Nakon jednokratnih, Grad Zagreb dijelit će umirovljenicima i platnene maske

Jasmina Grgurić
1. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Iz Grada Zagreba danas su nam stigle sve tražene informacije o podjeli maski umirovljenicima, nakon što su na naš upit jučer odgovorili tek djelomično. Stariji građani požalili su nam se na količinu od dvije maske na koliko imaju pravo, i to još jednokratne. Kako doznajemo, u planu za dalje je i podjela pamučnih maski. No, većina zagrebačkih umirovljenika još nije došla ni po ove maske koje se dijele besplatno u mjesnim odborima, a obvezne su u javnom prijevozu.

Ilustracija: Pixabay

Pravo na dvije jednokratne maske, čije je nošenje obavezno u javnom prijevozu u cijeloj Hrvatskoj, imaju svi zagrebački umirovljenici koji po njih mogu doći u svoje mjesne odbore. Grad je maske osigurao za 200.000 starijih građana, a od četvrtka, kada je počela podjela, do ponedjeljka preuzeto je 76.145 komada, što znači da je tek manje od 40.000 umirovljenika iskoristilo ovo pravo.

Nakon jednokratnih, stižu i pamučne

Bilo da je u pitanju slab interes građana za besplatnim maskama ili nešto drugo, postavlja se pitanje hoće li višak biti raspoređen onima koji ih trebaju i žele. Građani su se požalili i što su maske jednokratne, no iz gradske uprave kažu da u planu imaju dijeliti i one – pamučne.

Iz Grada Zagreba odgovorili su nam da su osigurane dovoljne količine po dva komada za sve umirovljenike. Maske su troslojne, a njihova nabavna cijena kretala se između 2,2 i 5,5 kuna, ovisno o trenutnoj situaciji na tržištu. Zaštitnu opremu počeli su nabavljati još u ožujku putem javne nabave. Vrijednost osiguranih maski za umirovljenike kreće se tako i do dva milijuna kuna.

“Sve maske koje se dijele umirovljenicima su jednokratne troslojne maske. Planira se podjela i pamučnih maski o čemu će svi biti pravovremeno obaviješteni” – potvrdio nam je pročelnik  gradskog ureda za zdravstvo, dr. Vjekoslav Jeleč.

Umirovljenik se požalio na Bandićeve maske: "Jednokratne su, služe samo propagandi"

Podjele neće biti ove subote i nedjelje

Po dvije troslojne maske dijele se od 8:00 do 20:00 sati na lokacijama 218 mjesnih odbora Grada Zagreba osobama starijim od 65 godina s prebivalištem ili boravištem na području Mjesnog odbora, a što se dokazuje osobnom iskaznicom ili drugim službenim dokumentom sa slikom.

Maske se dijele i na lokacijama Crvenog križa u Ilici 223 i Sigetu 18a  korisnicima javnog gradskog prijevoza s važećom voznom kartom.

Također, po dvije zaštitne maske dijele se i korisnicima prava na prehranu u pučkoj kuhinji putem Ustanove „Dobri dom“ Grada Zagreba i to na lokaciji pučke kuhinje na kojoj uobičajeno preuzimaju obroke od 11,00 do 13,30 sati (Branimirova 35, Cerska 3 i Alfirevićeva 6).

Pročelnik Jeleč kaže da će se maske dijeliti dok god bude potrebe, osim u subotu i nedjelju, 4. i 5. srpnja.

 

Nakon jednokratnih, Grad Zagreb dijelit će umirovljenicima i platnene maske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap