Županijski timovi otkrili pravo stanje u domovima: Rade bez dozvole, imaju previše korisnika…

Jasmina Grgurić Zanze
13. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima samo devetero inspektora pri Ministarstvu za demografiju koji nadziru domove za starije osobe, ali i sve druge ustanove. U njima je ukupno smješteno više od 25.000 starijih korisnika, iz čega je jasno da je nadzor nedostatan kako bi redovno kontrolirao rad svih ustanova, pri čemu se većina nepravilnosti utvrdi tek po dojavi. No, prije gotovo mjesec dana Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o formiranju županijskih timova koji će ići u kontrolu svih domova. Prvi rezultati stižu iz Zadarske županije.

Ilustracija: Pixabay

Ministar Davor Božinović 16. travnja najavio je odluku o formiranju timova pri županijskim Stožerima civilne zaštite koji će zbog koronavirusa ići u kontrolu svih domova za starije i nemoćne osobe. U timu svake županije nalazi se sanitarni inspektor, inspektor civilne zaštite, socijalni radnik, policajac i pročelnik za socijalni rad. Iako je ministar tada najavio kako ćemo vrlo brzo znati poštuju li domovi sve mjere, povratna informacija u javnosti je izostala.

Tijekom kontrole domova za starije, inspektori uz provođenje epidemioloških mjera utvrđuju i druge nepravilnosti u njihovu poslovanju. Tim Zadarske županije za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi utvrdio je tri propusta u zadarskim domovima za starije osobe.

Čeka se nalaz stanja u svim županijskim domovima

Tako je jedan dom na području Zadra radio bez dozvole za rad, drugi je imao više korisnika nego što ima registriranih, a treći nije imao rješenje Ministarstva.

“U jednom je broj štićenika bio veći od registriranog, jedan je radio bez dozvole za rad, a jedan je dobio broj za rad, ali nije dobio rješenje od Ministarstva. Mi smo sve te primjedbe po naputku proslijedili Ministarstvu. Što se tiče zaštite, svi su se držali preporuka i mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izvijestio je jučer na konferenciji za medije načelnik lokalnog Stožera civilne zaštite, dožupan Šime Vicković, piše 057info.

suzana diklić inspektor
Glavna inspektorica socijalne skrbi otkriva kako devet inspektora nadzire cijelu Hrvatsku

Što su pokazali rezultati inspekcija ostalih županijskih timova nije poznato pa smo upit poslali Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kako bismo doznali koliko je sličnih nepravilnosti uočeno u radu domova za starije prilikom kontrole epidemioloških mjera. Upit smo poslali i Ministarstvu unutarnji poslova koje je nadležno za županijske timove stožera civilne zaštite. Odgovore ćemo objavit čim stignu.

Hrvatskoj se očito morala dogoditi epidemija koja je najviše pogodila upravo domove za starije osobe, kako bi se konačno pojačao nadzor nad njihovim radom. Država je sama planirala nadzor prebaciti na lokalnu razinu i to kroz Strategiju socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020. godine. Istom Strategijom predviđeno je i uvođenje “nacionalne mirovine” o kojoj se danas raspravlja u Saboru po hitnoj proceduri.

Koliko je još takvih domova?

Kada je riječ o državnim inspektorima u ustanovama socijalne skrbi, samo ih devetorica nadzire čitavu Hrvatsku. Lani su proveli 218 nadzora, od čega 160 kod pružatelja usluga smještaja starijim osobama. Ušli su u 65 obiteljskih domova, 19 udomiteljskih obitelji, 45 privatnih domova, 19 županijskih domova te 12 lokacija koje su radile na crno. Nepravilnosti su našli kod 130 od ukupno 218 pružatelja usluga. Rješenje o zabrani rada dobilo ih je 25, a protiv 34 su podneseni optužni prijedlozi.

vesna bedeković
Ministarstvo sav teret prebacilo na domove: Inspekcija ne izlazi u nadzor već mjesec dana!

No, koliko je još takvih domova, u kojima je ukupno smješteno više od 25.000 starijih osoba, a koje devetero inspektora nije stiglo obići? Tu su zadaću sada dobili županijski timovi pa bi rezultati trebali biti poznati za sve domove za starije i nemoćne osobe.

Podsjetimo i da inspektori Ministarstva za demografiju uopće nisu izlazili na teren prvih mjesec dana epidemije koronavirusa. Apsurdno, kako ne bi širili zarazu, nisu kontrolirali širenje te iste zaraze, odnosno okolnosti i propuste koji bi do toga mogli dovesti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap