A sada sport i – mirovina: Sportske mirovine zapravo to nisu, ali su mnogima potpuno nejasne

Milan Dalmacija
20. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Sportsku mirovinu u Hrvatskoj trenutno prima 221 osvajač medalja na velikim natjecanjima. Iako je riječ zapravo o naknadi koja nema veze s mirovinama, često se njihovo dijeljenje tumačilo u pogrešnom kontekstu. Uskoro će sportske mirovine moći dobivati i treneri, no najbitnije od svega je da svi oni imaju pravo i na regularne mirovine kad steknu uvjete za njih.

Osvajači bronce na Svjetskom prvenstvu 1998. imaju pravo na sportsku mirovinu. | Foto: Screenshot: YouTube/Vedran Zahtila

U dosta neuobičajenom terminu započelo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, jedno od najpraćenijih sportskih događanja na svijetu. Hrvatska reprezentacija brani srebro sa prošlog natjecanja u Rusiji, a nekoliko igrača, poput Luke Modrića ili Dejana Lovrena (naravno, oni nisu jedini, op.a.) ima priliku povećati si sportsku mirovinu osvajanjem trofeja.

Tečaj €/kn: 7,53450

Iako je pitanje vremena kad će Modrić reći “zbogom” nogometu i okačiti kopačke o klin, on neće ići u pravu mirovinu. Mnogi sportaši su nakon prekida igračke karijere nastavili raditi kao treneri ili su se bacili u poduzetništvo, ali pod određenim uvjetima imaju pravo na sportsku mirovinu. Iako je sam termin sportske mirovine neuobičajen, kao i termin odigravanja ovog nogometnog prvenstva, zapravo nije riječ o pravoj mirovini, niti se novac isplaćuje iz mirovinskih fondova ili HZMO-a.

Doživotna naknada

Riječ je o doživotnoj naknadi koja je regulirana od 2013. godine Zakonom o sportu. Pravo na sportsku mirovinu ostvaruju svi osvajači medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama te Igrama gluhih, ali i osvajači odličja sa seniorskih svjetskih prvenstava u olimpijskim sportovima i disciplinama, u koje spada i nogomet. Pravo na tu naknadu, koja se, ponovit ćemo, kolokvijalno zove sportska mirovina imaju i osvajači državnog priznanja za poseban doprinos ugledu RH.

pešalov
Neobično zanimanje, neobične mirovine: Kako funkcioniraju sportske mirovine?

Dobiti je mogu samo ako podnesu zahtjev, a ona se isplaćuje sportašima koji navrše 45 godina, imaju hrvatsko državljanstvo i prebivalište unutar naših granica. Također, ne smiju biti pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora zbog počinjenja nekog kaznenog djela. Ako u nekom trenutku prestanu zadovoljavati neki od ovih kriterija, gube pravo na sportsku mirovinu.

Pritom treba spomenuti da ne dobivaju svi isti iznos. Sportska mirovina se obračunava prema prosječnoj neto plaći u godini koja prethodi godini podnošenja zahtjeva. Sto posto tog iznosa dobivaju osvajači zlata na Olimpijskim, Paraolimpijskim i Igrama gluhih. Osamdeset posto dobivaju srebrni na spomenutim natjecanjima i zlatni na seniorskim svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima. Šezdeset posto dobivaju brončani na igrama i srebrni na prvenstvima, a 40 posto dobivaju brončani na svjetskim prvenstvima.

Ovi se iznosi, za razliku od uobičajenih mirovina, ne usklađuju, barem zasad. Naime, u članku 79., stavku 6. prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sportu stoji kako se “trajna novčana mjesečna naknada usklađuje s visinom prosječne neto plaće za mjesec koji slijedi mjesecu u kojem je Državni zavod za statistiku objavio visinu prosječne neto plaće.” Uz to, vrijedi naglasiti i kako sportašima, koji osvoje više medalja na različitim natjecanjima, sportska mirovina biva obračunata po najvrijednijoj osvojenoj medalji.

Pravo će imati i treneri

Pravo na to zasad nemaju treneri i izbornici, no predloženim izmjenama i dopunama bit će i to omogućeno, ali samo za one koji su stariji od 55 godina i čiji su sportaši osvojili zlato, srebro ili broncu na Olimpijskim, Paraolimpijskim i Igrama gluhih, ali ne i na svjetskim prvenstvima. Ovisno o medalji i oni će imati pravo na 100, 80 ili 60 posto prosječne neto plaće.

Mirovine u sportu je u sasvim krivom kontekstu javnosti prošle godine predstavio Ante Kostelić upitavši jednog novinara bi li mu bilo neugodno da čuje da on prima mirovinu od 2.500 kuna. No, s obzirom da je do prošle godine, prema pisanjima Indexa, još uvijek bio u radnom odnosu, mirovina bi mu svakako trebala biti veća, a ako prođu spomenute izmjene imat će pravo i na sportsku mirovinu temeljem uspjeha svoje djece, Janice i Ivice.

Dakle, unatoč sportskoj mirovini, sportaši i treneri imaju pravo i na starosnu mirovinu, kad za nju ispune uvjete. S obzirom da mnogi od njih zarađuju velike iznose u inozemstvu od kojih se uplaćuju i doprinosi, visina njihovih mirovina je uglavnom daleko veća od prosjeka. Sportska mirovina je samo oblik zahvale države za postizanje izuzetnih sportskih rezultata i pronošenja pozitivne slike o Hrvatskoj u svijetu. Skorim izmjenama Zakona o sportu, broj primatelja će se znatno povećati s 221, koliko ih je trenutačno prema podacima Ministarstva turizma i sporta.

A sada sport i – mirovina: Sportske mirovine zapravo to nisu, ali su mnogima potpuno nejasne
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap