Zašto idemo na referendum: Svi neuspjeli pregovori sindikata i Vlade

Jasmina Grgurić
10. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Sindikati čekaju da im predsjednik Sabora, Gordan Jandroković ustupi termin kada će mu predati oko 700 tisuća potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim traže promjenu uvjeta umirovljenja. Procedura koja slijedi bit će duga, brojanje potpisa trajat će mjesecima, a saborski bi odbor mogao zatražiti i ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja. Među njima, najvažnije je ono o vraćanju dobne granice umirovljenja sa 67 na 65 godina.

Foto: Mirovina.hr

Prošli je tjedan u javnost iscurio Vladin plan koji se sastoji od zadatka ministru Marku Paviću da započne pregovore sa sindikatima oko određenih ustupaka, kako ipak ne bi došlo do raspisivanja referenduma. Sindikalni čelnici za tu opciju ne žele ni čuti, traže da se poštuje volja građana i ne pristaju na ništa manje od raspisivanja referenduma. U prilog im ide i poslovica “prošla baka s kolačima” jer je Vlada ustupke, koje je sada spremna dati, odbijala ponuditi na vrijeme. Da je pristala na kompromis, danas o referendumu ne bismo niti razgovarali. A prilika je imala nekoliko…

Rujanski sastanci bez dogovora o dobi za mirovinu

Da se dobna granica za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina planira ubrzati, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava objavili su još krajem 2017. godine. Primjena je sa 2038. trebala biti pomaknuta na 2030. godinu. Tiha pobuna radničkih sindikata započela je već tada, a njezin prvi plod vidjeli smo još prije godinu danu dana. Naime, 14. lipnja 2018. godine radnici su održali prosvjed protiv podizanja dobne granice za mirovinu u Zagrebu i Rijeci.

Bio je ovo ključni trenutak uoči mirovinske reforme, jer su umirovljenici (Sindikat i Matica) dobili snažnu potporu radnika. Da jednako misle dalo se nedvosmisleno iščitati i mjesec dana ranije na Maksimiru s brojnih transparenata na okupljanju za Praznik rada.

Nakon demonstracija, dogovoren je termin za sastanak predstavnika tri sindikalne središnjice i ministra Marka Pavića. No, ministar je dogovoreni termin otkazao, a nije ponudio novi. Sindikalci su stoga 14. rujna 2018. zatražili hitni sastanak te zaprijetili da ukoliko ne sjednu za stol da će stvari rješavati na ulici.

U roku od deset dana održana su čak dva sastanka. Onaj prvi, 17. rujna sindikati su demonstrativno napustili jer su, kako kažu, dovedeni pred gotov čin. Nisu uspjeli usuglasiti pitanja rada do 67. godine i strože penalizacije za prijevremene umirovljenike, dvije ključne stvari na kojima se temelji referendum. Ni drugi sastanak, održan 24. rujna, nije prošao dobro po sindikate pa su najavili prosvjed.

Veliki prosvjed, demonstracije i referendum

Socijalni dijalog nije uspio i 20. listopada na Europskom trgu u Zagrebu održan je veliki prosvjed protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina. Ispred oko deset tisuća ljudi poslane su poruke nedostojnih radnih uvjeta, malih mirovina i kažnjavanja onih koji su u nju bili prisiljeni otići ranije. Najvažnije, najavljen je referendum “67 je previše” ako Vlada ne odustane od ubrzanja dobne granice.

Vlada nije odustajala pa su sindikati još jednu demonstraciju na Markovu trgu održali 7. prosinca. Povod je bio taj što njihovi amandmani na mirovinsku reformu uoči izglasavanja u Saboru nisu usvojeni. Na majicama sindikalaca, slovo po slovo ispisana je bila samo jedna riječ – referendum.

Mirovinska reforma je usvojena, nakon Nove godine uslijedilo je zatišje i taman kada se činilo da su se stvari stišale i da referenduma neće ni biti, sindikati su ubrzo objavili da su pripreme u tijeku, u ožujku su otkrili referendumska pitanja, u travnju je započeli prikupljanje potpisa i inicijativa “67 je previše” je uspjela.

Vlada ili sindikalne prijetnje nije shvaćala dovoljno ozbiljno, ili se nije nadala tolikom broju potpisa građana te se dovela u šah mat poziciju iz koje bi sada – pregovarala.

Zašto idemo na referendum: Svi neuspjeli pregovori sindikata i Vlade
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap