Ministarstvo lani provelo 218 nadzora. Županijski timovi u mjesec dana čak 900!

Josip Mihaljević
14. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite prije mjesec dana donio je odluku o formiranju županijskih timova koji će ići u kontrolu pružatelja socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Pitali smo Ministarstvo socijalne politike kako funkcioniraju novi lokalni inspekcijski nadzori.

Ilustracija: Pixabay

Stožer je 16. travnja najavio odluku o formiranju inspekcijskih timova pri županijskim Stožerima civilne zaštite kojima je cilj pratiti stanje u sustavu socijalne skrbi i suzbijanje epidemije Covida-19 tamo gdje je virus najmanje poželjan.

U timu svake županije nalazi se sanitarni inspektor, inspektor civilne zaštite, socijalni radnik, policajac i pročelnik za socijalni rad.

Timovi u mjesec dana proveli čak 900 nadzora!

Županijski timovi otkrili pravo stanje u domovima: Rade bez dozvole, imaju previše korisnika...

Prvi rezultati županijskih timova došli su nedavno iz Zadarske županije, gdje su na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite otkrili tri propusta u domovima za starije. Tako je jedan dom radio bez dozvole za rad, drugi je imao više korisnika nego što ima registriranih, a treći nije imao rješenje Ministarstva. Zanimalo nas je kakva je situacija u ostalim županijama pa smo se obratili Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pozivajući se na Odluku o nužnoj mjeri pojačane kontrole provođenja uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, Ministarstvo nam je odgovorilo kako su formirana 42 tima, a do ovog trenutka su izvršili oko 900 kontrola.

“Točkom V. Odluke propisano je da su županijski stožeri civilne zaštite dužni svaki dan, putem županijskih centara 112, izvijestiti Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske o izvršenim kontrolama te dostaviti sve zapisnike u kojima su evidentirani propusti ili nedostaci”, odgovaraju iz Ministarstva.

Ministarstvo muku muči s malim brojem inspektora socijalne skrbi (ukupno ih imaju devet), a i prije epidemije koronavirusa se spominjala mogućnost inspekcije na županijskoj razini. Tako nešto je predlagao i Sindikat umirovljenika Hrvatske, a u toj bi varijanti  ulogu inspektora mogli obavljati i umirovljenici. Više o tomu OVDJE.

Nemaju podatke o propustima u drugim županijama

suzana diklić inspektor
Glavna inspektorica socijalne skrbi otkriva kako devet inspektora nadzire cijelu Hrvatsku

Ministarstvo nas je obavijestilo kako je u Odluci propisano da u slučaju uočenih propusta i nedostataka kontrolni timovi moraju zatražiti žurno otklanjanje uočenih propusta i nedostataka, ali ih također moraju evidentirati u zapisniku o kontroli provođenja Upute. Ukoliko su propusti i nedostatci takve prirode da se ne mogu žurno otkloniti, a zbog njih su ugroženi život i zdravlje korisnika i radnika – županijski timovi su dužni odmah obavijestiti županijski stožer civilne zaštite. Oni prosljeđuju informaciju nacionalnom Stožeru civilne zaštite i nadležnim tijelima državne uprave.

U slučaju da kontrolni tim kod pružatelja socijalnih usluga utvrdi nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije Ministarstva socijalne politike, o tim nepravilnostima moraju obavijestiti Ministarstvo. Tada “prava” inspekcija Ministarstva izlazi na teren. U početnim danima epidemije nisu uopće provodili nadzor, a sada ga provode s mjerama zaštite:

“Naime, inspekcija Ministarstva i dalje provodi inspekcijske nadzore kod pružatelja usluga socijalne skrbi, no s obzirom na sadašnje okolnosti, inspekcijski nadzor se provodi na način prilagođen i sukladan mjerama sprječavanja i suzbijanja epidemije COVID-19, što znači da se provodi uz korištenje zaštitne opreme i pridržavanje propisanih mjera Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i NZJZ-a”, odgovaraju iz Ministarstva socijalne politike.

Budući da je zadarski županijski tim prvi podijelio podatke o propustima, zanimalo nas je kakva je situacija u drugim županijama. Međutim, iz Ministarstva je stigao odgovor kako se “zaprimljeni podaci i dalje obrađuju”.

Što se tiče propusta u Zadarskoj županiji, budući da su oni bili prirode kojima se inače bave inspektori Ministarstva socijalne skrbi, inspekcijski nadzor u Zadarskoj županiji je u planu za sljedeći tjedan.

Ministarstvo lani provelo 218 nadzora. Županijski timovi u mjesec dana čak 900!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap