Sindikati prosvjeduju, odbijeni im svi amandmani za reformu: “Referendum će biti u proljeće”

Josip Mihaljević
7. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Danas bi u Saboru trebalo biti glasanje o mirovinskoj reformi. Prije tri dana službeno je završeno i drugo čitanje, a čini se da amandmani sindikata i oporbe nisu urodili plodom, odnosno da su odbijeni. Tim povodom predstavnici triju sindikalnih središnjica danas prosvjeduju na Markovom trgu.

referendum

Foto: FB screenshot | direktno.hr

Današnja akcija sindikata nastavak je sindikalne borbe protiv uvođenja cjelovite mirovinske reforme koja je podigla veliku buru u javnosti prije šest mjeseci kada je najavljena, piše direktno.hr. Prosvjed organiziraju Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata.

Vlada je sinoć odbila amandmane sindikata na mirovinsku reformu, koju su u dogovoru s oporbom plasirali u Sabor. Amandmani, prema njihovim riječima, nisu bili toliko drastični, nego su išli u cilju “ublažavanja nepravde u novoj mirovinskoj reformi”.

“Došli smo dati poruku koju trebaju iščitati oni koji danas glasuju, prije nego ulaze uutra neka vide da ćemo ih sačekati u sljedećem koraku kroz koji mjesec prikupljajući potpise za referendum protiv nekih od odredbi u reformi” izjavio je Krešimir Sever.

Dodao je kako bi se referendum o mirovinskoj reformi mogao održati u proljeće iduće godine. Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će se političari odnositi prema tom referendumu, budući da nas u proljeće očekuju i izbori za Europski parlament.

Kako su tekle sinoćnje rasprave o amandmanima, možete pogledati ovdje. Zanimljiv je amandman koji traži da se dobna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu spusti na 65 godina:

VIDEO današnjeg prosvjeda: