Inkluzivni dodatak u praksi: ‘Dokumentaciju smo predali u veljači, a rješenje još čekamo’

Ana Kanazir
17. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Inkluzivni dodatak u teoriji zvuči odlično jer se njime spajaju četiri vrste pomoći za osobe s invaliditetom, a i iznosi su veći nego ranije. Ipak, problem je njegova primjena u praksi. Dok su se već javili problemi s isplatom u glavnom gradu Hrvatske, čitateljica nam se javila s problemom koji ima njezina baka u jednoj drugoj županiji. Naime, baka se prijavila kao novi korisnik inkluzivnog dodatka, a dobila je odgovor da će rješenje čekati 12 mjeseci jer se prvo rješavaju predmeti iz 2022. godine. Hrvatski zavod za socijalni rad nam je odgovorio da prvo treba odrediti razinu potpore, dok će se postupak po službenoj dužnosti za inkluzivni dodatak provoditi do kraja ove godine. Nakon priznanja prava na inkluzivni dodatak, kako kažu, korisnicima će biti isplaćena razlika u iznosu od datuma stupanja zakona na snagu, a novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva. Ipak, nismo dobili konkretan odgovor kojim će se redoslijedom isplaćivati dodatak i koliko treba čekati rješenje i isplatu dodatka nakon dobivanja rješenja.

Umirovljenica u invalidskim kolicima

Inkluzivni dodatak za umirovljenicu u invalidskim kolicima | Foto: Pixabay

Inkluzivni dodatak je nova vrsta dodatka za osobe s invaliditetom, a Zakon o ovom dodatku je na snazi od 1. siječnja. Ipak, čini se kako je ovaj dodatak donesen bez plana i programa jer su neki građani naišli na probleme. Tako nam se javila čitateljica (podaci poznati redakciji) čija se baka prijavila za inkluzivni dodatak u veljači, a naišla je na probleme kod dobivanja rješenja.

Osoba u invalidskim kolicima i druga ženska osoba koja stoji pored nje
Invalidske mirovine su za samo 55 eura veće od najnižih mirovina, a stanje neznatno mijenja inkluzivni dodatak

Baka je kroz godine dobila niz dijagnoza

Kao što smo već pisali ovdje, isplata inkluzivnog dodatka je u Zagrebu naišla na probleme. Odnosno, oni koji su dobili rješenje o dobivanju inkluzivnog dodatka će dobiti i rješenje o prestanku prava na doplatak za pomoć i njegu i osobnu invalidninu. Ipak, kako su nam rekli iz Grada, ovo bi se trebalo promijeniti. Nažalost, ovo nije jedini slučaj neisplate inkluzivnog dodatka, a na još jednu problematiku nas je upozorila čitateljica čija se baka prijavila na ovu vrste potpore i odmah je naišla na prepreku.

Njezina baka već dugi niz godina ima dijagnozu ataksije (neurološki simptom koji utječe na pokrete), što joj je stvaralo probleme s kretanjem, ali se svejedno mogla samostalno kretati. Ovo se promijenilo 2021. godine kada je oboljela od korone i kada je završila u bolnici. Nakon tri tjedna ostanka u bolnici vratila se doma u pelenama, nepokretna, a dobila je i neizlječivu bakteriju u urinu koja je otporna na antibiotike. Osim toga, iz bolnice su joj rekli kako treba uzimati šest različitih sedativa pa je neko vrijeme bila kao biljka, priča nam sugovornica.

Na svu sreću, baka se oporavila nakon par tjedana, ali i dalje je bila nepokretna pa ju je obitelj stavila u privatni dom gdje dobiva najbolju moguću njegu, uz svakodnevno vježbanje i stalnu medicinsku skrb. Ipak, dom nije jeftin i mjesečno iznosi od 1.400 do 1.500 eura, otkriva nam sugovornica. U domu je već dvije godine, a u tom periodu je bila u bolnici nekoliko puta zbog spomenute bakterije u urinu. U ljeto 2022. godine je imala i blaži moždani udar. Treba napomenuti kako je ova umirovljenica danas potpuno ovisna o tuđoj skrbi jer ne može sama uspravno sjediti, stajati ili se kretati i mora uvijek nositi pelene.

Starija osoba gura kolica invalida
Doznajemo koliko će inkluzivni dodatak iznositi za korisnike osobne invalidnine

Dokumentacija za pravo na dodatak poslana na vještačenje, a rješenja nigdje

– Nikad nismo tražili niti smo se raspitivali o njenim pravima do nedavno, kada smo čuli za inkluzivni dodatak. Bili smo oduševljeni činjenicom da se radi o žurnom postupku budući da bi nam to kao obitelji značajno olakšalo financiranje dijela troškova koje baka ne može pokriti iz vlastite mirovine. Dobili smo potvrdu kako smo odgovarajući kandidat prema svim stavkama Zakona (dom je na privatni ugovor pa se ne gleda kao pravo koje se pruža mojoj baki) i odlučili smo tražiti svoje pravo, rekla nam je čitateljica koja je htjela ostati anonimna i dodala kako baka ima takozvani Barthelov indeks 20, što znači da odgovara uvjetima za najviši stupanj potpore.

Ipak, ovdje su naišli na problem. Dokumentaciju su predali u veljači, a krajem mjeseca su dobili obavijest kako je dokumentacija upućena na vještačenje jer baka do sada nije imala prijavljen nikakav invaliditet i nije korisnik prava, ali i kako bi se odredio stupanj potpore. Mislili su kako je uz vještačenje zakonski rok donošenja rješenja 30 dana, ali prevarili su se.

Neočekivani rok za izdavanje rješenja

– U prvom tjednu travnja, s obzirom na to da je već prošao zakonski rok, kontaktiram Centar za socijalnu skrb naše područne jedinice kako bih upitala koliko se prosječno čeka na rješenje i dobivam šokantan odgovor putem e-maila, da se čeka 12 mjeseci. Nakon toga molim službenicu da me nazove i pojasni mi o čemu se radi, budući da je zakonski rok 30 dana. Na telefonskom pozivu mi gospođa objašnjava kako na to nikako ne mogu računati, da to nitko u Hrvatskoj neće ispuniti (nakon što me nekoliko puta pitala otkud mi te informacije za žurni postupak i zakonski rok i ja sam onda morala citirati Zakon o inkluzivnom dodatku kako bih pokazala da sam u pravu), otkrila nam je sugovornica.

Osim toga, dobila je i informacije kako se na Zavodu trenutno tek rješavaju predmeti iz 2022. godine, a kako bi njezina baka po procjeni na red mogla doći tek početkom 2025. godine. Kontaktirala je i nadležno Ministarstvo gdje su joj potvrdili navedenu situaciju.

osoba u invalidskim kolicima u mračnoj prostoriji
Grad Zagreb prestaje isplaćivati dodatak za osobe s invaliditetom određenim skupinama, objasnili su nam zašto

Odgovor Hrvatskog zavoda za socijalni rad

Upit o rokovima dobivanja rješenja i rokovima isplate dodatka poslali smo Hrvatskom zavodu za socijalni rad. Pitali smo ih po kojem se redoslijedu odvija isplata inkluzivnog dodatka i koliko je vremena potrebno za dobivanje rješenja o isplati dodatka te koliko treba čekati na samu isplatu nakon rješenja. Konkretan odgovor o vremenskom periodu nismo dobili, već su samo rekli kako će se postupak za dodatak provoditi do kraja godine. Ipak, dobra je vijest da će korisnicima biti isplaćena razlika.

Kako su nam odgovorili, isplata inkluzivnog dodatka slijedi nakon donošenja rješenja kojem prethodi postupak utvrđivanja stupnja oštećenja, odnosno razine potpore.

– Korisnicima četiriju dosadašnjih naknada, osobne invalidnine, doplatka za pomoć i njegu, uvećanog doplatka za djecu s težim ili teškim invaliditetom i naknade za nezaposlene osobe s invaliditetom, pravo na inkluzivni dodatak bit će preispitano po službenoj dužnosti u područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad dok novi korisnici moraju podnijeti zahtjev nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

‘Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja godine’

Potvrdili su nam kako se razina potpore utvrđuje na temelju nalaza i mišljenja Zavoda za vještačenje, a o pravu na inkluzivni dodatak se odlučuje rješenjem.

– Postupak po službenoj dužnosti za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja ove godine, a nakon priznanja prava na inkluzivni dodatak korisnicima će biti isplaćena razlika u iznosu od datuma stupanja zakona na snagu, dakle od 1. siječnja 2024. godine. Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap