Video: Ustajanje profesorima je nekada bilo obavezno, a danas i nije baš tako

Ana Kanazir
16. veljače 2024.
Priče
A- A+

Ustajanje profesorima koji ulaze u razred je nekada bilo obavezno. Postojalo je određeno strahopoštovanje prema profesorima, a ono se izražavalo upravo tišinom i ustajanjem. Jednako tako, nekada su se neposlušni učenici kažnjavali na razne načine, dok danas tome nije tako. Kako bismo provjerili ovu tvrdnju, odlučili smo pitati starije, ali i mlađe građane ustaju li oni profesorima kada uđu u razred, a odgovori su različiti.

Umirovljenica na glavnom trgu u zagrebu i pitanje pored nje

Ustajanje profesorima | Foto: Mirovina.hr

Ustajanje profesorima kod ulaska u razred je nepisano pravilo koje se prije puno više poštovalo nego danas. To su nam potvrdili i stanovnici glavnoga grada. Tako su mladi rekli da se ustaju samo ravnateljima ili kada profesor od njih traži da se ustanu, dok su se stariji građani ustajali uvijek svima.

Umirovljenik pored natpisa 'Pitamo vas: Jesu li vas kažnjavali u školi?'
Kažnjavanje u školi prije je bilo normalno: 'Da je sada kako je nekad bilo, ne bi bilo ovakvog nasilja'

Školstvo nekada i danas se bitno razlikuje u više stvari. Prije svega, nekada je sve bilo puno strože, znala su se pravila i što se smije, a što ne smije. Jednako tako, nekada su se neposlušni učenici kažnjavali i to na razne načine. Nekada bi dobili ravnalom po dlanovima, a neki su dobili i violinom po glavi u glazbenoj školi, o čemu možete čitati ovdje.

Jednako tako, nekada je ustajanje kod ulaska profesora bilo obavezno i to je bio znak poštovanja, dok je danas situacija nešto drugačija. Upravo to su nam potvrdili i stariji, ali i mlađi građani na ulici.

– Da, da, u moje vrijeme da, poštivali smo jako profesore. Više sam se bojala profesora nego roditelja, rekla nam je jedna umirovljenica.

S druge strane, mlađa osoba nam je otkrila kako se u osnovnoj školi ustajalo učiteljima, dok se u srednjoj to prakticiralo malo manje, odnosno kako je objasnio, ustajalo se samo ravnateljima ili nekima iz ‘uprave’. Ovo je potvrdio još jedan mladić koji je rekao kako se ustajalo samo onim profesorima koji su to zahtijevali od učenika.

Što su nam još rekli građani, možete pogledati u videu ispod:

 

Copy link
Powered by Social Snap