Kažnjavanje u školi prije je bilo normalno: ‘Da je sada kako je nekad bilo, ne bi bilo ovakvog nasilja’

Ana Kanazir
28. siječnja 2024.
Priče
A- A+

Školstvo nekada se bitno razlikovalo od onoga danas, a u to spadaju i metode kažnjavanja. One su prije, u nekom drugom vremenu, bile i više nego radikalne. Tako se učenike kažnjavalo stajanjima u kutu, udarcima ravnalima, šibama ili slično, dok su oni najzločestiji klečali u kukuruzu. Stariji građani su nam na ulici otkrili kako su oni koji nisu slušali učitelje znali dobiti i violinom po glavi, a neki misle kako je kažnjavanje u školi itekako imalo koristi.

Umirovljenik pored natpisa 'Pitamo vas: Jesu li vas kažnjavali u školi?'

Kažnjavanje u školi | Foto: Mirovina.hr

Kažnjavanje u školi je nekada bilo sastavni dio školovanja, dok danas metode koje su se tada koristile više ne postoje. Ipak, nas je zanimalo kako je ranije sve izgledalo pa smo od građana saznali vrlo zanimljive stvari.

Crno bijela fotografija učenika u učionici
Gotovo polovica ljudi u anketi doživjela kažnjavanje u školi: 'Kad god sam zaslužio, dobio sam što mi pripada'

Nekada su učitelji imali puno veći autoritet pa su mogli kažnjavati učenike kako god su htjeli, a oni su uvijek bili u pravu. Postojala su i neka pravila ponašanja, koja su, što se gleda dalje u prošlost, bila sve stroža, o čemu smo pisali i ovdje. Kada bi se radilo izvan ovih pravila, uslijedila bi kazna, koja nikako nije bila blaga, a ovo su nam potvrdili i građani.

– Da, dobili smo lepo po rukama i bili smo super, a ne ovo danas kaj djeca ugnjetavaju učitelje. Sramota, rekla nam je umirovljenica na ulici.

Jedan umirovljenik nam je priznao kako je u glazbenoj školi onaj koji nije slušao učitelja dobio violinom po glavi. Iako je ovo danas pravi primjer nasilja, nekada se smatralo potpuno normalnim. S druge strane, dobili smo i odgovor umirovljenika koji nije bio kažnjavan, a kao razlog je naveo taj što je išao u školu u Dalmaciji.

– Ja sam išao u školu u Dalmaciji, tamo je sve fino, kulturno i lijepo, rekao nam je stariji građanin.

Što su nam još rekli umirovljenici i stariji građani možete provjeriti u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap