Najveće usklađivanje mirovina do sada: Analitičar je za nas izračunao o kojem se postotku radi

Ana Kanazir
21. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Državni zavod za statistiku je objavio i posljednji važan podatak koji je potreban za izračun mirovina, a to su podaci o prosječnoj bruto plaći za polugodište. Uz prethodno objavljene podatke o inflaciji, sada je moguće izračunati i samu stopu usklađivanja, a svoj izračun nam je poslao analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper koji kaže da postotak usklađivanja iznosi 8,42 posto.

Foto: mirovina.hr

Iako je početna procjena Željka Šemper za usklađivanje mirovina bila 8,53 posto, ovaj postotak je kasnije revidirao pa je iduća procjena nakon poznatih podataka u srpnju iznosila 8,28 posto, o čemu smo pisali ovdje. Sada nam je dostavio i svoj konačan izračun stope usklađivanja koja iznosi 8,42 posto.

euro
Nova procjena: Analitičar otkrio koliko bi usklađivanje mirovina moglo biti, čeka se još jedan podatak

Podaci o plaći i inflaciji

Poznati su svi podaci koji su potrebni za određivanje postotka usklađivanja. Kako je danas Državni zavod za statistiku objavio, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2023. iznosila je 1.150 eura, a prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2023. iznosila je 1.590 eura.

Gledano po polugodištima, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prvo polugodište 2023. iznosila je 1.547 eura, a za drugo polugodište 2022. godine 1.397 eura, što pokazuje da je prosječna mjesečna bruto plaća za prvo polugodište 2023. nominalno viša za 10,7 posto, a realno za 7,4 posto.

Kao što smo pisali ovdje, inflacija za srpanj je bila u padu, odnosno, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023. u odnosu na srpanj 2022. su u prosjeku više za 7,3 posto, dok su u odnosu na lipanj u prosjeku više za 0,2 posto.

Najveće usklađivanje do sada

Prema formuli za izračun usklađivanja, koja u obzir uzima 70 posto faktora koji je više rastao te 30 posto faktora koji je rastao u manjem postotku, Šemper nam je dao i svoj izračun koji je i objasnio.

– Danas, 21. kolovoza, Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke za lipanj o neto (1.150 euro) i bruto plaći (1.590 euro). Prema tome stopa rasta bruto plaća (I.-VI.2023. / VII.-XII.2022.) iznosi 10,7%. Prije mjesec dana DZS je objavio i podatke o kretanju potrošačkih cijena (inflacije) za lipanj, pa stopa promjene prosječnog indeksa za isto razdoblje iznosi 3,1%. Iz tih podataka prema formuli 70:30 postotak usklađivanja iznosi 8,42%. Službenu odluku o postotku usklađivanju mirovina od 1. srpnja donijet će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje krajem kolovoza, rekao nam je Šemper i dodao kako će ovo usklađivanje biti u rujnu na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj.

Kako nam je još rekao, političke stranke i udruge umirovljenika već godinama traže izmjenu sadašnje formule usklađivanja s omjera 70:30 na usklađivanje samo prema jednom, povoljnijem parametru, a otkrio je i kako bi, ako se nastavi ovakav način usklađivanja, uskoro udio mirovina mogao biti tek trećina plaće.

– U jesen 2016. kad je premijer Plenković dobio izbore, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći iznosio je 40,03%, a u izbornom programu HDZ-a je imao cilj, da mirovine krenu prema 50% plaće. Nažalost, u ovih sedam godina svjedoci smo stalnog „plesa“ udjela (35 – 37%), pa političke stranke i udruge umirovljenika već godinama traže izmjenu sadašnje formule usklađivanja s omjera 70:30 na usklađivanje samo prema jednom, povoljnijem parametru. To doduše ne bi smanjilo ovu preveliku razliku mirovina u odnosu na plaće, već bi samo zaustavilo sve veći jaz između mirovina i plaća. Smanjenje razlika bilo bi u slučaju kad bi inflacija bila veća od rasta plaća. Nastavi li se i dalje po aktualnoj formuli, uskoro bi udio mirovina mogao biti tek trećina plaće, zaključuje Šemper.

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay
Umirovljeni profesor ekonomije ponudio izmijenjeni model usklađivanja: Da je na snazi, mirovine bi narasle 8 posto

Kako izgleda usklađivanje mirovina po godinama?

Podsjećamo, stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se zbroji stopa primjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Također, važno je napomenuti kako je ovo ujedno i najveće usklađivanje do sada, otkako je 1999. godine uveden ovaj model rasta mirovina temeljem promjena u plaćama i inflaciji. Zasad je rekordno usklađivanje iz srpnja prošle godine koje je iznosilo 6,18 posto. Koliko su mirovine rasle od 1999. na ovamo možete vidjeti u tablici ispod teksta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap