Marin Piletić se pohvalio: ‘Očekujemo da će oko 500.000 umirovljenika imati više mirovine od 1. siječnja’

Milan Dalmacija
28. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić smatra da je mirovinski sustav održiv te ističe kako će mirovine od 1. siječnja porasti za oko 500.000 umirovljenika. No, država će svejedno za 686.000 umirovljenika isplatiti treći ovogodišnji energetski dodatak, a dobit će ga i druge socijalno ugrožene skupine.

marin piletić

Foto: Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava | mirovinsko.hr

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” dotaknuo se, između ostalog, novog modela obiteljske mirovine, održivosti mirovinskog sustava, nove isplate energetskog dodatka, ali i nastavka programa “Zaželi”.

obiteljska mirovina
Obiteljske mirovine: Za sve koji i dalje imaju nepoznanice, donosimo odgovore na najčešća pitanja

Naglasio je kako izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, o kojima smo već pisali, donose tri važne promjene koje će povećati dio mirovina. Riječ je o povećanju faktora za obiteljsku mirovinu sa 70 na 77 posto mirovine pokojnika, mogućnost uzimanja 27 posto obiteljske mirovine uz zadržavanje vlastite i povećanje najniže mirovine za tri posto.

– Mi očekujemo da s 1. siječnjem 2023. započne proces povoljnijih obiteljskih mirovina. Rezultat je to i jednoglasne podrške Hrvatskoga sabora koji je podržao izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se povećaju obiteljske mirovine kao i one najniže. Obiteljske se mirovine povećavaju automatizmom za 10 posto nakon 1. siječnja. Očekujemo da će oko 500.000 umirovljenika imati više mirovine s prvim danom iduće godine, uvjeren je ministar.

Unatoč povećanju dijela mirovina, ali i tome što se svake godine prikupi jedva polovica doprinosa, Piletić uvjerava da je mirovinski sustav siguran i održiv.

– Pitanje održivosti se postavlja svaki puta kada govorimo o mirovinskom sustavu. Upravo zbog toga imamo trostupni mirovinski sustav – obvezna mirovinska štednja, odnosno prvi i drugi stup te dobrovoljna mirovinska štednja, odnosno treći mirovinski stup. Prinosi, odnosno kamate koje možete ostvariti u trećem stupu, takve štednje nigdje na svijetu nema da možete ostvariti 15 posto kamata na uplate do 6.000 kuna. Taj treći stup još uvijek nije dovoljno prepoznat, istaknuo je Piletić.

Kreće isplata dodataka

U četvrtak kreće treća ovogodišnja isplata energetskog dodatka. Oko 686.000 umirovljenika s mirovinama do 4.360 kuna će, ovisno o njihovoj visini, na račune dobiti između 400 i 1.200 kuna, kao i u listopadu.

Evo ga, samo što nije! HZMO objavio datum isplate energetskog dodatka za 685.887 umirovljenika

– Mi smo odlučili da na kraju godine s obzirom na uštede u proračunu da još jednom interveniramo kada je inflacija još uvijek iznad 13 posto. Za one s mirovinama do 1.850 kuna dodatak iznosi 1.200 kuna, za one s mirovinom od 1.850,01 do 2.350 kuna dodatak iznosi 900 kuna, za umirovljenike s mirovinom od 2.350,01 do 3.350 kuna dodatak iznosi 600 kuna, a oni s mirovinom od 3.350,01 do 4.360 kuna će dobiti 400 kuna, ponovio je Piletić.

Osim umirovljenika, dodatke će dobiti primatelji dječjeg doplatka, doplatka za pomoć i njegu, primatelji naknade za ugroženog kupca energenata te oni koji su u potresu ostali bez domova, o čemu možete više pročitati u našem ranijem tekstu.

– Njih je u Hrvatskoj nešto više od 160 tisuća. A nismo zaboravili niti sve one koji nakon potresa žive u privremenom smještaju jer su im domovi uništeni, i to 2.000 kuna po osobi, a najviše do 10.000 kuna po kućanstvu, ponovio je ministar prije svog puta na Baniju.

Nastavak programa ‘Zaželi’

Naime, u Sisku je uručio 15 ugovora iz treće faze programa “Zaželi”, o kojem smo također pisali. Ugovori kojima se omogućava zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena vrijedni su više od 14 milijuna kuna.

– Program “Zaželi” jedinstveni je program koji Hrvatska promovira diljem Europske unije. Mi smo kroz program korištenja europskih sredstava omogućili zapošljavanje dugotrajno nezapošljivih žena i omogućili socijalnu uslugu Pomoć u kući za naše stare i nemoćne. Kroz prva dva poziva osamdesetak tisuća naših starijih i nemoćnih sugrađana dobilo je pomoć, a zaposlili smo tridesetak tisuća žena, zaključio je ministar Piletić dodavši da je Vlada osigurala još sredstava za provođenje programa.

Vrijedi spomenuti kako je ministar u utorak u sklopu ovog programa dodijelio 17 ugovora vrijednih gotovo 13 milijuna kuna, čime je na prostoru Međimurske županije omogućeno zapošljavanje 245 žena, koje će u sljedećih šest do osam mjeseci skrbiti za 1.584 starije i nemoćne osobe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap