Stariji nisu spremni raskrstiti s maskicama: Većina će ih i dalje nositi, ali ne uvijek

Josip Mihaljević
15. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Prije nepunih tjedan dana Stožer civilne zaštite ukinuo je većinu epidemioloških preporuka, a među njima i onu o obveznom nošenju medicinskih maski u određenim prostorima. Nakon ukidanja pitali smo čitatelje putem ankete kako gledaju na tu odluku, odnosno, hoće li nositi maske u budućnosti.

Foto: Unsplash

Prije nepunih tjedan dana Stožer je naprasno ukinuo većinu epidemioloških mjera, a među njima i obvezno korištenje medicinskih maski u javnom prijevozu, zatvorenim prostorima i dućanima. Dok su neki jedva dočekali, dobar dio starijih neće tako lako raskrstiti s tom mjerom pa će maske i dalje nositi. Tako barem sugeriraju rezultati naše ankete kojoj je pristupilo 1,643 čitatelja.

Tko su Hrvati koji se protive nošenju maski? Evo što misle stariji od 65!

Pitali smo vas hoćete li ih i dalje nositi u javnom prijevozu i trgovinama, a odgovori otkrivaju da će ih većina i dalje ponekad koristiti.

Najviše čitatelja, njih 468, odnosno 28,48 posto, odabralo je opciju ‘Maske ću nositi bez obzira na popuštanje mjera’.

‘Napokon, zbogom maskama’ odabrao je jedan ispitanik manje.

Preostali su odabrali polovične odgovore. Da će ih nositi samo ako su velike gužve kaže 15,7 posto ispitanika, a 448 kaže da će situaciju s maskama procijeniti od situacije do situacije. Baš onako kako je stožer zamislio – oslanjanje na individualnu procjenu.

Ovi rezultati idu u prilog istraživanju dvojice sociologa koji su prije godinu dana došli do zaključka da je najmanje protivnika maski kod ispitanika u dobi od 65 i više godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap