Doznajemo koliko će inkluzivni dodatak iznositi za korisnike osobne invalidnine

Jasmina Grgurić Zanze
7. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Postupak za inkluzivni dodatak Hrvatski zavod za socijalni rad provodit će do kraja godine. Osobama s invaliditetom koje koriste jednu od četiriju dosadašnjih naknada, nakon donošenja rješenja isplatit će se razlika iznosa retroaktivno od 1. siječnja. Iznosi u pet razina bit će veći od dosadašnjih naknada. Korisnicima osobne invalidnine, među kojima je više od 17.000 građana starijih od 65 godina, inkluzivni dodatak bit će isplaćen u prve tri razine, odnosno u iznosu od 720, 480 i 432 eura.

Starija osoba gura kolica invalida

Osoba s invaliditetom | Ilustracija: Pixabay

Inkluzivni dodatak objedinit će četiri dosadašnje naknade koje se isplaćuju osobama s invaliditetom. Riječ je o više od 147.000 korisnika osobne invalidnine, doplatka za pomoć i njegu, novčane pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom te doplatka za djecu koji se priznaje na temelju oštećenja zdravlja, težeg ili teškog invaliditeta djeteta.

Rješenje o priznavanju prava na inkluzivni dodatak, čiji će se iznosi ovisno o stupnju invaliditeta isplaćivati u pet razina, mora najprije donijeti Hrvatski zavod za socijalni rad. Korisnici postojećih naknada ne moraju se prijavljivati, dok će oni novi to morati učiniti, o čemu smo pisali ovdje.

Retroaktivna isplata razlike iznosa od siječnja

Kako građanima s invaliditetom nije jasno ni u koju će novčanu skupinu pripadati te kada će početi isplata, odgovore smo potražili u Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Starija osoba gura kolica invalida
Evo kako možete ostvariti pravo na inkluzivni dodatak, u jednom slučaju ne trebate podnositi zahtjev

– Zakon o inkluzivnom dodatku stupio je na snagu 1. siječnja 2024., a postojeći korisnici dosadašnjih prava nastavljaju ostvarivati svoja priznata prava dok Hrvatski zavod za socijalni rad ne donese rješenje za priznavanje prava na inkluzivni dodatak i u kojoj od pet razina potpore. Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024. godine, a nakon priznanja prava korisnicima će retroaktivno, od 1. siječnja biti isplaćena razlika u iznosu na koji ostvaruju pravo, ovisno o razini potpore. Za korisnike za koje je doneseno rješenje o priznavanju prava na inkluzivni dodatak isplata će se izvršiti u veljači za siječanj, kazali su nam iz Zavoda.

Novim korisnicima isplata od dana podnošenja zahtjeva

Što se tiče novih korisnika koji do sada nisu ostvarivali nijedno od četiriju navedenih prava, nakon što podnesu zahtjev za inkluzivni dodatak Hrvatskom zavodu za socijalni rad, koji će im dati rješenje, retroaktivno će im biti isplaćen dodatak od dana podnošenja zahtjeva.

Iznos inkluzivnog dodatka u bilo kojoj od pet razina bit će veći od iznosa koje na temelju invaliditeta, odnosno oštećenja funkcionalnih sposobnosti, ostvaruju korisnici svih naknada koje se sada objedinjavaju. To uključuje i slučajeve u kojima korisnici istovremeno ostvaruju više od jedne naknade. Naime,u proračunu za 2024. za isplatu inkluzivnog dodatka predviđeno je 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego što se isplaćuje za sadašnje četiri naknade.

Osobna invalidnina raste i do 720 eura

Zanimalo nas je pritom koliko će inkluzivni dodatak iznositi za korisnike osobne invalidnine. Osobnu invalidninu trenutno prima 53.638 osoba, od kojih je nešto više od 17.000 starijih od 65 godina. Ova naknada trenutno iznosi 232,26 eura, a sada će, kako doznajemo od Zavoda za socijalni rad, iznositi dvostruko više, odnosno 432, 480 ili 720 eura, ovisno o razini potpore.

– Svim korisnicima osobne invalidnine utvrđen je IV. stupanj težine invaliditeta, odnosno oštećenja funkcionalnih sposobnosti te na temelju Zakona o socijalnoj skrbi trenutno ostvaruju osobnu invalidninu u iznosu od 232,26 eura. S druge strane, prema Zakonu o inkluzivnom dodatku osobe s IV. stupnjem težine invaliditeta mogu ostvariti inkluzivni dodatak u visini prve, druge i treće razine inkluzivnog dodatka, odnosno u iznosu od 720 eura, 480 eura ili 432 eura, potvrđuju nam iz Zavoda za socijalni rad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap