Pet načina kako zadržati vitalnost u zlatnim godinama i biti zadovoljan

Jasmina Grgurić Zanze
1. lipnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Godine nisu izlika za opuštanje. S obzirom da je disciplina često ne samo teška, nego i dosadna, aktivnosti kojima ćete podići kvalitetu svoga života u zlatnoj dobi uopće ne moraju biti takve. Donosimo vam pet savjeta od kojih ćete se sigurno osjećati bolje.

Kretanje u društvu lijek je protiv mnogih bolesti Foto: Pixabay

Svi znamo što smijemo, a što nebismo smjeli činiti, pogotovo kako starimo. Nije tajna da mlađi organizam može podnijeti puno više nezdravih i štetnih navika, no one trebaju ostati u mladosti. Ukoliko želimo ostati mladoliki, vitalni i zadovoljni u starijoj dobi, onda bismo se trebali pridržavati nekoliko jednostavnih savjeta. Unatoč tomu što ih svi dobro znamo, često ih smetnemo s uma pa ne škodi s vremena na vrijeme ponoviti korisne navike koje će nam činiti dobro.

Jedite fino, ali umjereno

Palenta s laganim umakom i povrćem odličan je izbor za ljetne dane Foto: Pixabay

Savjet o zdravom načinu prehrane možda je najdosadniji od svih, ali iznimno je važan. Postoje brojne predrasude o kvaliteti današnje ishrane, no ne treba vjerovati u sve što piše. Naime, pretjerane dijete, izbacivanje ugljikohidrata, mliječnih proizvoda te slični, moderni načini ishrane nisu dobri za stariji organizam. Dovoljno se samo sjetiti nekih obroka iz djetinjstva, poput žganaca s domaćim vrhnjem, rezanaca na mlijeku, polica krumpira sa špekom i sličnih namirnica koje su nam davale potrebnu energiju. Kako biste unijeli potrebne količine ugljikohidrata, bjelančevima, minerala, vitamina, ali i masnoća, jedite raznovrsno, no budite umjereni. Uz uzimanje najmanje šest čaša vode te laganije obroke od voća i povrća za vrijeme ljetnih vrućina, ono što biste svakako trebali izbjegavati su prerađeni i industrijski proizvodi poput grickalica, ali i nekih narezaka i slatkiša. Te užitke priuštite si tek povremeno.

Krećite se iz zabave

Birajte fizičke aktivnosti u kojima uživate Foto: Pixabay

Vježbanje u starijoj dobi za većinu umirovljenika zvuči kao jedna velika utopija. Puno mlađim ljudima teško se motivirati raditi čučnjeve, podizati bučice i ponavljati serije pomalo napornih vježbi. Međutim, ono što možete je lagano se razgibati uz glazbu s omiljene radio postaje. Nema boljeg načina da startate nego pokretom i glazbom, što će uvelike odrediti vaše pozitivno raspoloženje tijekom ostatka dana. Umjesto dosadnih vježbi, možete radije izabrati šetnju do tržnice ili parka u kojem se možete opustiti i napuniti baterije. Ukoliko imate mogućnosti, uključite se u uređivanje cvjetnjaka ispred vaše zgrade ili kuće, a ako pak imate vrt, onda ste našli nabolju moguću zanimaciju koja će vas zasigurno održati vitalnima i zdravima, zbog rada na zemlji, ali i onoga što s nje donosite na svoj tanjur.

Družite se bez pritiska

U dobrom društvu sve je ljepše Foto: Pixabay

Ponekad nam održavanje pojedinih veza s godinama zna predstavljati određeni teret. Neke kontakte održavamo iz pristojnosti, mada nas više opterećuju, nego što nas raduju. Zapamtite, druženja moraju biti obostrano ugodna. Svakako, treba njegovati ona duboka, stara prijateljstva koja smo stjecali kroz život, no nema ništa loše u otvaranju za nove odnose. Savjeti o prehrani i kretanju svakako su ljepši u društvu pa će zajedničke šetnje i sjedenja na klupi, uz koji zalogaj, biti puno smisleniji. Mnoge starije osobe rade grešku i zatvaraju se u svoje domove, ali ako ste sami i nemate nikoga, svejedno iziđite van. Uvijek ćete naći društvo za razgovor. Možda to bude početak novog prijateljstva ili čak romantičnog odnosa. Naravno, tu su i unuci koji će nam uvijek unijeti smisao i radost.

Posvetite se nečemu što vas raduje

Pronađite zanimaciju koja vas veseli Foto: Pixabay

Izvrstan način da kvalitetno ispunite vrijeme svakako su razne aktivnosti. Kada čujemo riječ hobi, odmah pomislimo na kreativne radionice, izradu ukrasa, štrikanje i slično. No, hobiji su mnogo više od toga. Oni mogu biti intelektualnog tipa, poput čitanja romana i rješavanja križaljki, zatim kolekcionarskog, ako volite sakupljati stare stvari, značke, novčiće, razglednice i slično, društvenog poput kartanja i šaha ili angažmana u udruzi pa sve do zajedničkih izleta, vožnje bicikla, vrtlarstva, majstorskih popravaka, ribolova… Nije važno, bitno je da se okupirate s nečim do čega vam je stalo i što vas ispunjava, bez obzira jeste li društvenjak ili “vuk samotnjak”. Hobi vam mogu biti i unici ukoliko ih čuvate i voljni ste s njima iznova aktivno uroniti u dječji svijet igre i bajki, kao i kućni ljubimci.

Ne zanemarujte tijelo, ali ni psihu

Trening za mozak je važan Foto: Pixabay

Ponekad se čini kako se umirovljenički život svodi na beskrajne odlaske k liječniku i kontrole. Slični problemi danas nažalost muče i sve mlađe osobe, koje u užurbanom ritmu svakodnevnice nemaju vremena posvetiti se svome zdravlju. Vi imate tu privilegiju, stoga nemojte zanemarivati simptome određenih bolesti i redovno kontrolirajte krvni tlak i otkucaje srca. Ukoliko niste prestali s pušenjem, učinite to sada, a čašicu piva, vina ili rakije više svedite na jednu dnevno. Dovoljno spavajte i ne zaboravite na popodnevni odmor koji će vas osvježiti. Održavajte i mentalno zdravlje rješavanjem zagonetki i računanjem, a osim tijela ne zaboravite na duh. Depresiju, koja je česta pojava u starijoj dobi, pobijedite aktivnostima, uravnoteženim navikama i – dobrim društvom.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap