Zaželi: Zapošljavanje žena koje brinu o starijima na samo šest mjeseci, iz Ministarstva objasnili zašto!

Jasmina Grgurić Zanze
17. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Šestu godinu na području Hrvatske provodi se projekt “Zaželi”. Sredstvima iz Europskog socijalnog fonda financira se zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena koje brinu o starijim i nemoćnim osobama u njihovim kućanstvima. Prijave za treću fazu počinju u srijedu, 25. svibnja, ali ovoga puta provedba traje samo šest mjeseci, a ne kao i dosad dvije godine. Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike doznajemo zašto.

Umirovljenik Ivan i gerontodomaćica Ankica (Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr)

Provedba treće faze projekta “Zaželi”, za koju prijave počinju 25. svibnja, trajat će samo osam mjeseci, a žene koje skrbe o starima i nemoćnima ovoga će puta biti zaposlene na samo šest mjeseci.

Prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa

“Predviđeno trajanje provedbe projekata u skladu je s propisanim razdobljem prihvatljivosti izdataka u okviru Europskog socijalnog fonda, a koje traje do kraja 2023. godine te, ujedno, kako bi se osiguralo prijelazno razdoblje do usvajanja novog Programa Europskog socijalnog fonda (ESF+) u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027” – rekli su nam iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Pitali smo znači li to da se zapošljavanje žena i briga o starijima nastavlja i dalje, nakon što završi treća faza.

Treća faza projekta Zaželi: Ministarstvo napokon objavilo poziv, prijavite se!

“Iz sredstava Europskog socijalnog fonda + u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027. nastavlja se financiranje programa „Zaželi“. Uzimajući u obzir dosadašnje rezultate provedbe Zaželi programa, kao i izazove s kojima smo kao društvo suočeni, u novom prijedlogu programa stavljen je naglasak na pružanje podrške starijim i nemoćnim osobama u svakodnevnom životu” – pojašnjavaju iz Ministarstva.

U tijeku su pregovori s Europskom komisijom

Program „Zaželi“, dodaju, osigurat će širem krugu starijih i nemoćnih osoba dobivanje usluge koja im omogućava samostalan život i smanjenje rizika od institucionalizacije. Podrška starijim i nemoćnim osobama će uključivati i partnerstvo s lokalnim socijalnim službama. Kako bi se osigurala kvaliteta usluge, propisat će se standardi i definirati jasni kriteriji za ciljane skupine (starije i nemoćne osobe).

Pri dodjeli sredstava vodit će se računa o potrebama u lokalnoj zajednici, kažu, a posebno će se ciljati one zajednice gdje nema dovoljno podrške za građane kojima je ova usluga potrebna.

Zaželi: Žene koje rade sa starijima nemaju za prijevoz, a u poslovima često moraju angažirati muževe

“U tijeku su pregovori s Europskom komisijom o Nacrtu Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Nakon usuglašavanja i formalnog usvajanja Programa od strane Europske komisije, bit će poznate i detaljnije informacije o samim operacijama, odnosno pozivima na dostavu projektnih prijedloga” – dodaju iz Ministarstva.

Tko se sve može prijaviti?

Prijavitelji u trećoj fazi mogu biti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili neprofitne organizacije koje u statutu ili drugom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti, ako ispunjavaju uvjete koje možete pogledati OVDJE.

“Svi projekti u okviru obje prethodne faze Poziva („Zaželi – program zapošljavanja žena“ (faza I) i „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II““ su ugovoreni. Od ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna, prema podacima kojima trenutačno raspolažemo, njih 183 je još uvijek u provedbi, s predviđenim završetkom do siječnja 2023.” – zaključuju iz Ministarstva.

Treća faza: Četiri tisuće žena i 24 tisuće korisnika

Projektni prijedlozi mogu se dostaviti od srijede, 25. svibnja 2022. godine od 9:00 sati, a poziv će biti otvoren do “iscrpljenja dostupne financijske omotnice” ili najkasnije do srijede, 31. kolovoza 2022. (ovisno što prije nastupi).

Ni Vrgorcu ne stižu sredstva za plaće starijih žena koje brinu o starcima

Predviđena su sredstva od 200 milijuna kuna kojima će se financirati zapošljavanje oko 4.000 žena na poslovima potpore, podrške i brige za oko 24.000 korisnika.

Do sada je u okviru obje faze Poziva „Zaželi“ od prosinca 2017. do srpnja 2021. godine financirano ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Kroz projekte je ugovoreno zapošljavanje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap