Maske, ako ih nosite nepravilno, mogu postati izvor zaraze: “Od kad je korone nosim samo ovu”

Josip Mihaljević
14. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Odluka o obveznom nošenju zaštitnih maski i dalje “žulja” hrvatske građane, sudeći po tomu koliko se o njima i dalje priča.

maske

Foto: Unsplash

Iako su nošenje maski obvezno već više od dva mjeseca, građani ne gube žar za raspravljanje o tomu koliko su one korisne.

Sto načina nošenja maski

Maske su trošak, a umirovljenicima ih je odlučio podijeliti jedan grad

Glavni splitski infektolog nedavno je prozvao svoje sugrađane za neodgovorno ponašanje, a kamere RTL-a su istražile ima li takvim optužbama mjesta.

“Nosimo masku samo kad moramo ili kad nam netko kaže da uđemo u trgovine da tako nešto i to”, govori Jasna iz Splita.

No, i sami možete primijetiti razne načine nošenja maski – osim na predviđenom mjestu, viđamo ih ispod vrata, na uhu, oko lakta…

Iz Stožera su više puta govorili da se medicinske maske smiju nositi tek par sati, a nakon toga ih obavezno bacamo u smeće. Čini se da ta poruka nije baš došla do građana:

“Ja je koristim 3 do 4 sata i onda kad dođem kući stavim je na sunce i koristim je još jedanput”, kaže Vesela iz Splita.

Kod platnenih maski stvar je malo drugačija jer se one mogu koristiti više puta, no trebalo bi ih prati i paziti da se ne uprljaju.

“Ova koja je na meni, ta je od prvog dana. Od kad je korona počela ta je na meni. Samo ju operem i gotovo”, govori jedan stariji Splićanin, a drugi govori da ju nosi u džepu od košulje.

Ako ih nosite nepravilno, one mogu postati izvor zaraze

Nakon jednokratnih, Grad Zagreb dijelit će umirovljenicima i platnene maske

U Zagrebu nije puno drugačije. U običnoj šetnji možete vidjeti ljude koji nose maske kojima je davno prošao rok. One bijele postaju sivkaste, a maske pune mucica. Liječnici upozoravaju da je to opasno:

“Šteta može biti da se iritira koža ispod maski, a šteta bude i ako se one previše dodiruju pa mogu postati izvor infekcije”, kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Umirovljenici bi bankrotirali da svakoga dana kupuju medicinske maske

Umirovljenik se požalio na Bandićeve maske: "Jednokratne su, služe samo propagandi"

Cijene medicinskih maskica zadnjih mjeseci padaju, a danas ih se mogu naći oko dvije kune po komadu. Prije par mjeseci su još bile oko četiri do pet kuna po komadu, a obvezno nošenje je bilo na snazi.

Umirovljenici su tada, da bi poštovali sve upute i mjere Stožera, trebali izdvojiti više od stotinu kuna mjesečno kako bi se desetak puta mjesečno vozili tramvajem, odlazili u trgovine ili na neka druga mjesta gdje su maske nužne.

I pritom bi ih konstantno trebali bacati, stavljati nove, jer eto doktori kažu da bi one mogle biti izvor zaraze.

Ako se već danas nisu osigurali platnenim maskama koje se pak redovito moraju prati, trošak unatoč padu cijena i dalje postoji. I on je, ovisno o tomu koliko je umirovljenik aktivan, svejedno veći od onoga koliko dobiju usklađivanjem mirovina.

Maske, ako ih nosite nepravilno, mogu postati izvor zaraze: “Od kad je korone nosim samo ovu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap