Sindikat i Matica umirovljenika traže hitnu promjenu formule usklađivanja mirovina!

Jasmina Grgurić Zanze
29. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Sindikat i Matica umirovljenika od premijera Andreja Plenkovića traže hitnu promjenu formule usklađivanja mirovina. Naime, postojeća formula prema kojoj se mirovine dvaput godišnje povećavaju u odnosu na rast prosječnih cijena i plaća dovodi do sve većeg zaostajanja umirovljeničkih primanja koja su u odnosu na ta dva faktora sve manja.

Umirovljenici sve teže krpaju budžet od skromnih mirovina Foto: Mirovina.hr

Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske upućuju hitan zahtjev Vladi RH za izmjenu formule za usklađivanje mirovina. Postojeća formula nastavila je srozavati udjel prosječnih mirovina u odnosu na prosječne plaće te je taj udjel u lipnju ove godine pao na rekordno niskih 35,99 posto.

Umirovljeničke udruge zatražile su već da se umjesto sadašnjeg modela uvede usklađivanje mirovina prema 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta – plaća ili cijena, a taj svoj zahtjev već godinu dana ponavljaju i na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Veće usklađivanje za one s nižim mirovinama

Stopa siromaštva svih starijih od 65 godina dosegla je 33,8 posto, a čak 66 posto mirovina je ispod hrvatske linije siromaštva. SUh i MUH podsjećaju da je 1990. udjel mirovine u plaći iznosio čak 75,3 posto!

Takvi podaci su alarmantni i apsolutno zabrinjavajući, jer se temeljem zakonom propisanog modela usklađivanja sustavno osiromašuje umirovljenike postojećom nepravednom formulom za usklađivanje mirovina, kojom se mirovine povećavaju prema samo 70 posto povoljnijeg indeksa rasta cijena odnosno plaća. Ta se formula očito mora mijenjati, ističu u svom zahtjevu predsjednice dviju krovnih umirovljeničkih udruga, Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna.

Umirovljenica sa 1.700 kuna mirovine: "Godinu dana nisam kupila kilogram breskvi"

“Usklađivanje u stopostotnom iznosu bi samo zaustavilo daljnji pad realne vrijednosti mirovina, pa je stoga potrebno i povećati mirovine najugroženijih skupina umirovljenika. Zbog toga umirovljeničke udruge zahtijevaju da se mirovine onih koji primaju mirovine u iznosu manjem od 2.000 kuna, usklađuju prema indeksu od 120 posto rasta povoljnijeg indeksa, a za one koji primaju između 2.000 kuna i 4.000 kuna za 110 posto povoljnijeg indeksa” – zaključuju iz SUH-a i MUH-a.

Čak 414 tisuća umirovljenika prima manje od 2.000 kn

Čak 414 tisuća umirovljenika prima manje od 2.000 kuna mirovine, a još 550 tisuća između 2.000 i 4.000 kuna. Provedbom ove inicijative, dodaju Petrović i Fortuna, nakon desetljeća pada udjela mirovina u plaći, blago bi se preokrenuo proces, i za desetak godina došlo bi se do udjela od 40 posto, što je i dalje jako loše u usporedbi s drugim zemljama EU ili okruženja, gdje se udjeli kreću oko 50 posto.

nacionalno vijece
Maratonska sjednica Nacionalnog vijeća za starije: Razmatra se drugačija formula usklađivanja?

Slični modeli većeg „nagrađivanja“ siromašnijih umirovljenika već postoje u Italiji, Latviji, Portugalu, Češkoj te su ugrađeni kao opcija u zakone, a primjerice u Austriji, Bugarskoj i Španjolskoj se već nekoliko posljednjih godina uz redovito usklađivanje isplaćuju dodatne povišice siromašnijim umirovljenicima.

Zahtjev su premijeru Andreju Plenkoviću uputili uoči 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, očekujući da će nešto žurno poduzeti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap