Celijakija je bolest koja kod oko 80 posto oboljelih ostaje neprepoznata, a izaziva razne probleme

Ana Kanazir
14. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Celijakija je autoimuna bolest za koju ne postoji lijek, ali se može držati pod kontrolom pravilnom prehranom bez glutena. Upravo se u svibnju obilježava Mjesec svjesnosti o celijakiji kako bi se svi mogli bolje upoznati s ovom bolešću koja kod oko 80 posto oboljelih ostaje neprepoznata. Upravo se zato u Zagrebu u subotu održala posebna javnozdravstvena akcija.

Brašno na drvenom stolu.

Brašno | Foto: Unsplash /
Immo Wegmann

U Zagrebu je održana akcija ‘Ni u tragovima’ kojom je udruga CeliVita – Život s celijakijom u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, obilježila Mjesec svjesnosti o celijakiji. Građani su se tako mogli bolje upoznati s izazovima ove bolesti u svakodnevnom životu, a mogli su i saznati na koji se način bolest može držati pod kontrolom.

‘Bezglutenska prehrana kod oboljelih nije hir’

Zabrinuta starija žena sa sklopljenim rukama
Život s celijakijom: 'Gluten nazivam mišjim otrovom; Tko se malo otruje njime već ima simptome

U Hrvatskoj od celijakije boluje do 40.000 građana, a ova bolest dva puta češće pogađa žene. Celijakija je autoimuna bolest za koju ne postoji lijek, ali se regulira prehranom bez glutena. Kako zapravo izgleda život s celijakijom možete pročitati u ovom tekstu. Kako bi se upozorilo na važnost ove bolesti u subotu je u glavnom gradu održana posebna javnozdravstvena akcija kojom se educiralo građane.

– Bezglutenska prehrana kod oboljelih od celijakije nije hir niti osobni izbor nego je medicinski indiciran i jedini oblik liječenja koji postoji, a koji dovodi do opravka sluznice tankog crijeva, povlačenja simptoma i boljeg općeg stanja, ali i do sprečavanja pojave komplikacija. Naime, ako se oboljeli od celijakije ne pridržavaju bezglutenske prehrane, sluznica crijeva će i dalje biti oštećena te mogu razviti brojne komplikacije od kojih su najopasnije one maligne, izjavila je doktorica Silvija Čuković-Čavka iz KBC-a Zagreb.

Ključna je sustavna edukacija

Bezglutenska prehrana podrazumijeva izbjegavanje svakog traga glutena koji nije prisutan samo u pšenici, ječmu i raži, već se može naći i u lijekovima te proizvodima kao što su svi industrijski prehrambeni proizvodi, kozmetika, ali i u materijalima koji se koriste u školama i vrtićima kao što su plastelin i boje.

Sustavna edukacija o celijakiji je ključna za uključivanje još većeg broja stručnjaka, tvrtki i institucija u traženje učinkovitih rješenja za pravovremeno prepoznavanje bolesti i osiguravanje dostupnosti sigurnih, bezglutenskih proizvoda i obroka koji su nužni za kvalitetan i produktivan život s celijakijom te sprječavanje teških komplikacija.

Relevantne i znanstveno utemeljene informacije o celijakiji, alergiji na pšenicu i intoleranciji na gluten, kao i savjete za život s celijakijom dostupne su na mrežnoj stranici udruge CeliVita, a Registru bezglutenskih proizvoda možete pristupiti putem poveznice bezglutena.celivita.hr. Na ovoj besplatnoj aplikaciji možete pretražiti proizvode koji su sigurni za oboljele. Uz to što oboljelima od celijakije omogućuje bolju kontrolu bolesti, Registar je koristan alat za sve uključene u nabavu i pripremu hrane.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap