HSU predložio dodatak na mirovine dokle god traje inflacija: Donosimo iznose!

Josip Mihaljević
16. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika danas je poručila kako je duboko razočarana s vladinim paketom pomoći za umirovljenike. Za razliku od njihovog saborskog zastupnika Silvana Hrelje i umirovljeničkih udruga, poprilično su oštro komentirali vladine mjere. Predložili su i dodatak na mirovine koji bi svim umirovljenicima s mirovinama do 3.000 kuna donio 300 kuna mjesečno – dokle god traje ovakva inflacija.

gabricevic

Foto: Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a

Hrvatska stranka umirovljenika danas je poprilično žestoko kritizirala vladin paket mjera za ublažavanje poskupljenja koji se odnosi na umirovljenike. Kazali su da su vijesti dočekali s velikom nevjericom i dubokim razočaranjem i poručili kako je efekt jednokratne pomoći “energetskog” dodatka samo jedna kap koja ne može ugasiti požar povećanja cijena.

Vladu optužuju za maćehinski odnos prema umirovljenicima i tvrde da vlada više vodi računa o financijskoj, a ne socijalnoj održivosti predloženih mjera. Također, aludiraju da vlada ne čini dovoljno oko oživljavanja gospodarstva, zaustavljanja iseljavanja, efikasnijeg sudstva i rezanju korupcijske i kriminalne hobotnice koja nas je “doslovno premrežila”.

Predlažu “dodatak za preživljavanje”

Umjesto jednokratnog dodatka od 400 do 1.200, predlažu isplatu “dodatka za preživljavanje”, dodatku na mirovine od 100 do 300 kuna koji bi se isplaćivao svakog mjeseca dok traje kriza:

“Koliko će ta mjera trajati ne znamo, ali u velikoj mjeri ovisi o vladinim mjerama za oživljavanje gospodarstva, zaustavljanja iseljavanja, efikasnijem sudstvu, što većoj financijskoj i energetskoj neovisnosti te naravno rezanju korupcijske i kriminalne hobotnice koja nas je doslovno premrežila. U tome vlada može računati na pomoć i suradnju HSU-a i njezinih članova koji su redom iskusni, odgovorni, nekorumpirani i skromni dionici hrvatskog društva”, navode u HSU.

Trajni dodatak od 100 do 300 kuna isplaćivao bi se dok se ne zaustavi inflacija i dok ne dođe do stabilizacije cijena. Svi umirovljenici s mirovinama do 3.000 kuna mjesečno bi dobili 300 kuna dodatka, a s mirovinama od 3.000,01 do 4.500 kuna 250 kuna dodatka mjesečno. Ta bi mjera na mjesečnoj razini koštala između 275 i 328 milijuna kuna:

“Od ovog prijedloga ne namjeravamo odustati iz više razloga, posebno ako imamo na umu kako će umirovljenici primljeni dodatak uglavnom potrošit i jer nemaju prostora za štednju i time kroz PDV državi automatski vratiti značajan dio sredstava. Nažalost PDV je za sve isti tako da se i tu očituje nejednakost (regresivni efekt) jer je za one s najmanjim primanjima porez najveće opterećenje.

Zgodno je i podsjetiti kako su u predizbornoj kampanji političari obećavali smanjenje PDV-a, koji je jedan od najvećih u Europskoj uniji, a da se smanji za samo 1% riječ je o 1,8 milijardi kuna. I konačno zbog činjenice kako Hrvatska izdvaja iz proračuna najmanji postotak za mirovine od svih država u Europskoj uniji!”, oštro zaključuju iz HSU-a.

Platni razredi i iznosi

Ovako bi funkcionirao HSU-ov dodatak za preživljavanje na mirovine. Podsjećamo, prema njihovoj ideji, isplaćivao bi se sve dok traje velika inflacija i dok se cijene ne stabiliziraju:

  • do 3.000 kuna mirovine – 300 kuna mjesečno
  • od 3.000,01 do 4.500 kuna mirovine – 250 kuna mjesečno
  • od 4.500,01 do 6.000 kuna mirovine – 200 kuna mjesečno
  • više od 6.000,01 – 100 kuna mjesečno

Procjenjuju da bi trošak na mjesečnoj razini državu koštao između 275 i 328 milijuna kuna što bi na godišnjoj razini predstavljao značajan komadić državnog proračuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap