I sindikatima rada prekipjelo zbog mirovinske reforme: Traže hitni sastanak ili će na ulice!

Jasmina Grgurić Zanze
14. rujna 2018.
Novosti
A- A+

“Još danas tražimo dogovor oko novog, hitnog termina, od Vas odgođenog sastanka, koji se mora održati prije upućivanja zakonskih promjena u mirovinskom sustavu u javnu raspravu. U protivnom, ne bude li toga dogovora, ne vidimo nikakvog smisla u našem daljnjem nastojanju obdržavanja socijalnog dijaloga koji i tako gotovo ne postoji te ćemo se posvetiti jačanju naših priprema za drukčiju vrstu društvenog dijaloga. Onog s ulice. Čini se kako je to ovoj vlasti potrebno da bi se probudila i onda vratila uvažavajućem dijalogu za stolom” – poručuju ministru Paviću sindikati rada.

Lipanjski prosvjed sindikata rada za dostojanstven rad i mirovinu Foto: Mirovina.hr

Upozorenjima i negodovanjima oko mirovinske reforme, umirovljeničkim udrugama i strankama sada su se pridružili i sindikati rada. Ministru Marku Paviću oštro upozorenje poslali su Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. O svemu su obavijestili i premijera Andreja Plenkovića. Razlog? Ministar je otkazao sastanak na kojem se trebao voditi socijalni dijalog oko reforme, a novi nije zakazao iako bi javna rasprava trebala početi idućega tjedna. Ukoliko do tada ministar rada i mirovinskog sustava ne sjedne s njima za stol, stvar će rješavati, poručuju sindikati rada – na ulici.

O čemu se točno radi otkriva dopis poslan ministru i premijeru.

“Vaš posljednji poziv na sastanak u vezi mirovinske reforme i njegovo otkazivanje dan kasnije, tjera nas na ovakvu vrstu odgovora kojim želimo naglasiti kako socijalni dijalog možete izbjegavati neko vrijeme, ali ne možete stalno. Mi možemo biti sukreatori pozitivnih promjena za stolom, ali ako to izbjegavate, možemo biti i oponenti na ulici.

Izmjene na štetu radnika

Reformu mirovinskog sustava pripremate bez socijalnih partnera  i dijalog o toj temi sveo se na dva revijalna sastanka, uz ppt prezentacije, nakon što smo isto već prethodno saznali iz Vašeg brifiranja dva dnevna lista uoči sastanaka. Ovih dana ponovno, iz Vaših izjava medijima i intervjua jednom tjedniku, doznajemo o sadržaju reforme, koji se, usput budi rečeno, nije promijenio, osim što ste retoriku o „sigurnosti mirovina“ zamijenili upozorenjima kako „mirovinskom sustavu nedostaje 17 milijardi kuna“ kako bi se pripremio teren za nove izmjene na štetu radnika. Istovremeno, nama niste dostavili podatke koje smo tražili prvo usmeno, a prije točno dva mjeseca i pisano – niti nam na dopise odgovarate.

Iz Vaših nedavnih izjava vidljivo je kako sve usuglašavate s koalicijskim partnerima jer je to uvjet održavanja tanke većine u Saboru i, naravno, vlasti. Ali nigdje, baš nigdje nema ni spomena socijalnih partnera!

Kada smo 12. rujna zaprimili Vaš poziv (bez podloga) kojim reprezentativne sindikalne središnjice i HUP pozivate 14. rujna na sastanak o mirovinskoj reformi, sve smo svoje obveze pomaknuli, odgodili ili otkazali kako bismo, bez obzira na kratak rok, mogli sudjelovati na tom sastanku, očekujući već zakašnjelu, ali ipak sadržajnu raspravu vezanu za tu toliko važnu  društvenu temu. U tom trenutku ništa nam nije bilo važnije.

Ali ne i Vama jer je već sljedeći dan stigla poruka o otkazivanju sastanka „zbog neodgodivih obveza ministra“ te da ćemo „o novom terminu pravovremeno biti obaviješteni. „Zahvala za razumijevanje“, naravno, nije izostala.

Ministrove “neodgodive” obveze

[VIDEO + GALERIJA] Prosvjed sindikata: "Za dostojanstven rad i dostojanstvenu mirovinu!"

S obzirom na jednogodišnje iskustvo (ne)suradnje, jasno je ne samo da nas ne želite uključiti, nego nas želite dovesti pred gotov čin, čemu su poslužili i revijalni sastanci radne skupine, savjetodavni okrugli stolovi, zakazivanje i otkazivanje sastanaka, informiranje kroz medije…. Za to više nemamo razumijevanja. Iz svega što radite i načina na koji to radite ne vidimo želju Vlade RH i Vašeg ministarstva za rješavanje ključnih pitanja od društvenog interesa učinkovitim socijalnim dijalogom i komunikacijom bez „fige u džepu“.

Poštovani gospodine ministre, smatramo kako smo već pokazali i više nego dovoljno „razumijevanja“ za Vaše „neodgodive obveze“ koje smo imali prigode pratiti i putem medija i mrežnih stranica MRMS-a, kao i za nesastajanje sa socijalnim partnerima po mnogim temama pa i vezano za mirovinsku reformu. Smatramo kako zbog društvene važnosti mirovinske reforme nije moglo ni smjelo biti tako neodgodive obveze u Vašem rasporedu, a koja se ne bi mogla pomaknuti, kako bi se održao toliko važan i nužan sastanak sa socijalnim partnerima i to u trajanju koliko god treba. Da, ako se uvažavaju socijalni partneri i želi djelovati u duhu iskrenog socijalnog dijaloga!

Dijalog za stolom ili s ulice, Vi izaberite

Podsjećamo kako predstavnici socijalnih partnera i Vašeg ministarstva istovremeno rade na tekstu novog Sporazuma o GSV-u i poslovniku vezanom uz njegov rad. Već se dugo vremena pitamo koji je smisao ovakvog GSV-a, koji je većini vladinih predstavnika očito samo smetnja i tlaka i kojega vlast odrađuje samo kako bi zadovoljila formu. I sadržaj ako to njoj treba! Ponašanje vezano uz mirovinsku reformu to je samo dodatno produbilo. Socijalni dijalog očito nije način na koji funkcionira ova vlast.

Stoga još danas tražimo dogovor oko novog, hitnog termina, od Vas odgođenog sastanka, koji se mora održati prije upućivanja zakonskih promjena u mirovinskom sustavu u javnu raspravu. U protivnom, ne bude li toga dogovora, ne vidimo nikakvog smisla u našem daljnjem nastojanju obdržavanja socijalnog dijaloga koji i tako gotovo ne postoji te ćemo se posvetiti jačanju naših priprema za drukčiju vrstu društvenog dijaloga. Onog s ulice. Čini se kako je to ovoj vlasti potrebno da bi se probudila i onda vratila uvažavajućem dijalogu za stolom.

Poštovani gospodine ministre, Vi izaberite dijalog za stolom ili najprije s ulice. Mi smo spremni i za jedno i za drugo. Očekujemo Vaš žuran odgovor” – poručili su predstavnici triju sindikata, Krešimir Sever, Mladen Novosel i Vilim Ribić.

Copy link
Powered by Social Snap