Inflacija usporila osmi mjesec zaredom, a poznato je i gdje se sve bilježi pad cijena

Ana Kanazir
17. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku je objavio podatke o kretanju cijena u srpnju. Tako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023. u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku više za 7,3 posto, dok su u odnosu na lipanj u prosjeku više za 0,2 posto.

Starija umirovljenica u kupovini

Kupovina namirnica | Ilustracija: Unsplash

Poznato je i kako su na godišnjoj razini najviše rasle cijene u skupinama restorani i hoteli i to za 14,6 posto, a na drugom mjestu su hrana i bezalkoholna pića za 12,6 posto. Na mjesečnoj razini su porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli za 4 posto i rekreacija i kultura za 2,5 posto.

Cijene u srpnju

Cijene u srpnju | Foto: DZS

Na godišnjoj razini su tako osim restorana i hotela, ali i hrane i bezalkoholnih pića, porasle i cijene odjeće i obuće za 11,3 posto, raznih dobara i usluga za 10 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 9,3 posto, rekreacija i kultura, za 7,5 posto, zdravlje, za 7,1 posto, alkoholna pića i duhan te stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, po svakoj skupini za 6,4 posto. Ipak, na godišnjoj razini se bilježi pad cijena u skupini prijevoz i to za 3,7 posto.

Žena gleda u popis za kupovinu
Inflacija u lipnju pada sedmi mjesec zaredom

Na mjesečnoj razini su porasle cijene restorana i hotela, ali i rekreacije i kulture. Osim toga, porasle su i cijene prijevoza za 2,1 posto, komunikacije za 1 posto, dok je pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva porasla za 0,9 posto, razna dobra i usluge, za 0,6 posto, alkoholna pića i duhan, za 0,5 posto te hrana i bezalkoholna pića, za 0,3 posto. S druge strane, pad cijena se bilježi kod odjeće i obuće i to za 11,8 posto.

Dobra vijest je da objavljeni podaci za inflaciju za srpanj znače i korak bliže za usklađivanje mirovina. Potrebni su još podaci o kretanju plaća u lipnju, kao i konačna odluka HZMO-a. Dok čekamo najnovije podatke, u ovom tekstu možete pročitati posljednju procjenu visine usklađivanja analitičara mirovinskog sustava Željka Šempera.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap