HSU u akciji: Predstavili već poznatu protuinflacijsku mjeru, a imaju plan i za povlaštene mirovine

Milan Dalmacija
10. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predstavila je nove dvije mjere iz svog Prijedloga mjera za ublažavanje utjecaja inflacije na umirovljenike i starije osobe. Riječ je o smanjenju ili oslobađanju od plaćanja pristojbe HRT-a te o ukidanju umanjenja na mirovine po posebnim propisima od 10 posto.

Gabričević i Hrelja

Foto: Veselko Gabričević i Silvano Hrelja | Mirovina.hr

U iščekivanju rekordnog usklađivanja mirovina, čiji će iznos biti poznat tek krajem kolovoza, umirovljenički standard sve više pati. Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izdala je u utorak novo priopćenje kojim upozoravaju na to.

– Uvođenje eura, problemi u gospodarstvu uzrokovani dvogodišnjom epidemijom virusa Covid-19 i ratom u Ukrajini, razbuktali su inflaciju kojoj se ne vidi kraja. Pritom, najviše poskupljuju osnovni proizvodi nužni za život, ulje, brašno, šećer, kruh, mlijeko, meso te naravno energenti. Od svih skupina u društvu to najviše pogađa umirovljenike, pišu iz HSU-a upozoravajući na neslavnu statistiku.

Ističu, koristeći se podacima iz travnja, iako su dostupni i noviji, da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio je 35,6 posto! Također naglašavaju da je prosječna mirovina od 3.047,41 kune bez međunarodnih ugovora ispod granice siromaštva za koju se pretpostavlja da bi mogla doseći 3.200 kuna.

– Ispodprosječnu mirovinu bez korisnika po međunarodnim ugovorima, dakle manje od 3.047 kuna, prima čak 540.000 umirovljenika ili polovina od ukupnog broja umirovljenika koji su u mirovinu u otišli prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju. Mirovine se usklađuju na godišnjoj razini od circa dva do tri posto, a inflacija je službeno preko devet posto (stvarno vjerojatno i veća), dakle gotovo četverostruko veća od postotka usklađivanja mirovina. Ono što je dodatno posebno nepovoljno je da se ne vidi kraj teškoćama i nepovoljnim kretanjima u svim segmentima društva, upozoravaju iz HSU-a.

Ukidanje umanjenja na mirovine po posebnim propisima

Stoga su predstavili još dvije mjere svoga “Prijedloga interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Republici Hrvatskoj“. Riječ je o ukidanju umanjenja od 10 posto na mirovine ostvarene po posebnim propisima te već najavljivano smanjenje, odnosno oslobađanje od plaćanja pristojbe HRT-a.

gabricevic veselko
Što se krije iza HSU-ove ideje o "umirovljeničkoj kartici"?

Treba podsjetiti da su nedavno pokrenuli saborsku proceduru za izmjene Zakona o obveznim odnosima, kojima bi se ukinuli ugovori o dosmrtnom uzdržavanju, o čemu se Vlada još nije oglasila.  No, zato je jasno da neće biti ništa od njihovih prijedloga “dodatka za preživljavanje” koji bi se isplaćivao uz mirovine za vrijeme inflacije te “umirovljeničkih kartica”, kojima bi starijoj populaciji bili zajamčeni popusti na određene proizvode.

– Mirovine ostvarene prema posebnim propisima (koje se isplaćuju na teret državnog proračuna i ne terete sredstva za isplatu mirovina prikupljena iz doprinosa za mirovinsko osiguranje) umanjivale su se u dva navrata. Prvi puta to se dogodilo 2010. godine kada je zakonom propisano da se mirovine veće od 3.500 kuna smanjuju za deset posto. Drugo smanjenje iz 2014. godine odnosilo se na mirovine veće od 5.000 kuna, što je ukinuto odlukom Vlade Republike Hrvatske 2017. godine, nakon što su se ispunili zakonski uvjeti, odnosno kada je rast BDP-a u tri kvartala za redom bio više od dva posto. No, ono prvo umanjenje iz 2010. godine nije ukinuto, upozoravaju iz HSU-a.

Stoga traže ukidanje još uvijek aktualnog umanjenja mirovina ostvarenih po posebnim propisima iz 2010., što bi utjecalo na više od 180.000 umirovljenika i omogućilo im da “napokon opet primaju mirovinu u onoj svoti koja im je priznata i određena zakonitim, konačnim i pravomoćnim rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.”

Ukidanje pristojbe HRT-a već u proceduri

hrt prisavlje
HSU: Većina umirovljenika treba plaćati 50% RTV pristojbe, a najsiromašniji niti kune!

Drugi prijedlog odnosi se na u više navrata raspravljeno smanjenje ili oslobađanje umirovljenika od plaćanja pristojbe HRT-u. Saborski zastupnik Silvano Hrelja još je 2020. na razmatranje podnio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, kojim bi se uvela takva mjera.

– Predlažemo da se vlasnici prijamnika samci čiji ukupan mjesečni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 2.582 kune, te članovi kućanstva čiji mjesečni prihod po članu kućanstva nije veći od 2.065,60 kuna (usklađeno sa cenzusom prihoda za ostvarivanje prava na plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna) oslobode od plaćanja pristojbe HRT-u u visini od 50 posto, a svi građani s mjesečnim prihodima do 1.500 kuna po članu kućanstva, u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe, predlažu iz najveće umirovljeničke stranke i dodaju da smanjenje prihoda od pretplate ne bi ugrozilo funkcioniranje i financiranje HRT-a, ali bi mnogo značilo umirovljenicima.

Silvano Hrelja nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio kako se dosad po tom pitanju ništa nije dogodilo. Dodao je da nema informaciju o tome kada i na koji će način ovaj prijedlog biti razmotren.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap