Što se krije iza HSU-ove ideje o “umirovljeničkoj kartici”?

Josip Mihaljević
24. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) poručila je ovoga tjedna kako su izradili dva dokumenta s prijedlozima i mjerama za boljitak hrvatskih umirovljenika, među kojima je i prijedlog o “umirovljeničkoj kartici” koja bi se svakom umirovljeniku trebala izdati s rješenjem o mirovini. Objasnili su nam o čemu se radi.

gabricevic veselko

Foto: Veselko Gabričević | hsu.hr

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) resornom je Ministarstvu rada, u želji da padne na plodno tlo, dostavila Plan i Prijedlog interventnih mjera (kojih ima 16!) za ublažavanje inflacije, a jedan djelić iz paketa odnosi se na “umirovljeničku karticu”. Pitali smo ih da nam pojasne o čemu se točno radi, ali su nam kazali da su sada spremni dostaviti samo detalje o umirovljeničkoj kartici, dok će detalje i mjere iz spomenutih dokumenata otkrivati u hodu u nadolazećim tjednima.

Žele mjerljiv instrument u borbi protiv siromaštva

Iz HSU-a poručuju kako su na braniku borbe protiv siromaštva te da žele uvesti koristan i mjerljiv projekt u vidu umirovljeničke kartice koju bi s rješenjem o mirovini dobio svaki umirovljenik. Ideja je u principu jednostavna, kartica bi izgledala i koristila se poput bilo koje bankovne kartice, a u njoj bi bili objedinjeni brojni popusti koje u Hrvatskoj ostvaruju umirovljenici.

HSU u suradnji s resornim Ministarstvom želi formirati projektni tim, izraditi studiju izvedivosti i detaljno izlistati ciljeve mjere kako bi ih nakon provedbe mogli pratiti. Pritom pozivaju umirovljeničke udruge, investitore i javna poduzeća da se pridruže.

HSU: S rješenjem o mirovini trebalo bi dobiti i "umirovljeničku karticu" s popustima

“Realizacija ovog projekta izrazito je zahtjevna i opterećujuća za Državni proračun. Međutim, svjesni smo, a nadamo se, to jest čvrsto vjerujemo, da je i Vlada RH svjesna, kako je situacija alarmantna za funkcioniranje stare i umirovljeničke populacije u zemlji”, navodi HSU u dokumentu o umirovljeničkoj kartici.

Za početnu točku i analizu opravdanosti uzimaju podatke o stopi siromaštva u Hrvatskoj, niskom iznosu mirovina i slično.

Uvođenje kartice imalo bi tri cilja:

  • smanjenje rashoda na godišnjem nivou umirovljenika i nemoćnih minimalno 15 do 20 posto
  • stvaranje klime u društvu gdje se smanjuje socijalna isključenost umirovljenika
  • aktivnu interakciju između umirovljenika i pružatelja usluga u vlasništvu RH (država, županija, gradovi, općine…)

Popusti samo za umirovljenike

HSU-ova ideja podrazumijeva i utvrđivanje realnog broja kućanstava u kojima žive umirovljenici koji bi zadovoljili potrebne zakonske uvjete pod uvjetom da pripadaju skupini siromašnih prema odredbama EU-a i metodologiji Eusrostata. Za njih predlažu da se izda slična potvrda s bar kodom koje su izdane prilikom cijepljenja pa bi oni na mjesečnoj razini imali popuste.

U dokumentu su na momente i nerealno ambiciozni u smislu otvaranja mogućnosti da umirovljenička kartica u potpunosti zamijeni karticu tekućeg računa pa bi umirovljenici bezgotovinski s popustima mogli plaćati razna dobra i usluge. Državi poručuju da se s bankama i velikim kartičnim kućama (Visa, Mastercard i slično) dogovore kako.

“Postotak „popusta“ za kupnju roba i usluga s „umirovljeničkom“ karticom je poslovna odluka banke i njezinih komitenata uključujući i javna poduzeća, zavode, agencije, državna i pravosudna tijela kao i jedinična odnosno količinska vrijednost kupljene roba i usluga po povlaštenim cijenama s ciljem smanjenja mogućnosti manipulacije. Kao ogledni primjerak može se testirati minimalna mjesečna košarica kućanstva uvažavajući činjenicu kako se ipak radi o starijoj populaciji koja nema povećan zahtjev za potrebe iz domene tercijalnih usluga, već da se najveći dio rashoda odnosi na golo preživljavanje, plaćanje troškova stanovanja i zdravstvenu skrb”, poručuju iz HSU-a.

Prijedlog je u suštini vrlo kompliciran, ne baš razrađen i na momente nerealan. Dokument možete pročitati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [320.62 KB]

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap