Milka (80): ‘Danas nije sramota ići u dom, djeci treba dati slobodu’

Ana Kanazir
30. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Milka je u dom za starije osobe Alfredo Štiglić stigla prije dvije i pol godine, a nije razmišljala ni minutu, nego je odmah prihvatila poziv. Došla je jako bolesna, a sada je psihički puno bolje. U domu je upoznala nove prijatelje, a vrijeme provodi na raznim radionicama. Smatra kako bi svi trebali otići u dom kada jer tako neće biti na teret djeci.

Umirovljenica Milka sjedi

Umirovljenica Milka | Foto: Mirovina.hr

Život u domu za starije osobe je mnogima velika životna promjena na koju se neki naviknu vrlo brzo, dok se drugi nikad ne naviknu. Umirovljenik Milojko je tako u dom u Puli došao kako ne bi bio sam doma, o čemu smo pisali ovdje, a svoju je priču s nama podijelila i 80-godišnja Milka.

Umirovljenik Milivoj sjedi na stolici
Milojko (94): 'Radio sam na brodovima, a život mi je prohujao'

U mladosti se bavila sportom

Milka je živjela u Vodnjanu, pa je onda došla u Pulu. Muž joj je preminuo prije 15 godina, a uspomena koja ju veže uz njega je sport.

– U mladosti sam se bavila sportom. Muž je bio cijeli život u rukometu, a ja sam bacala kuglu, trčala na 100 metara, a to je popustilo kada su došla djeca. Često kažem, tko nije probao sport, ne zna što je lijepo.

Otkrila nam je kako je bila oduševljena kada su je pozvali u dom za starije Alfredo Štiglić. Ona je , naime, živjela sama u posljednje vrijeme jer njezina dva sina imaju svoju obitelj pa nisu mogli toliko trčati oko nje. Životom u domu je i više nego zadovoljna.

– Dosta izlazim, imam društvo ovdje, imam društvo vani. Prezadovoljna sam s kuhinjom i smještajem, ali i s medicinskim osobljem. Imamo radionice, dolaze nam udruge pa nam ne nedostaje zabave, rekla nam je.

Dolazak u dom je bila prekretnica

Upravo je na radionicama naučila stvari koje ranije nije znala raditi, a priznala je i kako se na radionicama više druže nego inače. Jednako tako, u domu ima i prijateljice jer, kako kaže, tu se sprijateljite, hoćete-nećete.

Dolazak u dom je za nju označio i veliku prekretnicu što se tiče zdravlja. Ona se kod kuće nije mogla dići na noge, dok je ovdje to uspjela. Ispričala nam je i kako je psihički puno bolje u domu, a tu promjenu su uočila i njezina djeca koja su joj rekla da se puno više smije i da je sada druga osoba.

Najčešće zamjerke u domu su zbog sitnica

Iako je u domu puno različitih ljudi, Milka priznaje da nikada nije došla u sukob sa svojim kolegama. Kao rješenje vidi okretanje glave umjesto svađe. Ravnateljica doma nam je otkrila koje su točno najčešće zamjerke i povodi za svađu u ovom domu.

– Najčešće zamjerke su oko funkcioniranja u sobi, jedna osoba bi imala otvoreni, a druga zatvoreni prozor i slične stvari. Onda se osobe požale socijalnom radniku, a mi uvijek gledamo kada postoji neka opcija da premjestimo ili spojimo osobe koje bi se mogle slagati. Uvijek uzimamo u obzir karakteristike korisnika. Nekada uspijemo pa si postanu jako dobri prijatelji, dok puno puta ne uspijemo pa neke spojimo iz drugog puta, a neke iz petog. Zna biti razno raznih situacija, ali imamo i ljubavi, rekla nam je ravnateljica doma. Cijeli razgovor s njom možete pročitati ovdje.

Za kraj je umirovljenica Milka poslala poruku svim umirovljenicima koji nisu sigurni trebaju li otići u dom za starije.

– Danas nije sramota ići u dom. To je bilo nekada, a danas su druga vremena. Djeci treba dati slobodu. Ako djeca trče zbog tebe i ostavljaju svoj posao, onda idi i oslobodi djecu tog pritiska.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap