Ministar Pavić: Zadovoljan sam, nastavljamo pregovore. Sindikati: Nismo našli zajednički jezik, bit će prosvjed!

Jasmina Grgurić
24. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Nakon prošlotjednog neuspješnog sastanka, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i predstavnici radničkih sindikata, Mladen Novosel i Krešimir Sever, danas su opet sjeli za pregovarački stol. Međutim, dok ministar smatra kako će pronaći kompromisno rješenje oko mirovinske reforme, sindikati poručuju da nisu pronašli zajednički jezik te da prosvjed – nije upitan.

Ministar Marko Pavić izrazio je zadovoljstvo nakon sastanka sa sindikatima rada Snimak zaslona: N1

Dogovori oko prijedloga mirovinske reforme sve više nalikuju na cjenkanje s tržnice. Hoće li budućim umirovljenicima iz drugog stupa biti osigurano 27 ili pak samo 20 posto dodatka, hoće li trenutna isplata iz štednje po umirovljenju iznositi 10, 20 ili pak 15 posto? I, još važnije, hoćemo li i pod kojim uvjetima raditi do 67 godine te koliko će biti umanjene mirovine za one koji se u nju odluče ranije? Najvažnije, koliko će rasti mirovine i kada? Zapravo, ni na jedno od ovih pitanja hrvatska javnost još uvijek nema odgovor. Konkretnih prijedloga na papiru još nema, prijedlozi mirovinske reforme još nisu otišli u javnu raspravu, a javnost svakog dana doznaje za neke nove scenarije i moguća rješenja.

Nakon što su prošloga tjedna kazali kako više nemaju o čemu pregovarati, jer su dovedeni pred gotov čin, sindikati rada vratili su se za pregovarački stol s ministrom Markom Pavićem. Zadnji sastanak su, podsjetimo, napustili s obzirom da nisu uspjeli usuglasiti pitanja rada do 67. godine i strože penalizacije za prijevremene umirovljenike. No, sada, ako je pitati ministra, prostora za pregovore ipak ima.

Vlada spremna na kompromis

“Nakon četiri sata pregovora mogu reći da sam zadovoljan, razgovor je bio vrlo konstruktivan. Cilj je osigurati održivost financijskog sustava, ali i da mirovine budu veće za sadašnje i buduće umirovljenike. Sindikalna strana iznijela je jedan prijedlog koji mijenja koncept dosadašnjeg promišljanja mirovinskog sustava, mi smo na to iznijeli određeni kompromisni prijedlog, no ne bih ulazio u detalje, dogovorili smo se da ćemo se ponovno susresti. Želimo svim kategorijama umirovljenika olakšati, odnosno poboljšati sustav. Sindikati su iznijeli prijedlog vezan uz koncept umirovljenja sa 67 godina, prijevremenog umirovljenja…” – rekao je između ostaloga Marko Pavić, prenosi N1.

Ministar rada i mirovinskog sustava dodao je da je Vlada spremna izaći s kompromisnim prijedlogom te da su određeni vid kompromisa spremni učiniti. Cilj Vlade nije da ide u tu reformu na način da budu oštri, kaže Pavić, već da nađu način da umirovljenici imaju veće mirovine.

Petrović: Sindikatima ćemo se pridružiti u prosvjedu ako promjene stav o radu umirovljenika

Pavić je naglasio da pregovori još traju, ali da danas reforma ide u javnu raspravu sa starim prijedlogom, dok će izmjene biti napravljene do slanja prijedloga zakona u Sabor, do čega bi pak trebalo doći kroz mjesec dana.

Nakon što su radnički sindikati javno zatražili ministra da se sastane s njima, tvrdeći kako nisu konzultirani kao socijalni partneri, to se i dogodilo 17. rujna. Međutim, sastanak nije prošao dobro, predstavnici sindikata napustili su ga i najavili veliki jesenski prosvjed. Prostora za pregovore oko rada do 67. godine i penalizacije tada, tvrdili su, nije bilo, no čini se kako je ministar sada ipak spreman na dogovor.

No, ministar i sindikati kao da nisu bili na istom sastanku pa iz njihova pravca stiže sasvim oprečno mišljenje, a to je ono da zajednički jezik s ministrom – nisu pronašli.

U srijedu će objaviti točan datum prosvjeda

“Nismo našli zajednički jezik, a prosvjed sada apsolutno nije upitan s trenutnim stavovima ministra i Vlade” –  rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel nakon sastanka s ministrom, prenosi Index.hr.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever istaknuo je da su danas prvi puta dobili priliku da iznesu svoje stavove.

“Ministar Pavić je rekao da će prenijeti naše zahtjeve Vladi, te da će se javiti imaju li oni kakvih prijedloga o nastavku razgovora. Vrata se nisu zalupila kao prošli tjedan, Vlada je spremna pregovarati oko nekih modela. Model sindikata mijenja koncept mirovinske reforme, to smo upravo i htjeli, da pokažemo pravac u kojem mi vidimo konačno rješenje” – naglasio je Sever.

Zaključio je da imaju svoje minimume te da ako razgovori budu ispod te razine, nemaju o čemu razgovarati s ministrom. Nastavljaju dalje u istome pravcu, a u srijedu će, kaže Sever, znati točan datum prosvjeda.