[VIDEO + GALERIJA] Prosvjed sindikata: “Za dostojanstven rad i dostojanstvenu mirovinu!”

Josip Mihaljević
15. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Sindikat obrazovanja, medija i kulture, udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske jučer je u popodnevnim satima organizirao prosvjed. Poslali su glasne poruke vladajućima: protive se podizanju dobne granice za ulazak u starosnu mirovinu, žele dostojanstven rad i dostojanstvenu starost.

Foto: mirovina.hr

Sindikati su jučer,  14. lipnja, u 18.00 sati organizirali prosvjede u Zagrebu, ali i Rijeci. Prosvjedna povorka se u Zagrebu okupila ispred Radničkog doma, sjedišta Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Glavni akteri su ipak bili Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), koji su dio SSSH-a.

Na Markovom trgu između 400 i 500 prosvjednika

U 17.00 sati okupilo se između 100 i 200 prosvjednika ispred Radničkog doma i povorka je krenula. Naoružani plakatima i transparentima, zastavama i zviždaljkama, krenuli su prema Markovom trgu. U samoj povorci broj prosvjednika se popeo na nekoliko stotina, a na Markov trg su stigli nešto prije 18.00 sati i prosvjed je službeno počeo. Na sljedećem videu možete vidjeti kako se prosvjednici u veseloj atmosferi “zagrijavaju” u očekivanju govora.

Nakon toga su predstavnici SOMK-a krenuli s govorima. Najveći broj među prosvjednicima činile su odgajateljice, koje rade jedan ekstremno važan posao, ali u nemogućim uvjetima. Zbog opsega posla i svakodnevnog stresa, zatražili su da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za to zanimanje. Ideja da rade do 67. godine im se čini suludom, jer, kako kažu, već nakon 10-15 godina u tom poslu osjećaju posljedice. Njihov govor možete pogledati u sljedećem videu.

“Ove žene imaju muda”

Podsjećamo, dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu već i sada je 67. godina od 1. siječnja 2038. godine i za muškarce i za žene, a nadolazećom mirovinskom reformom ta bi dob, prema preporukama Europske komisije, bila već uvedena od 2033. godine.

Uslijedio je govor ponosnog predsjednika SSSH-a, Mladena Novosela. Ponosan je na ogranak Sindikata obrazovanja, medija i kulture jer su uspješno organizirali ovaj energičan prosvjed i na njihov dosadašnji rad. Oni su među najaktivnijim podružnicama SSSH-a, a to je, kako kaže Novosel, zbog toga jer ogroman broj članova čine žene.

“Sindikat, skraćeno kažemo SOMK, definitivno jedan je od naših najborbenijih sindikata u okviru naše središnjice. Što mislite zašto? Zato što, uglavnom su u njemu žene. A ono što je danas evidentno, što god neki mislili i govorili: ŽENE IMAJU MUDA! Kada govorimo o radnom vijeku do 67. godina, ne tako davno, muškarci su morali raditi do 60, a žene do 55. Da ne mislite da je to ostavština socijalizma, mnoge napredne Europske zemlje i danas tako rade”, izjavio je Mladen Novosel na pozornici.

Podsjetio je da se omjer radnika i umirovljenika drastično srozao u proteklih 30 godina. Tada je bilo četiri radnika naprema jednog umirovljenika, a danas živimo u neodrživom sustavu gdje je omjer jedan naprema jedan.

“Kada je taj broj opao, jer su nam zatvarali poduzeća i tjerali nas na ulicu rekli su: Sad žene moraju raditi do 60, a muškarci do 65. Danas kada ni to nije dovoljno, ajmo sada raditi do 67, a možda bi mogli za koju godinu i do 70. Takovi političari u Hrvatskoj, koji godinama uništavaju radna mjesta, takovi pohlepni poslodavci koji godinama na uništenim radnim mjestima sebi zgrću profit NEĆE DANAS LIKOVATI, a da mi ispaštamo, budite sigurni u to. Ne bojimo se mi rada, ne bojimo se mi reformi. Ali želimo raditi dostojanstveno, želimo dostajnstveni odnos prema radniku” vikao je Novosel s pozornice.

Copy link
Powered by Social Snap