Stiže nam rekordno usklađivanje mirovina, evo koliko će iznositi

Matej Markovinović
20. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke, prema kojima se može izračunati usklađivanje mirovina koje nastupa od 1. srpnja. Prema prijašnjoj prognozi, usklađivanje je trebalo iznositi 6 posto, no zahvaljujući rekordnoj inflaciji, čini se kako će ono iznositi 6,04 posto. Izračun nam je dostavio bivši saborski zastupnik HSU-a, Željko Šemper.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Državni zavod za statistiku (DZS), ove je srijede objavio podatke o iznosu bruto plaće za svibanj 2022. godine koja iznosi 10.440,00 kuna, što je vrlo važno za izračun stope usklađivanja mirovina 1. srpnja, odnosno onoga koje će umirovljenici primiti u rujnu za mirovine za kolovoz i zaostake u srpnju. Naime, prema izračunu HSU-ovog veterana Željka Šempera koji već dulji niz godina prati službene podatke, nadolazeće bi usklađivanje trebalo iznositi 6.04 posto.

“Prema formuli usklađivanja u omjeru 70:30 u ovom trenutku postotak usklađivanja mirovina iznosi 6,04 posto. To je privremeni postotak usklađivanja mirovina, jer će DZS 19. kolovoza objaviti prosječnu plaću za lipanj i tek onda ćemo imati konačan postotak usklađivanja mirovina”, napominje Šemper.

Zastupnici će dobiti ‘povišicu’ preko 640 kuna

To bi, dakle, na prosječnu neto mirovinu za svibanj od 2.706,50 kuna trebalo predstavljati povećanje od 163,47 kuna, dok za prosječnu neto mirovinu bez međunarodnih ugovora od 3.048,46 kuna iznosi 184,12 kuna.

Naravno, što su mirovine veće, to će i rast biti veći, pa će osoba s prosječnom braniteljskom mirovinom od 6.131,47 kuna dobiti 370.34 kune, dok će oni s prosječnom zastupničkom mirovinom od 10.719,35 kuna dobiti povišicu od 647.44 kune.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Usklađivanje bi se trebalo provoditi kvartalno

trgovina
Inflacija produbljuje siromaštvo: Zbog nje ćete praktički izgubiti jednu cijelu mirovinu

 

Inače, Šemper je još u svibnju rekao da bi se u vremenima visoke inflacija usklađivanje trebalo provoditi kvartalno, jer sada kada umirovljenici prime usklađene mirovine, odmah ih pojede inflacija. Više o tome kako inflacija utječe na mirovinu, možete pročitati u našem tekstu na sljedećoj poveznici.

No, rujan nije samo mjesec kada će umirovljenici dobiti “povećanje” mirovina. Tada će se, kako nam je nedavno otkrio HZMO, iznosi na odrescima mirovina prikazivati u kunama i eurima. Ako vas, pak, zanima koliko će iznositi mirovine u eurima, to možete vidjeti ovdje.

Stiže nam rekordno usklađivanje mirovina, evo koliko će iznositi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap