Je li tragedija mogla biti spriječena? Sindikat umirovljenika predlaže da inspekciju vrše – umirovljenici!

Josip Mihaljević
14. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Svega desetak inspektora socijalne skrbi “češlja” poveći broj raznih domova za starije u Hrvatskoj. Onaj u Andraševcu gdje je izgorjelo šest starijih ljudi, tvrdi Ministarstvo za demografiju, nisu posjetili niti jednom. Sindikat umirovljenika već dugi niz godina predlaže opširniji oblik inspekcijskog nadzora u kojeg bi bili uključeni i građani, no njihov prijedlog pada na gluhe uši.

Jasna Petrović (Foto: Mirovina.hr)

Zakon o socijalnoj skrbi koji, između ostaloga, uređuje i pravila inspekcijskog nadzora u domovima za starije, mijenjao se u drugoj polovici 2019. godine, a prema najavama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – nove izmjene su na vidiku.

Sindikat umirovljenika Hrvatske je prilikom prošlogodišnjih izmjena Zakona o socijalnoj skrbi predložio novi model inspekcijskog nadzora ustanova koje skrbe o starijima, no njihov komentar nije prihvaćen. Ministarstvo im je naprosto odgovorilo da se njihov prijedlog ne prihvaća jer se “predloženim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi usklađuje sa Zakonom o sustavu državne uprave.”

Dakle, izmjene su bile tehničke naravi, a ove koje su u najavi su “one prave” koje se doista tiču promjena u sustavu socijalne skrbi.

Sindikat umirovljenika ima dobar prijedlog, nitko ih ne želi poslušati

jasna petrović
Jasna Petrović: "Požar nije zahvatio samo te nesretne ljude, nego i cijeli sustav socijalne skrbi"

Posve je jasno da s trenutačnih desetak inspektora socijalne skrbi država nema odgovarajući aparat da nadzire 450 obiteljskih domova, 1.500 udomitelja starijih osoba, 100 privatnih domova, 47 županijskih domova i nekolicinu državnih. Recimo, ovaj u Andraševcu koji je izgorio nisu posjetili niti jednom, a dom je radio ilegalno.

Sve te institucije skrbe oko 20 tisuća starijih osoba, no prava brojka je možda još i veća, posebice ako i drugi obiteljski domovi premašuju službeni ugovoreni broj štićenika za koji imaju dozvolu skrbiti.

Sindikat umirovljenika stoga predlaže da se inspekcija “preseli” iz Ministarstva u županije, te da se dosadašnjim inspektorima socijalne skrbi pridruži i civilno društvo.

“Uvođenje instituta civilnog nadzora, kojim bi se udrugama, uz posebnu edukaciju i uz skromnu naknadu, omogućilo da njihovi volonteri obavljaju funkciju nadzora. To bi bilo vrlo korisno zbog toga što su domovi, centri za pružanju usluga u zajednici, centri za pomoć u kući, udruge, vjerske zajednice i druge pravne i fizičke osobe iz sustava socijalne skrbi slabo pokrivene inspekcijskim nadzorom. Ovakva, za umirovljenike nepovoljna, situacija privlači osobe željne brze zarade bez poštivanja ugovornih obaveza što dovodi do osiromašenja umirovljenika”, stoji u prijedlogu Sindikata umirovljenika.

Nadzor bi mogli raditi i umirovljenici!

Izgorjeli u preuređenoj šupi bez dozvole: Što rade državne inspekcije?

Dakle, prošireni nadzor bi mogli raditi i umirovljenici! Ako uzmemo u obzir da je pitanje kvalitete domova za starije dio šire problematike umirovljenika u Hrvatskoj, onda bi umirovljenici mogli biti akteri u rješavanju problema “u svom dvorištu”.

Naravno, umirovljenici bi za svoj rad bili i plaćeni:

“Pa upravo bi umirovljenici bili idealni za ovaj posao. To smo ponudili ministarstvu, čak i partnerstvo i edukaciju, da umirovljenici to rade uz minimalne naknade. Dobili bi dnevnice za svoj posao, no to ne bi bio radni odnos nego ugovore o djelu.

Oni bi išli bez najave, pa bi mogli dojavljivati Ministarstvu ili županiji gdje nešto ne štima. Ja sam to njima prvi puta predložila 2016. godine, iako to u našem programu postoji od prije”, kazala nam je Jasna A. Petrović.

Na žalost, ministarstvo nije bilo pretjerano oduševljeno ovim prijedlogom koji je na koncu i odbijen.

Je li tragedija mogla biti spriječena? Sindikat umirovljenika predlaže da inspekciju vrše – umirovljenici!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap