Županijski timovi kreću s inspektorima u nadzor svih domova za starije i nemoćne!

Jasmina Grgurić
16. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite prošla je danas u znaku stanja u domovima za starije i nemoćne osobe, u kojima je potvrđeno preko 120 zaraženih osoba. Kako bi se kontroliralo stanje u tim ustanovama, kao i poštivanje svih mjera i preporuka, županijski stožeri organizirat će timove s inspektorima, socijalnim radnicima i policijom koji će kontrolirati sve domove u Hrvatskoj!

bozinovic

Ministar Davor Božinović Foto: Youtube screenshot

Broj novozaraženih od koronavirusa je 50 te ih je sada ukupno 1.791, učinjeno je 20.157 testova, 901 u protekla 24 sata, a pozitivnih testiranih osoba je 8,89 posto.

Preminule dvije osobe u Dubrovniku i Zagrebu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su još dvije osobe preminule, 74-godišnja žena iz Dubrovnika te 78-godišnji muškarac na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti. Obje su imale teške kronične bolesti i narušeno zdravstveno stanje. Preminulih u Hrvatskoj je sada ukupno 35, a na respiratoru je 31 osoba. Oporavilo se 529 osoba.

“Kod umrlih starijih osoba s kroničnim bolestima koje su se zarazile koronavirusom, neposredni uzrok smrti je koronavirus i za tu osobu kažemo da je umrla s koronavirusom, a smrt od koronavirusa je kod osoba koje nisu imale nikakve druge bolesti” – pojasnio je Beroš.

Nije bilo propusta u zagrebačkom Domu za starije

Krunoslav Capak komentirao je slučaj privatnog doma za starije osobe u Zagrebu, gdje je zaraženo 19 korisnika i četiri djelatnika. Sustav, napominje, nije zakazao.

“Prve tri osobe tek su prekjučer pokazale prve simptome, dok ostali uopće nisu imali simptome i nemaju ih ni danas. Odmah rano ujutro po dojavi četiri epidemiologa su otišla u dom i sve je napravljeno kako treba. Kako ima i zaraženih djelatnika, ne možemo reći tko je unio virus” – kazao je Capak koji nije želio otkriti ime doma kako bi se spriječila stigmatizacija.

Inspekcijski nadzor obavljen je u petak u u splitskom Domu za starije i nemoćne te će, kako je rekao ministar Beroš, rezultati biti poznati sredinom idućeg tjedna kada će se znati je li sve učinjeno kako treba i je li se širenje zaraze moglo spriječiti.

U nadzor domova za starije kreću županijski timovi

A kako bi se uopće znalo poštuju li domovi za starije i nemoćne osobe izdane preporuke i mjere, ministar Davor Božinović najavio je da će danas donijeti odluku o formiranju timova pri županijskim stožerima koji će ići u kontrolu svih domova. U timu će biti sanitarni inspektor, inspektor civilne zaštite, socijalni radnik, policajac i pročelnik za socijalni rad. Vrlo brzo, kazao je Božinović, znat ćemo povratnu informaciju poštuju li domovi sve mjere.

Kada je riječ o žurnom smještaju korisnika u domove, on i dalje funkcionira. Riječ je o slučajevima kada se osoba nakon primjerice inzulta ili operacije ne može vratiti kući, a centar za socijalnu skrb je donio odluku za žurnim smještajem te osobe.

Turistička sezona neizvjesna

Što će biti s turističkom sezonom? Sve će, kaže Capak, ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ako ona bude dobra, domaći turisti će moći ići na ljetovanje, dok će se za strane još razmotriti situacija, također ovisno o trenutnoj slici. Za hotelski smještaj bit će uvedene posebne zaštitne mjere, kao i za ponašanje turista. Demantirao je natpise da će smjeti dolaziti turisti koji imaju potvrdu da nisu pozitivni na COVID-19, jer se to može promijeniti u 24 sata. Jedini pravi pokazatelj njihova zdravlja bio bi, kaže, samoizolacija od 14 dana ili da dolaze iz dijelova u kojima nema zaraze.

Idu li onkološki pacijenti na operacije i kontrole?

Beroš je komentirao i situaciju s liječenjem onkoloških pacijenata. Demantirao je navode da nema hitnih operacija i kontrola na Klinici za tumore u Zagrebu. Klinika, naime, nastavlja sve operacije, preglede i kemoterapije kojih je oko stotinu dnevno, koliko je i zračenja. Nema zastoja ni na uređajima za dijagnostiku, a preuzeti su i onkološki pacijenti iz KB Dubrava. Kontrole su odgođene samo za bolesnike operirane prije godinu dan i više, ali prema detaljno pregledanoj dokumentaciji.

Dizanje cijena unatoč zabrani i do 500 posto!

Glavni državni inspektor komentirao je radikalna poskupljenja cijena u kategorijama zakonom cjenovno zaštićenih proizvoda.

“Državni inspektorat proveo je 800 nadzora. Trgovine na malo i na veliko su unatoč zakonima i odluci Vlade cijene brašna, mesa i hrane za djecu dizale do 30 posto, do 200 posto rasle su cijene proizvoda za dezinfekciju, a do 595 posto cijene zaštitnih maski. Kazna je od deset tisuća do 100.000 kuna, pri čemu sam izdao preporuku da se određuje maksimalna kazna. Za pravne osobe kazna je mjesec dana zatvora i do 300.000 kuna. Tko isto učini ponovo, bit će javno objavljeno njegovo ime. Dosad smo ispisali kazni u vrijednosti 1,3 milijuna kuna, odnosno gotovo pola milijuna kuna kod manjih subjekata” – zaključio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Županijski timovi kreću s inspektorima u nadzor svih domova za starije i nemoćne!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap