Novi paket mjera: Vlada ograničila cijene nekih namirnica, isplatit će novi energetski dodatak, dijeliti veće vaučere…

Milan Dalmacija
8. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je u novom paketu mjera, između ostalog, ograničila cijenu devet prehrambenih proizvoda, podigla iznos vaučera za energente, povećala mirovinski cenzus za energetski dodatak, najavila povećanje najnižih mirovina. Uz to, kućanstvima je uvedena fiksna cijena struje po potrošnji, a ograničit će se i cijena plinskih boca te grijanja na toplanu.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Vlada RH danas je predstavila sveobuhvatan paket mjera za građane, javne ustanove i gospodarstvo težak oko 21 milijardu kuna. Mjere su predstavljene u 20 točaka, a najvažnije su one koje se tiču građana, naročito onih socijalno ugroženih.

Prije svega, Vlada je u dogovoru s proizvođačima i trgovačkim centrima odlučila ograničiti cijene devet osnovnih prehrambenih artikala. Cijene suncokretovog ulja ograničene su na 15,99 kuna, mlijeka na 7,39, glatkog brašna na 5,99, oštrog brašna na 6,29, bijelog šećera na 7,99, cijelog pileta na 24,99, svinjskog vrata s kosti na 24,99, svinjske lopatice bez kosti na 24,99 i miješanog mljevenog mesa na 32,99 kuna.

Ograničene cijene hrane | Foto: Vlada RH

Povećanje najnižih mirovina i energetski dodatak

Umirovljenici s mirovinama do 4.360 kuna, a takvih je oko 690.000, mogu računati na isplatu novog energetskog dodatka. Zadržani su platni razredi, pa tako umirovljenici s mirovinama do 1.850 kuna mogu računati na 1.200 kuna dodatka, oni s mirovinama do 2.350 kuna dobit će 900 kuna, oni s 3.350 kuna dobit će 600 kuna, a 400 kuna će dobiti umirovljenici čije mirovine dosežu najviše 4.360 kuna. Uz to, od 1. siječnja će za tri posto porasti najniže mirovine, koje prema podacima HZMO-a za kolovoz, prima nešto više od 278.000 građana.

Visina energetskog dodatka za umirovljenike | Foto: Vlada RH

Projekt Zaželi, kojim se zapošljavaju žene, mahom zrelije dobi u ruralnim krajevima, koje skrbe o starijim i nemoćnom osobama, iako je već zaljučen, bit će dodatno financiran s još 245 milijuna kuna. Time će se financirati sve udruge koje su se prijavile na ovogodišnji natječaj, a očekuje se zaposlenje još 2.500 žena, a posljedično i bolja skrb za 30.000 starijih osoba.

Broj korisnika vaučera za energente povećan je na 70.000, kao i iznos tih vaučera. Tako će najugroženiji građani dobiti 500 kuna za plaćanje troškova plina i struje. Korisnicima zajamčene minimalne naknade bit će omogućeno besplatno stanovanje, komunalna naknada i troškovi vodoopskrbe.

Posebna tarifa za struju, cijena plina ista

Vlada predstavila paket mjera protiv inflacije: Dio mjera se tiče umirovljenika

Govoreći o tim energentima, poseban je naglasak stavljen na potrošnju električne energije. Tako će kućanstva koja potroše manje od 2.500 megawatt sati struje mjesečno, taj utrošak plaćati po tarifi od 58 eura po mWh, dok bi oni koji potroše više plaćali po tarifi od 88 eura po mWh. Za javne ustanove poput domova za starije osobe, bolnica ili centara za socijalnu skrb, pa čak i vodovoda, kako ne bi porasla cijena vode, uveden je poseban platni razred s tarifom od 62 eura po mWh.

– Novi ugovori koji su sklopljeni po višim cijenama će pasti na ovu razinu, a stari ugovori koji su propisani po nižoj cijeni ostaju na snazi. Dvaput smo išli in favorem, zaključio je premijer Andrej Plenković.

Što se tiče grijanja na plin, premijer je na sjednici poručio kako će nastojati da cijene plina ostanu iste, odnosno 0,38 kuna po kilowatt satu. Pritom je naglasio kako će se ograničiti i cijena plina u bocama smanjivanjem marži. No, točnu cijenu nije otkrio.

Uz to, zadržat će se trenutna cijena troškova grijanja na toplane, a oko 35.000 građana koji se griju na drva mogu računati na povećanje popusta pri kupnji s pet na 20 posto. Uz to, Hrvatske šume će povećati proizvodnju ogrjevnog drva za još 100.000 kubičnih metara.

Obnova stambenih objekata

Najavljene su i potpore pri renovaciji ukupno 10.000 kuća i 300.000 stambenih zgrada, što uključuje energetsku obnovu, protupotresnu i protupožarnu zaštitu te osiguravanje pristupa osobama s invaliditetom.

– Radit ćemo i na mjerama za ugrađivanje toplinskih stanica i solarnih ploča. PDV će biti smanjen na pet posto za brikete, sječke, drva za ogrjev, a za ugradnju solarnih ploča PDV se ukida za cjelokupni projekt, poručio je premijer Plenković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap