaćuju i zaostaci za ranije mjesece.

Početkom godine više posla u HZMO-u

Objasnili su nam zašto do zastoja dolazi na primjeru prvog prošlogodišnjeg usklađivanja koje je iznosilo 0,56 posto.

“Upravno vijeće HZMO-a donijelo je Odluku o usklađivanju mirovine od 1. siječnja 2021. na sjednici održanoj dana 1. ožujka 2021. godine (ponedjeljak), te je ista donesena u skladu s člankom 88. svakom 6. Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno najkasnije dva mjeseca nakon isteka svakog polugodišta.

Prema članku 2. Odluke, ista je stupila na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, odnosno s danom 18. ožujka 2021. godine, nakon čega su se u redovnoj obradi mirovine uskladile s novom aktualnom vrijednošću.

Zbog navedenog je tek u mjesecu ožujku bilo moguće uskladiti mirovine putem automatske obrade te je u mjesecu travnju, budući da se mirovine isplaćuju unatrag, isplaćena mirovina usklađena redovnom doznakom, uz koju je isplaćena i razlika mirovine za siječanj i veljaču, od dana primjene Odluke”, odgovorili su nam iz HZMO-a.

Također, napominju da se početkom godine baze HZMO-a prilagođavaju izračunu mirovine u tekućoj godini, odnosno uvjetima za priznanje prava na mirovinu za žene u tekućoj godini jer se ti uvjeti svake godine prilagođavaju uvjetima koji su propisani Zakonom. Dodaju da početkom godine dolazi i do povećanog broja zahtjeva za odlaskom u mirovinu što utječe na povećanje složenosti poslova.

Koliko će iznositi iduće usklađivanje?

otvoreno poskupljenja
Poskupljenja energenata: "Umirovljenici su najpogođeniji u ovoj priči"

Usklađivanje mirovina u prvom dijelu godine iznosit će, prema sada dostupnim podacima, 2,2 posto. Međutim, još uvijek nedostaje službeni podatak Državnog zavoda za statistiku o kretanju prosječne plaće u prosincu 2021. godine tako da će konačni postotak biti poznat tek za dvadesetak dana kada ga DZS objavi.

U svakom slučaju, pitanje “kašnjenja” usklađivanja i sam proces usklađivanja mirovina aktualiziramo jer, čini se, on ne funkcionira baš najbolje u situaciji kada imamo ovako veliku inflaciju i rast cijena.

Kako je argumentirao HSU-ov Željko Šemper, dok umirovljenici dobiju novce na račune inflacija će već “pojest” usklađivanje mirovina pa će im kupovna moć u najboljem slučaju ostati ista, a vrlo je vjerojatnije da će se smanjiti.

Zbog toga je Šemper predložio da se mirovine usklađuju kvartalno (svaka tri mjeseca, ali tada bi postoci usklađivanja bili još manji), a SDP u javnosti izlazi s inicijativom da se formula usklađivanja umjesto općoj stopi inflacije prilagodi posebnoj umirovljeničkoj košarici dobara.

Zašto se s isplatom usklađenih mirovina od 1. siječnja čeka do travnja?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap