Nova procjena: Analitičar otkrio koliko bi usklađivanje mirovina moglo biti, čeka se još jedan podatak

Milan Dalmacija
20. srpnja 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon novih podataka o kretanju plaća u svibnju i inflacije u lipnju, analitičar Željko Šemper revidirao je svoju procjenu o usklađivanju mirovina. Nakon početnih 8,53 posto, s novim podacima stopa usklađivanja bi trebala biti 8,28 posto. No, konačna stopa usklađivanja, po svemu sudeći rekordna, bit će poznata krajem kolovoza, kad stignu podaci o plaćama u lipnju, a HZMO donese konačnu odluku.

euro

Foto: Unsplash

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o prosječnoj neto i bruto plaći za svibanj. Tako prosječna neto plaća iznosi 1.133, a bruto 1.562 eura. Početkom ovog tjedna objavljeni su i podaci o inflaciji za lipanj, o kojima više možete čitati ovdje.

šemper
Stiže najveće usklađivanje mirovina u povijesti Hrvatske? Analitičar predviđa koliko će se novčanici napuniti

Ta dva podatka su donekle utjecala i na procjenu koliko bi sljedeće usklađivanje moglo biti. Iako se ono nominalno odnosi na mirovine u srpnju, postotak usklađivanja bit će poznat tek 21. kolovoza, kad će DZS objaviti podatke o plaći za lipanj. Analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper stoga je ponudio novu procjenu visine usklađivanja, uvrstivši najnovije podatke.

– Stopa rasta bruto plaća I.-V. mjesec 2023. u odnosu na VII.-XI. mjesec 2022. godine iznosi 10,5 posto. U ponedjeljak je DZS objavio i podatke o kretanju potrošačkih cijena (inflacije) za lipanj, pa stopa promjene prosječnog indeksa (I. polugodište 2023. u odnosu na II. polugodište 2022. godine) iznosi 3,1 posto. Iz tih podataka prema formuli 70:30, postotak usklađivanja s krajem svibnja iznosi 8,28 posto, pojasnio je Šemper.

Dodao je kako smatra da se ovaj postotak neće smanjivati, s obzirom na završene pregovore sindikata o povećanju plaća u javnom sektoru od 1. lipnja. Ranije je procijenio kako će usklađivanje iznositi 8,53 posto, o čemu smo već pisali, a s novim podacima o plaćama i inflaciji procjenjuje kako bi ono na kraju moglo biti oko 8,5 posto. No, zadnju riječ ima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koji će krajem kolovoza o tome donijeti i službenu odluku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap