Nema samo Hrvatska povlaštene mirovine: Ovako Argentina brine o posebnim kategorijama umirovljenika

Milan Dalmacija
13. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Mirovinski sustav Argentine u nekim je stvarima sličan hrvatskomu. Iz velikog broja kriterija za umirovljenje, izvučene su povlaštene mirovine za veterane, olimpijske pobjednike i političke zatvorenike. U posebne kategorije umirovljenika spadaju i žene sa sedmero ili više djece, a država doplaćuje staž ženama koje nisu ostvarile pravo na mirovinu temeljem staža zbog porodiljnih obveza.

Umirovljenica Argentina | Foto: Unsplash

Kako hrvatska nogometna reprezentacija sve više napreduje na Svjetskom prvenstvu u Katru, tako se nastavlja i istraživanje mirovinskih sustava naših protivnika. Nakon domaćina, zatim protivnika u skupini (Maroka, Kanade i Belgije) te već izbačenih Japana i Brazila, na red je došla Argentina.

Dio hrvatske emigracije prima mirovine po neobičnom principu: Evo što smo doznali o mirovinskom sustavu Kanade

Već smo na brazilskom primjeru vidjeli kako su mirovinski sustavi u Južnoj Americi drugačiji od europskih i imaju svoje specifičnosti. Tako je i u Argentini, koja je, unatoč tome što je u svojoj povijesti dvaput bankrotirala, i dalje odlučila zadržati velik dijapazon socijalnih usluga, što se naročito odnosi na mirovine.

Tako je OECD u svojoj analizi mirovinskog sustava naveo kako postoji redovita starosna mirovina, ali i dodatna mirovina. Prema podacima za 2020. prosječna starosna mirovina iznosila je 7.229,03 argentinska peza (289,16 kuna). Dodatna mirovina se, pak, računa na temelju 1,5 posto prosječne plaće koju je umirovljenik stekao tijekom posljednjih 10 godina svog rada, a ta se brojka množi s godinama staža (najviše 35 godina).

To daje kombiniranu mirovinu koja iznosi 70 posto starosne mirovine uz punu dodatnu mirovinu, odnosno u 2020. najmanje 16,652,03 peza (666,08 kuna), dok je najviša mirovina, kao zbroj starosne i mirovine iz socijalnog osiguranja tada iznosila 113.452,46 peza ili 4.538,10 kuna.

Više modela odlaska u mirovinu

Već po ovoj kompliciranoj listi starosnih mirovina, jasno je da postoji i više načina za umirovljenje. Argentinski mirovinski sustav (ANSES) predviđa čak devet kategorija uvjeta za odlazak u mirovinu. Pravo na starosnu i dodatnu mirovinu ostvaruju svi koji su skupili najmanje 30 godina staža. Muškarci pritom idu u mirovinu sa 65, a žene sa 60 godina.

raiffeisen mirovinski fondovi
Koliko nas koštaju povlaštene mirovine? Imamo cifru od koje boli glava, a znamo i tko dobiva najviše

Moguća je i prijevremena mirovina, ali će u tom slučaju isplata mirovine iznositi svega 80 posto starosne mirovine sve dok osoba ne ispuni uvjet od 30 godina staža. Postoji i pandan našoj nacionalnoj mirovini koji se isplaćuje osobama starijima od 65 godina koje ne mogu steći uvjete za umirovljenje. To je u 2020. godini prema podacima OECD-a iznosilo 9.222,75 peza (368,91 kunu).

Kao i u Hrvatskoj, postoji mogućnost umirovljenja po posebnim propisima. Tako se po nešto povoljnijim uvjetima mogu umiroviti pripadnici vojske i policije, piloti, učitelji, znanstvenici, građevinski radnici i poljoprivrednici. Posebni kriteriji za umirovljenje su omogućeni i osobama koje su radile u ruralnim krajevima.

Što se tiče odlaska u mirovinu osoba s invaliditetom, ono je regulirano na dva načina. Prvi način namijenjen je onima koji nemaju dob za redoviti odlazak u mirovinu, ali imaju utvrđenu nesposobnost za rad veću od 66 posto. Drugi je namijenjen radnicima u dobi od 45 godina, odnosno samozaposlenima od 50 godina koji imaju 20 godina staža i utvrđenu nesposobnost za rad veću od 33 posto. Postoje i posebni kriteriji za umirovljenje slijepih i slabovidnih osoba. Oni moraju navršiti 45 godina i imati najmanje 20 godina staža.

Povlaštene mirovine i spašavanje žena

Nakon što smo prošli komplicirani sustav kriterija za umirovljenje, dolazimo do još kompliciranijeg sustava isplata mirovina. Putokaz su nam bile već opisane starosne mirovine, ali to je tek početak. Kao i kod nas, postoje svojevrsne braniteljske mirovine, koje se odnose na veterane rata za Falklande i njihove nasljednike. Uz to, u Argentini postoje i sportske mirovine, ali one se, za razliku od Hrvatske, odnose samo na osvajače medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Jedna od povlaštenih skupina su i bivši politički zatvorenici, koji su zatvoreni do 10. prosinca 1983.

umirovljenici
Duboki jaz: Sva diskriminacija žena tijekom života, najviše se ogleda u mirovinama

Posebno su zanimljive obiteljske mirovine. Osim što zaručnice, supruge i djeca imaju pravo na mirovinu u slučaju smrti osiguranika, odnosno umirovljenika, ako nemaju drugih prihoda, obiteljske mirovine dobivaju i majke sa sedmero ili više djece, bez obzira na dob ili bračni status.

Argentinska vlada ovog je ljeta odlučila pomoći i ženama s manjim brojem djece, koje zbog porodiljnih dopusta ili čuvanja djece nisu skupile dovoljno staža. Država tako od kolovoza isplaćuje naknade ženama u dobi od najmanje 60 godina i s manje od 30 godina staža. Stvar funkcionira na način da im se uplaćuju doprinosi za godinu dana staža za svako dijete. Doprinose za dvije godine staža mogu dobiti za posvojeno ili dijete s invaliditetom, dok doprinose za tri godine mogu dobiti žene koje su koristile subvencije za osobe s niskim primanjima, piše Al Jazeera.

Iako tamošnji mirovinski sustav ima mnoštvo iznimki i izuzetaka, usprkos slabim javnim finacijama, ovaj potez je logičan u smislu suzbijanja jaza u prihodima muškaraca i žena. Prema pisanjima argentinskih medija jedna od 10 žena i tri od 10 muškaraca ispunjavaju uvjete za odlazak u redovitu starosnu mirovinu.

Uz poneke sličnosti s našim mirovinskim sustavom, vrijedi reći da argentinske mirovine koristi i dio hrvatske emigracije. Prema nekim podacima, hrvatska zajednica u Argentini je najveća u obje Amerike, s više od 300.000 pripadnika. Prva generacija iseljenika je sad duboko u mirovini.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap