Premijerov savjetnik: Pregovara se o novom modelu usklađivanja mirovina

Josip Mihaljević
3. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Premijerov savjetnik za ekonomiju Zvonimir Savić dao je naslutiti da će se vaučeri za siromašne u vidu podmirivanja režijskih troškova proširiti i na umirovljeničku populaciju, a kazao je i da se vode pregovori oko drugačijeg modela usklađivanja mirovina!

zvonimir savić

Foto: Zvonimir Savić | Youtube screenshot

Premijerov savjetnik za ekonomiju Zvonimir Savić gostovao je u Newsroomu N1 televizije. Govoreći o inflaciji i poskupljenjima energenata koji dolaze u ovoj godini, osvrnuo se i na umirovljenike.

Savić je ponovio kako je Vlada u prvom mandatu obećala rast mirovina od 5 posto te je kazao kako je rast do sada u prosjeku bio 18 posto. Većina toga se, zapravo, odnosi na zakonskom usklađivanju mirovina. Kazao je da se tako nešto nikada nije dogodilo, iako podaci HZMO-a govore da smo rast mirovina od preko 18 posto imali od sredine 1999. do kraja 2002. godine, također putem usklađivanja.

Vaučeri se šire za umirovljenike?

Nakon pohvale o rastu mirovina, Savić je, zanimljivo, na pitanje o ublažavanju posljedica poskupljenja spomenuo vaučere za plaćanje električne energije. Podsjetimo, radi se o iznosu od 200 kuna mjesečno kojeg po sadašnjem modelu mogu koristiti korisnici zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine. Trenutačno takve vaučere koristi preko 60 tisuća kućanstava diljem RH, a plan je proširiti i podebljati te vaučere na način da se njima ubuduće može podmirivati i račun za plin, a ne samo za električnu energiju kao do sada.

andrej plenković
Plenkovićeva ideja za spas od velikih režija: Vaučeri za siromašne?

“Ono što je plan, da ublažimo ovu situaciju, širiti je obuhvat vaučera, da pokriva i plin, povećati iznos vaučera i proširiti opseg onih koji su u potrebi. Država će tu znatno uskočiti, upravo to sada računamo”, kazao je Savić.

Tko će biti kvalificiran za nove vaučere i za koliko korisnika će se oni proširiti Savić nije znao reći jer u Vladi još uvijek računaju, ali kazao je kako će ih sigurno moći koristiti oni koji su ih do sada mogli koristiti. Dakle, još uvijek nije potvrđeno da će umirovljenici na ovaj način moći lakše preživjeti poskupljenja energenata, ali činjenica ostaje da ih je premijerov savjetnik spomenuo odgovarajući na pitanje o umirovljenicima.

Pregovara se o novom modelu usklađivanja mirovina!?

Premijerov savjetnik iznio je još jednu relativno bombastičnu vijest u svijetu mirovina. Na pitanje o tomu da SDP problematizira indeksaciju mirovina, Savić je kazao kako su u tijeku razgovori između sindikata (nije rekao kojeg), Ministarstva rada, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija o novom modelu indeksacije mirovina.

Sindikat i Matica umirovljenika traže hitnu promjenu formule usklađivanja mirovina!

“Što se tiče indeksacije, pregovori sindikata, Ministarstva rada, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija traju. Naći će se sigurno neko rješenje i sigurno neće tu biti nezadovoljnih. (…)

Doći će sigurno do pomaka na bolje, no kažem, rezultat samih ishoda sigurno ćete čuti iz usta Ministra rada. Pregovori traju, tu ne vidimo nikakvih problema”, kazao je Savić.

Ministarstvu rada poslali smo upit o novom modelu indeksacije mirovina, s kojim točno sindikatom ili sindikatima pregovaraju i što možemo očekivati od “nove” indeksacije mirovina, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo!

Premijerov savjetnik: Pregovara se o novom modelu usklađivanja mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap