Sindikat umirovljenika: Dobni uvjet od 65 godina za nasljeđivanje mirovine nema logike

Josip Mihaljević
30. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon četveromjesečne pauze zbog izmjena na čelu Ministarstva rada jučer se sastalo Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Glavna tema bio je novi model obiteljskih mirovina, a ministar Marin Piletić kaže kako mu je na prvom mjestu borba za što bolju adekvatnost mirovina. Sindikat umirovljenika, koji ima svoje predstavnike u Nacionalnom vijeću, pozabavio se novim modelom obiteljskih mirovina.

nacionalno vijeće petrović

Foto: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politke

Jučer se u Ministarstvu rada nakon četveromjesečne pauze održala sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Članovima su predstavljene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje se odnose na novi model obiteljske mirovine i povećanje najniže mirovine, no bilo je rasprave i o zahtjevima Matice i Sindikata umirovljenika oko Otvorenog pisme upućenog predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću o hitnom povećanju svih mirovina za 10 posto.

“U raspravi je aktivno sudjelovao i ministar Piletić, koji je istaknuo kako je ova Vlada otvorena za suradnju, a posebno je naglasio kako će se u predstojećem razdoblju dodatno preispitati i analizirati mogućnost prihvaćanja zahtjeva umirovljeničkih udruga”, priopćili su iz Ministarstva rada.

Novi model obiteljskih mirovina – hvalevrijedan pomak u mirovinskom sustavu

No, bolji uvid u tijek sjednicu donosi nam Sindikat umirovljenika iz kojeg poručuju kako je niz njihovih prijedloga uključen u dnevni red predstojeće radne skupine koja će analizirati ukupno stanje mirovinskog sustava. Najavljeno je ulaganje u projekt Zaželi, druge projekte za poticanje aktivnosti starijih osoba, ali i značajna investicija u kapacitete domova za starije koji bi trebali dobiti 800 novih “kreveta”.

umirovljenica
'Moja mirovina iznosi 2.600, suprugova je bila 3.000 kuna. Koliko mogu naslijediti?'

Predstavnici Sindikata i Matice umirovljenika pozdravili su što će se nakon njihovog dugogodišnjeg inzistiranja napokon u Hrvatskoj uvesti mogućnost nasljeđivanja mirovina preminulog bračnog partnera u Hrvatskoj, ali na neke odredbe imaju i zamjerke.

“Hrelja je pokušao prikazati taj model kao univerzalni europski model, što on nije, već je u primjeni samo u nekoliko zemalja EU. Ipak, riječ je o hvalevrijednom pomaku u mirovinskom sustavu koji će za 136 tisuća obiteljskih umirovljenika omogućiti porast mirovine za deset posto, a za daljnjih 155 tisuća stjecanje vlastite i dijela obiteljske mirovine i to od prosječno 510 kuna povišice”, poručuju iz Sindikata umirovljenika.

Zašto nelogična dobna granica od 65 godina?

Iz Sindikata umirovljenika smatraju velikim promašajem što će se mirovina preminulog partnera moći naslijediti tek kada preživjeli korisnik navrši 65 godina.

umirovljenici
Jeste li uočili najveću zapreku u novom modelu obiteljskih mirovina? Mnogi će se načekati

“Nema logike da se uvodi dodatni dobni kriteriji, uz već postojeći za stjecanje obiteljske mirovine. SUH i MUH su predložili da se umjesto dosadašnjih 50 godina života dob za pravo stjecanja obiteljske mirovine poveća na 55 godina (s obzirom na povećan životni vijek žena), a ne da se omogućava stjecanje prijevremene starosne mirovine ženama sa 58 godina i 33 godine radnog staža, a onda moraju čekati na dio obiteljske mirovine još sedam godina! Gdje je tu logika?”, pitaju se iz Sindikata umirovljenika.

Najavili su kako će svoj prijedlog i službeno uputiti kroz proceduru javnog savjetovanja. S druge strane, osvrnuli su se i na činjenicu da najniže mirovine od 1. siječnja 2023. rastu za 1,5 posto.

“Umirovljeničke udruge smatraju da je riječ o sramotno niskom iznosu koji naprosto ponižava umirovljenike s najnižim mirovinama, a posebno je nevjerojatno da se isplaćuju s razmakom od dvije godine. Riječ je o dovoljno niskom iznosu da se isplati jednokratno, posebno u uvjetima galopa inflacije i porasta cijena koji ugrožavaju upravo one najranjivije”, dodaju iz SUH-a.

Predstavnici umirovljeničkih udruga mogli bi uskoro na sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem, a teme će biti ukidanje zdravstvenog doprinosa (od 1 i 3 posto) na mirovine te povećanje osobnog odbitka na 5.000 kuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap