Kako pripremate krumpir? Dva načina smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Lucija Basa
17. kolovoza 2025.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje Sveučilišta Harvard, temeljeno na više od tri desetljeća podataka, otkrilo je da način pripreme krumpira značajno utječe na rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Konzumiranje tri porcije pomfrita tjedno povećava taj rizik za 20 posto, dok pečeni, kuhani ili pire krumpir nisu povezani s većim rizikom. Studija također pokazuje da zamjena pomfrita povrćem, rižom ili cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od dijabetesa, i to do 19 posto.

Pečeni krumpiri

Pečeni krumpiri: Foto: Canva

Na temelju više od tri desetljeća prikupljenih podataka, pokazalo se da način pripreme krumpira igra značajnu ulogu za razvoj rizika za dijabetes tipa 2. Tijekom prosječno 33 godine 205.000 sudionika je redovito izvještavalo o svojoj prehrani, uključujući koliko često konzumiraju pečene, kuhane ili pasirane krumpire, pomfrit te cjelovite žitarice, prenosi The Healthy.

Magistra nutricionizma Vedrana Vinšek o pranju voća i povrća
Nutricionistica o važnosti pranja voća i povrća: Najučinkovitija je ova metoda

Pečeni i kuhani krumpir kao zdraviji izbor

Gotovo 22.300 ljudi u tom prosječnom razdoblju od tri desetljeća razvilo je dijabetes tipa 2. Utvrđeno je da konzumiranje tri porcije pomfrita tjedno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za čak 20 posto. S druge strane, pečeni, pire krumpir ili kuhani krumpir ‘nisu bili značajno povezani’ s rizikom od dijabetesa tipa 2. Kako bismo  zaštitili zdravlje i smanjili izloženost pesticidima trebamo znati kako pravilno oprati voće i povrće. Savjete o tome nam je dala nutricionistica, više o tome ovdje.

Iako su ranija istraživanja pokazala određenu povezanost između krumpira i dijabetesa tipa 2, ovo istraživanje ‘pruža dublji i sveobuhvatniji uvid, jer gleda različite vrste krumpira, prati prehranu kroz desetljeća i istražuje učinke zamjene krumpira drugim namirnicama’, kaže glavni autor studije, dr. Seyed Mohammad Mousavi, istraživač na Odsjeku za prehranu Sveučilišta Harvard. Dok je vrijeme lijepo, možete ispeći krumpir na roštilju i to sa korom kako biste dobili puni okus i što više zdravstvene koristi.

Varivo
Istraživanje pokazalo: Ove jeftine namirnice odlične za zdravlje srca i probave

Cjelovite žitarice za smanjenje rizika od dijabetesa

Studija je također pokazala da izbor povrća, riže i cjelovitih žitarica smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za četiri posto.  Najveća korist zabilježena je kod sudionika koji su odabirali cjelovite žitarice i pokazalo se da takav način prehrane smanjuje rizik od dijabetesa za 19 posto. Povrtni složenac s krumpirom, tikvicama i patlidžanom zapečen sa sirom pravi je odabir za ljetne dane. Recept za povrtni složenac pronađite ovdje.

– Poruka javnom zdravstvu ovdje je jednostavna i snažna: Male promjene u našoj svakodnevnoj prehrani mogu značajno utjecati na rizik od dijabetesa tipa 2. Ograničavanje krumpira – posebno pomfrita – te biranje zdravih izvora ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica moglo bi pomoći smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 u cijeloj populaciji, zaključio je profesor epidemiologije i prehrane na Sveučilištu Harvard, dr. med. Walter Willett.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap