HSU objavio dvije nove mjere za olakšanje života umirovljenika: Evo o čemu je riječ

Matej Markovinović
6. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika objavila je dvije nove mjere za olakšanje života umirovljenika. Oni, naime, zahtijevaju da se proširi krug građana koji ostvaruju pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna te da se bolje definira isplata božićnica umirovljenicima.

hsu predsjednistvo

Foto: HSU

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ovoga je tjedna objavila dvije nove mjere čija je svrha smanjiti broj osiromašenih građana te olakšati život umirovljenika. Oni traže proširenje kruga građana koji ostvaruju pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna te definiranje isplate božićnica umirovljenicima kao 13. isplate svake godine.

Tečaj €/kn: 7,53450

Naime, iz HSU-a smatraju da dosadašnji vaučeri nisu izravna pomoć države ugroženim kupcima energenata, već su dodatni teret krajnjim kupcima iz kategorije kućanstva, s obzirom na to da se financiraju sredstvima koje građani, ionako opterećeni visokim troškovima, financiraju u obliku socijalne naknade. To sve, prema njihovoj tvrdnji, stvara začarani krug.

“Predlažemo da se proširi definicija građana koji ulaze u krug osoba sa statusom kategorije ugroženih kupaca energenata te da se tako proširi krug građana koji ostvaruju pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna i u njega uključe umirovljenici s ukupnim mirovinskim primanjem do 1.850 kuna, ali i ostale kategorije najsiromašnijih građana”, objašnjavaju iz HSU-a.

umirovljenici
Nove dvije mjere: Ovako HSU nastoji spasiti standard umirovljenika za vrijeme inflacije

Nadalje, navode kako niz gradova i općina u Hrvatskoj krajem svake godine isplaćuje jednokratna primanja povodom Božića. Raspon takvih davanja kreće se od 100, pa do 4.000 kuna, a kriteriji za isplati su različiti i potpuno neujednačeni. Kažu da se takve isplate na razini države često događaju ad hoc, uglavnom koji mjesec prije parlamentarnih ili lokalnih izbora, stoga predlažu mjeru definiranja isplate božićnica.

“Predlažemo da se kroz Zakon o mirovinskom osiguranju definira pravo na isplatu jednokratnog dodatka za sve umirovljenike i osobe starije od 65 godina, po točno razrađenim kriterijima s pripadajućim svotama i to u prosincu svake kalendarske godine. Kao primjer može poslužiti pravo na takozvani ‘ljetni (godišnji) dodatak’ kakav primaju umirovljenici u nama susjednoj Republici Sloveniji”, kažu iz HSU-a.

Podsjetimo, HSU je već ovoga ljeta predstavio neke od svojih protuinflacijskih mjera. Nedavno smo i pisali kako su krenule najave božićnica za neke gradove, pa to možete vidjeti ovdje.

 

HSU objavio dvije nove mjere za olakšanje života umirovljenika: Evo o čemu je riječ
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap