Ogrjevni kalkulator: Cijene energenata rastu, evo koji je najpovoljniji za grijanje

Milan Dalmacija
27. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Dok se čekaju Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena energenata, poskupio je ogrjev. Potražnja za drvima i peletima je porasla pa su nešto bolje prošli oni koji su ih kupili na proljeće. Uz to, napravljena je i simulacija troškova grijanja kuće na struju, plin, drva i pelete, ali po sadašnjim cijenama.

Foto: MUP

Iako je Vlada uputila u saborsku proceduru prijedlog Zakona o PDV-u kojim bi se snizila stopa poreza na ogrjevno drvo, pelete i sječku, čekaju se mjere za ublažavanje rasta cijena plina i struje. No, i ogrjev je u međuvremenu znatno poskupio, a peći su rasprodane.

– Pitanje će biti koliko će biti drva u ponudi. Cijene će skočiti, možda i na 600 kuna, tako da, kolika je potražnja, toliko će i cijene porasti, rekao je Puljanin Marino Grakalić za Dnevnik.hr.

On se osigurao kupnjom drva na proljeće. Metar je platio 320 kuna, a bude li racionalan i ako vrijeme bude blago, šest metara će mu biti dovoljno za grijanje preko zime. Potražnja je sada ogromna i to ne samo u Hrvatskoj.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Tržište je eksplodiralo

ljubo jurčić
Krizni savjeti Ljube Jurčića: Uložite u škrinju, pripremite zimnicu, pođonite cipele...

Proizvođač ogrjeva Marko Orešković tvrdi da su talijansko i slovensko tržište eksplodirali. Nije siguran ni hoće li njegova tvrtka sa zalihama koje ima moći zadovoljiti potrebe kupaca. U Hrvatskim šumama očekuju porast prodaje od dvadesetak posto. Kod njih je cijena kubičnog metra drveta 306 kuna s PDV-om. Traže se i peleti.

– Vreća je nekih 54,90 kuna na akcijskoj cijeni, kataloškoj, a sada govore da će još sto posto ići gore”, govori Roman Matoš iz Poreča, koji je peletima zamijenio grijanje na drva.

Na rast cijena peleta utjecalo je poskupljenje sirovina i energenata. Proizvođač peleta iz Žute Lokve, Branko Samardžija tvrdi da je cijena troškova po toni proizvedenih peleta 3.000 kuna, što je poskupljenje od 100 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Troškovi u tisućama kuna

Dnevnik.hr je napravio simulaciju grijanja kuće od 90 kvadrata s dobrom izolacijom u četiri zimska mjeseca u kontinentalnoj, ali i primorskoj Hrvatskoj. U izračun su uzeli trenutne cijene energenata. Po tome ispada da bi grijanje kuće na kopnu strujom koštalo oko 5.800 kuna, plinom oko 3.500, peletima oko 2.600, a drvima oko 1.600 kuna.

Grijanje kuće na obali bi prema sadašnjim cijenama zimi stajalo oko 3.000 kuna za grijanje na struju, oko 2.000 kuna za plin, peleti bi koštali oko 1.400, a drva nešto manje od 1.000 kuna. Naravno, prave troškove će građani vidjeti tek kad nastupi zima. Naime, uskoro se očekuju nove, još veće cijene energenata.

Ogrjevni kalkulator: Cijene energenata rastu, evo koji je najpovoljniji za grijanje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap