HSU: S rješenjem o mirovini trebalo bi dobiti i “umirovljeničku karticu” s popustima

Josip Mihaljević
20. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u priopćenju poručuje kako se reformi unatoč neće riješiti brojni problemi, nedorečenosti i nepravde u mirovinskom sustavu. Ministarstvu rada predložili su uvođenje takozvane “umirovljeničke kartice” i dodatka za preživljavanje.

Foto: Žarko Delač i Veselko Gabričević | HSU

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) priopćila je kako se unatoč najavljenom novom modelu obiteljskih mirovina i dalje ne rješavaju brojni problemi, nedorečenosti i nepravde u mirovinskom sustavu.

Savjet HSU-a je stoga izradio Prijedlog interventnih mjera za ublažavanje utjecaja inflacije na standard umirovljenika, a u njemu ističu prijedlog mjesečnog dodatka na mirovinu svim umirovljenicima dok se ne obuzda inflacija. Podsjećaju da su nakon najava o isplati energetskog dodatka zatražili mjesečnu isplatu za umirovljenike s nazivom ‘Dodatak za preživljavanje’. Prema njemu, umirovljenici bi primali od 100 do 300 kuna mjesečno, ovisno o visini mirovine, dok se inflacija ne spusti na prihvatljive razine.

Iz stranke poručuju kako su uz prijedlog mjera izradili i plan mjera s kojim se omogućilo dodatno zapošljavanje i punjenje proračuna mirovinskog sustava:

“Na taj se način razlikujemo od populističkih poteza određenih društvenih čimbenika koji u pomanjkanju vizija i ideja samo traže povećanje mirovina, a ne nude načine na koje puniti državni proračun i mirovinski fond”, poručuju iz HSU-a.

Među prijedlozima se nalazi i ideja o takozvanoj “umirovljeničkoj kartici”:

“Umirovljeničku karticu primio bi svaki umirovljenik zajedno s rješenjem o mirovini. Kartica s mogućnošću tzv. Cash backa objedinila bi postojeće te nove financijske popuste na koje bi imali pravo samo umirovljenici. Obje ove točke iz Prijedloga i Plana detaljno su obrazložene, a za umirovljeničku karticu izrađena je i opširna studija iz koje se lako iščitava opravdanost njezinog uvođenja.

Nadajući se kako će naši prijedlozi pasti na plodno tlo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koje je s njima upoznato nastavit ćemo i dalje našu borbu za dostojanstvo umirovljenika i osoba starije životne dobi”, zaključuju iz Hrvatske stranke umirovljenika.

HSU: S rješenjem o mirovini trebalo bi dobiti i “umirovljeničku karticu” s popustima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap