Novosel: “Nakon 700 tisuća potpisa, prostora za razgovor apsolutno više nema”

Jasmina Grgurić Zanze
6. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Da su tri sindikalne središnjice i te kako “zapaprile” Vladi oko mirovinske reforme, čiji učinci još nisu stigli do kraja ni zaživjeti, postalo je jasno već s brojkom od 700 tisuća prikupljenih potpisa građana za referendum. Vlada na mukama, osmišljava plan za pregovore sa sindikatima. Njima bi se svakako vratio odlazak u mirovinu sa 67 na 65 godina, ali pitanje je što bi bilo s ostalim zahtjevima sindikata, među kojima je i umanjenje penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu. Sindikati će pak potpise predati Saboru na provjeru idući tjedan, a za pregovore- ne žele ni čuti!

Mladen Novosel/Snimak zaslona (HRT)

“Nakon prikupljenih više od 700 tisuća potpisa hrvatskih građana, prostora za razgovore apsolutno više nema” – rezolutno je jučer za Dnevnik Nove TV kazao predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

Vladajuća koalicija zagovara pregovore, jer im raspisivanje referenduma nikako ne ide u prilog. No, sindikati pak ne žele ništa drugo. U svakom slučaju, vremena za razne političke pokušaje bit će i više nego dovoljno zbog procedure koja slijedi. U najboljem slučaju, referendum će biti raspisan tek krajem godine, što bi se krajnje nespretno poklopilo s predsjedničkim izborima, ili tek početkom one iduće.

pavic plenkovic
Plenković i Pavić imaju plan za "spašavanje" mirovinske reforme

Nakon što se potpisi predaju idući tjedan, saborski odbor odlučit će ide li se na njihovo prebrojavanje. Slijedi rasprava u Saboru, dok će prebrojavanje trajati nekoliko mjeseci. Nakon toga, slijedi i jedna od najvažnijih odluka, slanje referendumskih pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Po svemu sudeći, vladajući će se odlučiti na taj korak. Ustavni sud potom ima rok od mjesec dana da donese odluku.

No, sindikati neće mirovati u predstojećim mjesecima.

“Sve što je zakonom dopušteno, od prosvjeda do drugih akcija na koje ćemo pozvati ne samo naše članove, radnike, nego i sve druge građane koji su dali svoj potpis” – zaključio je Novosel.

Podsjetimo, sindikati su s ministrom Markom Pavićem već pregovarali nekoliko puta u rujnu prošle godine, uoči donošenja mirovinske reforme. No, ni tada se nisu uspjeli ništa dogovoriti, jer Vlada nije pristajala na njihov glavni uvjet, da se ne podiže dobna granica za umirovljenje na 67 godina. Uslijedio je veliki prosvjed sindikata, donošenje mirovinske reforme i pripreme za referendum koji je na kraju održan. I to vrlo uspješno pa je Vlada očito sada spremna dati ono što ranije nije.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap