Božinović: Ne razmišljamo o proširenoj uporabi covid potvrda, pojačat ćemo kontrolu postojećih mjera

Josip Mihaljević
25. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite danas se sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem. Šuškalo se da bi Stožer u narednom razdoblju mogao proširiti uporabu covid potvrda, no do toga, barem za sada, neće doći.

Foto: Davor Božinović | FB screenshot

Danas imamo 680 novih slučajeva i 22 preminule osobe, a iza nas su tjedni strelovitog rasta aktivnih slučajeva pa je ministar zdravstva Vili Beroš prošloga tjedna poručio kako je šira uporaba covid potvrda jedna od opcija. One su za sada obavezne samo u sustavu zdravstva i u sustavu socijalne skrbi.

Brojne europske zemlje masovno su proširile uporabu covid potvrda, no Hrvatska barem za sada neće ići tim smjerom. Danas su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite održali sastanak u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem, a šef stožera Davor Božinović je na konferenciji za medije podijelio zaključke.

 

aladrovic stozer
Aladrović na konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u domovima za starije

“Ako već pitate za covid potvrde, mi ih ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu , to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu”, kazao je Božinović.

Međutim, najavljene su strože kontrole onih mjera koje su na snazi:

“Ono što se danas razgovaralo kao odgovor na aktualnu situaciju, to je pojačana kontrola onih mjera koje su sada na snazi, posebno kad je riječ o maskama u zatvorenom. Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da nam je četvrtina novozaraženih iz školskog sustava”, kazao je Božinović.

Božinović: Ne razmišljamo o proširenoj uporabi covid potvrda, pojačat ćemo kontrolu postojećih mjera
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap