Vlada predstavila paket mjera protiv inflacije: Dio mjera se tiče umirovljenika

Milan Dalmacija
8. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Vlada danas predstavlja paket mjera za ublažavanje inflacije, koji će se, između ostalih ticati i umirovljenika. Najavljeno je povećanje minimalnih mirovina, ograničavanje cijena mlijeka, ulja, šećera i mljevenog mesa te stvaranje novog platnog razreda za javne institucije među kojima su i domovi za starije osobe.

Vlada je danas predstavila paket mjera za ublažavanje udara na građane izazvanog inflacijom. Premijer Andrej Plenković je predstavio mjere u 20 točaka, a među ostalim, bilo je riječi o uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluci o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te zaključku u vezi s izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak radi povećanja iznosa neoporezivih primitaka.

Ranije se spominjalo ograničavanje cijena ulja, mlijeka, šećera i mljevenog mesa, povećanje minimalnih mirovina i novi energetski dodaci za umirovljenike. Iako se još ranije najavljivalo da će javne ustanove, poput škola i domova za starije osobe biti kategorizirane kao kućanstva, od toga, doznaje se, neće biti ništa. Za javne će ustanove bi trebao biti formiran posebni platni razred s nešto višom tarifom od kućanstava, ali nižom od dosadašnje.

Izdvojena 21 milijarda kuna

– Paket će zaštititi građane i cijeli javni i nevladin sektor te poduzeća. Omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu. Svi će znati kolike će cijene biti i kako će funkcionirati u ovim uvjetima. Vlada je zaštitila građane i javne ustanove te poduprla gospodarstvo. Nemamo ideju koliko će dugo ova kriza trajati. Šaljemo poruku racionalnosti i uštede. To što smo mi donijeli ove mjere, ne znači da se može nekontrolirano trošiti. Svaka ušteda energije znači našu jaču otpornost krizi.

Mjere dosad donesene su koštale 6,3 posto BDP-a. Ovo je bitno kako bi se vidjelo koliko vlada ulaže u zaštitu građana. Ovaj paket je vrijedan skoro 21 milijardu kuna za građane, ustanove i poduzeća. Sve ove mjere donosimo s mišlju o našem deficitu, smanjenju duga, BDP-u i predviđanjima o rastu gospodarstva, poručio je premijer Plenković.

Mjere za energetsku obnovu domova

– Ministarstvo graditeljstva provodit će mjere energetske obnove, protupotresne i protupožarne zaštite i pristupa osobama s invaliditetom, za ukupno 10.000 kuća i 300.000 stambenih zgrada do ukupne vrijednosti od 500 milijuna kuna, nadodao je premijer govoreći o energetskoj tranziciji.

– Radit ćemo i na mjerama za ugrađivanje toplinskih stanica i solarnih ploča. PDV će biti smanjen na 5 posto za brikete, sječke, drva za ogrjev, a za ugradnju solarnih ploča PDV se ukida za cjelokupni projekt, dodao je.

Naknade, dodaci, povećane minimalne mirovine

– Povećavamo broj korisnika naknade za plaćanje energenata na 70.000 kuna, a iznos naknade podižemo na 500 kuna. Korisnicima zajamčene minimalne naknade omogućit ćemo besplatno stanovanje, komunalnu naknadu i vodu.

Čuli smo poruke naših sugrađana starije dobi. Znamo koliko je njihova situacija teška, zato smo odlučili ići na energetski dodatak za 690.000 umirovljenika s mirovinama do 4.360 kuna. Umirovljenici s mirovinama do 1.850 kuna će dobiti 1.200 kuna naknade. Umirovljenici s mirovinama do 4.360 kuna će dobiti 400 kuna.

Visina energetskog dodatka za umirovljenike | Foto: Vlada RH

Od 1. siječnja idemo na podizanje minimalne mirovine za tri posto, što će obuhvatiti 270.000 osoba. Program zapošljavanja žena, uglavnom zrelije dobi u ruralnim područjima, ćemo doznačiti s još 245 milijuna kuna i doznačiti sve udruge koje su se prijavile i time zaposliti još 2.500 žena koje će se brinuti za još 30.000 starijih osoba, poručio je premijer Plenković.

Povećan je i neoporezivi primitak budućih umirovljenika, odnosno sadašnjih radnika, za 25 posto.

Ograničene cijene hrane

– Imamo i drugi dio paketa, koji se odnosi na ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica. Vidjeli smo da je proteklih mjeseci zbog inflatornih pritisaka došlo do velikog rasta cijena. Stoga smo nakon dogovora s proizvođačima i trgovačkim lancima, odlučili da ćemo limitirati sljedeće cijene: suncokretove ulje na 15,99 kuna, mlijeko na 7,99, glatko brašno na 5,99, oštro brašno na 5,29, bijeli šećer na 7,29, cijelo pile na 24,99, svinjski vrat s kosti na 24,99, svinjska lopatica bez kosti na 24,99, miješano mljeveno meso na 32,99 kuna, nabrojao je premijer.

Ograničene cijene hrane | Foto: Vlada RH

Grijanje na plin, drva, toplanu…

– Svi građani mogu biti mirni, jer cijene plina ostaju na snazi do 1. travnja 2023. godine. Smanjenje cijene plina je bilo neznatno u odnosu na realne cijene. Učinili smo puno da rast cijena plina za kućanstva ostane minimalno. Vidimo da je cijena plina u Europi 300, a struje 450 eura. Pogledajte da je u Hrvatskoj cijena 39 i 52. Ponovit ću da su cijene nekoliko puta manje od Europskih, poručio je Plenković.

Dodao je da će se Hrvatska u EU zalagati za snižavanje cijena plina te da će raditi na ispunjavanju svoje infrastrukture. Pokazao je i slajd na kojem piše da je rast cijena plina i struje od 1. travnja bio 0 posto, umjesto rasta od 600 do 700 posto kao u EU.

– Idemo za tim da bude nepromijenjena cijena za sve korisnike toplinske energije u centralnim i zatvorenim sustavima, bilo kućanstvima, bilo poduzetnicima. Ova mjera omogućuje da se svi griju po sadašnjim cijenama. Ova mjera košta 1,475 milijardi kuna. Oni koji su unutar ovih mjera će se grijati bez da im raste cijena.

Svjesni smo da se dio građana grije na drva. Dogovorili smo s Hrvatskim šumama povećanje plana proizvodnje s milijun na 1,1 milijun kubika drva te popust s pet na 20 posto. Ova mjera vrijedi 32 milijuna kuna, time smo čuli naše najugroženije građane, njih oko 35.000 kuna.

Regulirat će se cijena naftnog plina, odnosno plina u bocama te će se sniziti marže, poručio je premijer Plenković.

Naglasak na električnoj energiji

– Idemo s posebnim naglaskom na električnu energiju. Ona pokriva razdobljen od 1. listopada do 31. ožujka. Kućanstva koja će potrošiti manje od 2.500 kWh, plaćat će po 59 eura/mWh. ono što će potrošiti povrh 2.500 mWh, plaćat će 88 eura/mWh. Povećanje je zbog toga što smo rekli da moramo štedjeti i ponašati se odgovorno. Onaj koji će trošiti do 2.500 mWh, plaćat će manje, a ovi koji troše više će i plaćati više. Vrijednost ove mjere je 3,2 milijarde kuna.

– Smatramo da neke subjekte ne možemo tretirati kao gospodarske. Tu prije svega mislimo na dječje vrtiće, škole, domove za starije, bolnice, vodovode…. Njima smo osigurali nešto veću cijenu od 62 eura po mWh. Dakle, smatramo da sve ustanove trebaju tako funkcionirati. Mjera je teška milijardu kuna i trajat će od 1. listopada do 31. ožujka, poručio je premijer Plenković.

– Novi ugovori koji su sklopljeni po višim cijenama će pasti na ovu razinu, a stari ugovori koji su propisani po nižoj cijeni ostaju na snazi. Dvaput smo išli in favorem, zaključio je premijer.

Snažan, pravedan i sveobuhvatan paket

– Držimo stabilnu cijenu plina na 0,38 kuna po kWh, ranije je bila 0,33. Cijena benzina bi danas bez mjera vlade bila 12,57 kuna, a danas je zahvaljujući sjednici vlade 10,52. Eurodizel bi bio 15 kuna, a plavi dizel 10,15 kuna.

Ovaj paket je snažan da očuva standard građana, da održi gospodarstvo i da omogući rad javnih ustanova. Podsjetit ću, prvi kvartal 7,6 posto, drugi kvartal 7,7 posto, a rekordna turistička sezona će nam omogućiti da i treći kvartal rastemo iznad očekivanog.

Ovaj je paket pravedan, jer će najviše dobiti oni koji su najugroženiji. Solidarno raspodjeljujemo onima koji bi sad imali mnogo problema da normalno funkcioniraju kao kućanstva.

Paket je sveobuhvatan, jer osim kućanstava obuhvaća javne ustanove, o tome ćemo kasnije, ali i gospodarstvo. Napravili smo poseban paket za socijalno ugrožene skupine. Važna je stavka i dugoročno planiranje, kamo mi idemo u budućnosti. Ovaj će paket ubrzati tranziciju na obnovljive izvore energije.

– Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja, gdje su brojni razlozi povećanja cijena. Glavni je agresija na Ukrajinu, potom sve izraženije klimatske promjene, gdje rekordne suše i razorne poplave dižu cijene hrane, kinesko gospodarstvo je značajno usporilo trgovinu i time usporilo tijekove trgovine. Zabilježen je i snažan gospodarski rast koji nakon dvije godine pandemije nije uspio nadoknaditi odnos ponude i potražnje.

Barel nafte koštao je 47 dolara prije dvije godine, prije godinu je koštao 68, a danas 93 dolara. Struja je prije dvije godine koštala 45 mWh, a danas je 593 eura po mWh. Plin danas košta 216 eura po mWh. Ugljen danas košta 380 dolara po toni. Ovo je svijet u kojem mi živimo, poručio je premijer Plenković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap