Stižu naknade za ugrožene kupce energenata i ljude u zamjenskom smještaju: Evo tko će dobiti novac

Milan Dalmacija
24. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Osim umirovljenicima, Vlada je jednokratnim isplatama odlučila pomoći korisnicima socijalne skrbi i ljudima u zamjenskom smještaju nakon potresa. Tako će do kraja godine 1.000 kuna primiti ugroženi kupci energenata i korisnici prava na doplatak za pomoć i njegu, dok će 2.000 kuna dobiti osobe koje žive u bilo kojem organiziranom zamjenskom smještaju. Naravno, i među njima ima starijih osoba.

potres HRT apel pjesma

Foto: Youtube screenshot

Vlada je svojim paketom mjera pomoći, osim isplate novog energetskog dodatka umirovljenicima, o čemu više možete čitati ovdje, odlučila pomoći i osobama koje primaju neku od naknada iz sustava socijalne skrbi te onim koji su zbog potresa još uvijek u privremenom smještaju. Stoga je donijela i dvije zasebne odluke te još nekolicinu koje se odnose, između ostalih, i na ove kategorije građana.

Tisuću kuna za socijalu

U prvoj, koja se tiče korisnika socijalne skrbi, određeno je da će biti isplaćena jednokratna naknada od 1.000 kuna za svakog ugroženog kupca energenata ili korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu. Ako netko koristi obje mjere, novac će mu biti isplaćen samo po jednoj od njih.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike navode kako naknada nije predmet ovrhe, niti će se na nju plaćati porez. Iznos će biti isplaćen do kraja ove godine putem nadležnih Centara za socijalnu skrb.

Naknada za zamjenski smještaj

Evo tko i pod kojim uvjetima ima pravo na energetski dodatak: Neki će ga dobiti do kraja godine

MInistarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je, pak, odlučilo isplatiti novac županijama pogođenima potresima, kako bi ga one proslijedile osobama koje su još uvijek u zamjenskom smještaju, odnosno privremenom smještaju u mobilnim stambenim jedinicama, kontejnerima, kontejnerskim naseljima ili kolektivnom smještaju u organizaciji područne (regionalne) odnosno lokalne samouprave pogođene potresom.

Tako će Sisačko-moslavačka županija dobiti 12.680.000 kuna, Grad Zagreb 2.000.000 kuna, Krapinsko-zagorska županija 150.000 kuna, Zagrebačka 150.000 kuna i Karlovačka 20.000 kuna. Županije će novac morati isplatiti najkasnije do 30. prosinca, a svaki korisnik zamjenskog smještaja dobit će 2.000 kuna. Ako je u zamjenskom smještaju cijelo kućanstvo, maksimalni iznos je 10.000 kuna. Naknadu će dobiti ukupno 7.500 osoba čiji su domovi stradali u potresu.

Otpis potraživanja

Na svojoj sjednici u četvrtak, Vlada je donijela i odluke o produljenju nekih mjera pomoći na prvih šest mjeseci 2023. godine. Tako će stanovnicima Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije čiji su domovi označeni crvenom ili žutom naljepnicom i koji žive u privremenom smještaju, biti otpisana potraživanja za RTV pretplatu, odnosno struju i grijanje putem HEP-a. Također, produljena je i odluka o besplatnoj cestarini na autocesti A11 (Zagreb-Lekenik) te besplatnom prijevozu vlakom za žitelje Sisačko-moslavačke županije i predstavnike javnih službi koje sudjeluju u obnovi.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap