Ministarsvo kao FBI: Ne žele potvrditi ni opovrgnuti da rade na novom usklađivanju mirovina

Josip Mihaljević
4. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Premijerov savjetnik za ekonomiju Zvonimir Savić poprilično je samouvjereno u javnom prostoru kazao kako se vode pregovori oko novog modela usklađivanja mirovina. Bio je konkretan, kazao je kako su u pregovorima uključena tri ministarstva i sindikati (nije rekao koji). Pitali smo Ministarstvo rada o čemu se točno pregovara, a njihov odgovor je sličan odgovoru neke sigurnosne agencije.

novcanik

Foto: Unsplash

Zvonimir Savić, premijerov savjetnik za ekonomiju, kazao je kako su u tijeku pregovori o indeksaciji mirovina. Kazao je kako su u pregovore uključeni sindikati (nije rekao koji), Ministarstvo rada, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija.

“Što se tiče indeksacije, pregovori sindikata, Ministarstva rada, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija traju. Naći će se sigurno neko rješenje i sigurno neće tu biti nezadovoljnih. (…)

Doći će sigurno do pomaka na bolje, no kažem, rezultat samih ishoda sigurno ćete čuti iz usta Ministra rada. Pregovori traju, tu ne vidimo nikakvih problema”, kazao je Savić.

Odgovor Ministarstva rada podsjeća na odgovor neke sigurnosne agencije

Kada je američka CIA napravila službeni račun na društvenoj mreži Twitter, odmah su se našalili s načinom govora sigurnosnih agencija i prvi tweet im je glasio: “Ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti da je ovo naš prvi tweet.”

Budući da je Savić sugerirao da ćemo detalje o novom modelu usklađivanja mirovina čuti iz usta ministra rada, Ministarstvu smo poslali jednostavan upit. Pitali smo ih vode li se pregovori o drugačijem modelu usklađivanja mirovina, s kojim se točno sindikatom ili sindikatima pregovara i mogu li nam otkriti koji su prijedlozi na stolu.

zvonimir savić
Premijerov savjetnik: Pregovara se o novom modelu usklađivanja mirovina

Njihovo izbjegavanje odgovora  podsjeća na FBI ili CIA-u. Prvo su kazali kako se već ove godine planira pristupiti izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, ali to je stara vijest – samo su rekli ono što piše u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti – da se radi na novom modelu obiteljskih mirovina i da će povećati najniže mirovine. Što se tiče usklađivanja mirovina, njihov odgovor je najbolje sažeti u “možda da, a možda i ne”:

“Pri tome ističemo da će se prilikom izmjena zakonodavnog okvira, osim već predviđenih mjera, skladno fiskalnim kapacitetima i gospodarskim mogućnostima razmotriti daljnje mogućnosti unapređenja materijalnog položaja umirovljenika”, odgovorili su iz Ministarstva rada.

Zahvalili smo im na brzom odgovoru i još jednom ih pitali – pregovara li se o novom modelu usklađivanja mirovina, kao što je to rekao premijerov savjetnik, ili takvi pregovori još uvijek ne postoje. I taj ćemo odgovor objaviti kada i ako ga dobijemo.

Premijerov savjetnik se zaletio?

Ministar Aladrović odbio veće usklađivanje mirovina: "MOŽDA ne bi bilo novca za to"

Iz izvora bliskih Ministarstvu rada doznajemo da u ovom trenutku nema nikakvih ozbiljnih pregovora o novom modelu usklađivanja mirovina. Premijerov savjetnik ili ne zna za tu informaciju, ili je htio impresionirati javnost s izjavom najavom nekih pozitivnih novosti za umirovljenike. Možda je zato i odgovor Ministarstva rada toliko nejasan – nisu baš htjeli demantirati premijerovog savjetnika koji se, po svemu sudeći, zaletio sa svojom izjavom.

Naravno, Ministarstvo uvijek može reći da se radi na dobrobiti umirovljenika. Prošle godine imali smo zahtjeve umirovljeničkih udruga za povoljnijom formulom usklađivanja, posebice za umirovljenike s mirovinama ispod 2.000 kuna. Međutim, iz Ministarstva su poručili da bi takav potez bio preskup i da bi u idućih osam godina ukupan trošak takvog usklađivanja bio 18 milijardi kuna.

U svakom slučaju, tema usklađivanja mirovina u uvjetima inflacije i poskupljenja svakako je važna za umirovljenike, ali kao što vidimo, male su šanse da u skorijem roku dođe do ikakvog pomaka na bolje s kojim će svi biti zadovoljni, kao što to tvrdi premijerov bliski suradnik Zvonimir Savić.

Ministarsvo kao FBI: Ne žele potvrditi ni opovrgnuti da rade na novom usklađivanju mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap